Linkuri accesibilitate

Conflictul Gaza - Israel | Reuniune ONU fără concluzii, atacurile continuă luni dimineață


Atacurile continuă, luni dimineață. Israelul a lansat 80 de rachete către Gaza, imediat după ce Hamas a trimis o salvă de rachete în sudul Israelului.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) nu a reușit să ajungă la un punct de vedere comun la reuniunea de duminică, convocată pentru discutarea situației din Gaza și Israel.

Aici au loc, de o săptămână, confruntări în care au murit 188 de persoane, inclusiv 55 de copii, în Gaza, și 10 în Israel. Duminică a fost, potrivit oficialilor palestinieni din Gaza, ziua cu cel mai mare număr de victime: peste 40.

La întâlnirea Consiliului de Securitate al ONU, ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, a denunțat „agresiunea Israelului" împotriva „poporului'' palestinian şi a „locurilor sale sfinte''. „Unii nu vor să folosească aceste cuvinte - crime de război şi crime împotriva umanităţii - dar ştiu că acesta este adevărul", a spus oficialul palestinian citat de agențiile de presă.

Reprezentantul Israelului, Gilad Erdan, a spus că Israelul face un efort eroic pentru a demonta „infrastructura teroristă” din Gaza și a evita victimele în rândul civililor. „Israelul folosește rachete pentru a-și proteja copiii, Hamas folosește copii pentru a-și proteja rachetele", a spus Erdan.

Statele Unite, prin ambasadorul Linda Thomas-Greenfi și-au reiterat sprijinul în vederea ajungerii la un acord de încetare a focului, o perspectivă ce pare, în acest moment îndepărtată.

La Tel Aviv, premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit duminică cu liderii militari și ai serviciilor de securitate și informații și a declarat că finalul confruntărilor nu este încă vizibil. „Va dura ceva timp”, a spus acesta, în ciuda apelului făcut la New York de Secretarul General al ONU, António Guterres: „Recentele violențe doar perpetuează un ciclu al morții, distrugerii și disperării. Luptele trebuie să se oprească. Să se oprească imediat”, a spus acesta.

Potrivit Israelului, gruparea Hamas a lansat peste 3.000 de rachete în ultima săptămână. Sistemul antirachetă al Israelului, Iron Dome, a făcut ca puține dintre acestea să ajungă la sol. În schimb, dotările militare ale Israelului sunt net superioare.

În primele ore ale dimineții de luni, avioane de război ale Israelului au lansat 80 de rachete către Gaza, ca răspuns imediat la lansarea de către Hamas a unei salve de rachete către sudul Israelului.

O nouă zi de atacuri între Israel și militanții Hamas din Gaza
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG