Linkuri accesibilitate

Congresul a validat victoria lui Joe Biden în alegeri. Patru decese, în urma violențelor


Forțele de securitate și-au sporit prezența în Capitoliu după scenele violente de miercuri seară
Forțele de securitate și-au sporit prezența în Capitoliu după scenele violente de miercuri seară

UPDATE: Congresul american a validat, într-o ședință desfășurată la câteva ore după violențele de miercuri, victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din Statele Unite, confirmând decizia din Colegiul Electoral.

Joe Biden devine astfel al 46-lea președinte al Statelor Unite, începând cu 20 ianuarie când va avea loc ceremonia de învestitură, iar Kamala Harris este prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite.

După votul din Congres, Donald Trump a dat asigurări că va fi un transfer pașnic de putere.

Chiar dacă nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor, iar faptele mă susțin, totuși va exista o tranziție pașnică pe 20 ianuarie", a spus Trump într-un comunicat de presă.

Am spus mereu că ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deși acest lucru reprezintă sfârșitul celui mai bun prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a face din nou America măreață”, a adăugat Trump.

***

Sute de susținători ai președintelui în funcție Donald Trump au luat cu asalt miercuri Capitoliul, sediul Congresului american, într-o tentativă violentă de a răsturna înfrângerea electorală a republicanului. După ore de haos în care poliția s-a luptat pentru a recâștiga controlul, parlamentarii s-au întors la Congres și au votat pentru certificarea victoriei președintelui democratic ales Joe Biden.

În cel mai grav atac asupra simbolului democrației americane din ultimii 200 de ani, protestatarii au forțat accesul dincolo de baricadele de securitate metalice, au spart geamurile și au escaladat zidurile pentru a intra în Capitoliu, unde s-au luptat cu ofițerii de poliție.

Poliția a anunțat că patru persoane au murit - una în urma rănilor suferite prin împușcare și trei în urma unor urgențe medicale - în timpul haosului, scrie agenția Reuters.

Unii au asediat sala de ședință a Camerei Reprezentanților în timp ce parlamentarii erau înăuntru, lovind ușile și forțând suspendarea procedurii de certificare a rezultatului alegerilor prezidențiale. Ofițerii de securitate au baricadat intrarea în sală prin folosirea mobilei și și-au scos pistoalele la vedere, înainte de a-i ajuta pe parlamentari și pe alții să scape.

Până miercuri seară (nr. în Statele Unite), ambele camere ale Congresului și-au reluat dezbaterea cu privire la certificarea rezultatului din Colegiul Electoral și a devenit rapid clar că obiecțiile parlamentarilor republicani pro-Trump față de victoria lui Biden vor fi respinse cu un vot covârșitor, inclusiv de majoritatea republicanilor.

„Pentru cei care au făcut ravagii astăzi în Capitoliul nostru - nu ați câștigat”, a declarat vicepreședintele Mike Pence, care a prezidat sesiunea, în timp ce aceasta a fost reluată. „Să ne întoarcem la treabă”, a spus el, provocând aplauze.

Poliția s-a luptat mai mult de trei ore pentru a opri invazia și a elibera clădirea de susținătorii violenți ai lui Trump înainte de a declara clădirea sigură.

O femeie a murit după ce a fost împușcată în timpul haosului, a spus poliția din Washington, deși circumstanțele sunt încă neclare. Trei persoane au murit din cauza unor urgențe medicale, a declarat șeful departamentului de poliție metropolitană Robert J. Contee.

Asaltul asupra Capitolului a fost punctul culminant al unor luni de retorică care au divizat societatea americană în jurul alegerilor din 3 noiembrie și după ce Trump a făcut în mod repetat afirmații false că votul a fost trucat și i-a îndemnat pe susținătorii săi să-l ajute să-și anuleze înfrângerea de la urne.

Scenele haotice s-au desfășurat după ce Trump - care înainte de alegeri a refuzat să se angajeze într-un transfer pașnic de putere dacă ar pierde - s-a adresat miilor de susținători în apropierea Casei Albe și le-a spus să meargă la Capitoliu pentru a-și exprima furia față de procesul de votare.

El le-a spus susținătorilor săi să pună presiune pe aleșii care îi reprezintă să respingă rezultatele, îndemnându-i „să lupte”.

Trump a fost fost criticat intens de câțiva republicani proeminenți din Congres, care l-au arătat drept vinovat pentru scenele violente de la Capitoliu.

„Nu există nicio îndoială că președintele a format gloata, președintele a incitat gloata, președintele s-a adresat gloatei. A aprins flacăra ”, a scris, pe Twitter, una din liderii republicanilor din Camera Reprezentanților, Liz Cheney.

Senatorul republican Tom Cotton i-a cerut lui Trump să accepte pierderea alegerilor și să „renunțe la inducerea în eroare a poporului american și să repudieze violența mafiei”.

O sursă familiarizată cu situația a declarat pentru Reuters că au existat discuții între unii membri ai Cabinetului și aliații lui Trump cu privire la invocarea celui de-al 25-lea Amendament, care ar permite unei majorități a Cabinetului să-l declare pe Trump incapabil să își îndeplinească atribuțiile și să îl înlăture de la putere. O a doua sursă familiarizată cu efortul s-a îndoit că se va ajunge la un asemenea scenariu pentru că Trump mai are doar două săptămâni în funcție până Joe Biden depune jurământul pe 20 ianuarie.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, care a rămas tăcut în timp ce Trump a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor, a numit evenimentele de miercuri seară drept o „insurecție eșuată” și a promis că „nu ne vom pleca față de nelegiuire sau intimidare”.

„Ne-am întors la posturile noastre. Ne vom îndeplini datoria conform Constituției și pentru națiunea noastră. Și o vom face în seara asta ”, a spus el.

Șocul creat de asaltul asupra Capitoliei pare să atenueze hotărârea unor republicani care susținuseră eforturile lui Trump de a-i convinge pe americani de pretențiile sale nefondate de fraudă.

Senatorul republican Lindsey Graham, unul dintre cei mai fermi aliați ai lui Trump în Congres, a respins efortul colegilor săi republicani de a obiecta privind rezultatele alegerilor în speranța înființării unei comisii care să investigheze acuzațiile nefondate ale lui Trump de fraudă electorală.

„Tot ce pot spune este să nu se bazeze pe mine. Suficient este suficient ”, a spus Graham în Senat. „Joe Biden și Kamala Harris sunt aleși în mod legal și vor deveni președinte și vicepreședinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie”.

Senatul a respins cu 93 de voturi la 6 obiecțiile unor republicani față de certificarea victoriei lui Biden în statul Arizona, asigurând înfrângerea lor. Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a respins, de asemenea, măsura, votând 303-121 împotriva ei.

Într-un videoclip postat pe Twitter, în timp ce protestatarii asaltau Capitoliul, Trump și-a repetat afirmațiile false despre frauda electorală, dar i-a îndemnat pe protestatari să plece.

„Trebuie să pleci acasă acum, trebuie să avem pace”, a spus el într-un mesaj adresat direct susținătorilor, adăugând: „Te iubim. Ești foarte special.”

Ulterior, Twitter a restricționat posibilitatea utilizatorii să redistribuie videoclipul lui Trump, iar Facebook l-a blocat în întregime, citând riscul violenței. Twitter a declarat ulterior că a blocat contul lui Trump timp de 12 ore din cauza „încălcărilor repetate și grave” ale regulilor „integrității civice” ale platformei de socializare și a amenințat cu suspendarea permanentă.

Oficialii electorali ai ambelor partide și observatori independenți au declarat că nu a existat nicio fraudă semnificativă în alegerile din 3 noiembrie, în care Biden a câștigat cu 7 milioane mai multe voturi decât Trump și 306-232 în Colegiul Electoral.

După validarea victoriei lui Joe Biden în Congres, democratul își va prelua mandatul de președinte al SUA la 20 ianuarie.

XS
SM
MD
LG