Linkuri accesibilitate

Conflictul privind dublarea alocațiilor se mută la Curtea Constituțională


Premierul Ludovic Orban a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională legea care respinge ordonanța de urgență care prevede majorarea etapizată a alocațiilor.

Camera Deputaților a respins, miercuri, Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile copiilor erau majorate cu 20% începând cu 1 august. În condițiile în care ordonanța a fost respinsă și de Senat, această creștere se suspendă și intră în vigoare legea adoptată deja de Parlament, prin care alocațiile pentru copii se dublează.

„Am luat decizia de a crește etapizat alocațiile, de a dubla, dar etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a respins aceasta soluție rațională. Ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranță pregătim argumentele pentru a sesiza la Curtea Constituțională”, a declarat, duminică, Ludovic Orban, citat de Digi24.

La finalul săptămânii trecute, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a precizat că efortul financiar în 2020 pentru creşterea alocaţiilor cu 20% este 600 de milioane de lei.

Ordonanța de urgență care prevedea creșterea eșalonată a alocațiilor pentru copii fusese adoptată la sfârșitul lunii iulie. Ea stabilea creșterea cu 20% a alocațiilor pentru acest an, iar între 2021 si 2022, alocațiile se măreau în alte patru tranșe, cu câte 20%.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, o lege inițiată și adoptată de PSD ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap, ulterior, termenul de intrare în vigoare fiind modificat de Guvern prin OUG pentru 1 august.

La începutul lunii iunie, Camera Deputaților a respins ordonanța de urgență a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă și 98 de abțineri.

Curtea Constituțională a respins sesizarea înaintată de Guvern privind legea care obligă executivul să pună în aplicare dublarea alocațiilor. Executivul a atacat la Curtea Constituțională legea pe motiv că nu sunt precizate sursele de finanțare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG