Linkuri accesibilitate

Consiliul Concurenței verifică modul în care Hidroelectrica comercializează energie pe Piața de Echilibrare 


Analiza pieței de energie a fost începută de Consiliul Concurenței în 2018.
Analiza pieței de energie a fost începută de Consiliul Concurenței în 2018.

Consiliul Concurenței anunță că analizează situația din Piața de Echilibrare de energie electrică și  comportamentul pe această piață al companiei de stat Hidroelectrica. Prețurile pe Piața de Echilibrare au ajuns și la 13.000 de euro/MWh.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat pentru Europa Liberă că verificările au în vedere angajamentele pe care și le-a luat Hidroelectrica pentru comercializarea energiei electrice produse pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și pe Piața de Echilibrare (PE).

În 2021, după o verificare a Consiliului Concurenței începută în 2018, Hidroelectrica s-a angajat să ofere la vânzare pe PZU o cantitate de energie electrică la un preț maxim determinat pe baza prețului prevăzut în cadrul contractelor la termen.

Piața de energie

Ce este piața de energie?

  • cadrul organizat în care energia electrică este achiziționată de furnizori de la producători sau de la alți furnizori, pentru revânzare sau consum propriu. Operatorii rețelelor electrice pot cumpăra și ei pentru acoperirea consumului tehnologic propriu.

Cine participă la Piața de energie?

  • Producătorii – Hidroelectrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica, producători independenți;
  • Operatorul de transport şi dispecer – Transelectrica;
  • Firmele de distribuție - Enel, CEZ, Electrica etc.;
  • Traderii.

Ce tranzacții se fac pe piața de energie?

  • energie electrică;
  • servicii de sistem tehnologice.

Ce componente are piața de energie?

  • Piața contractelor bilaterale - funcţionează pe baza contractelor de vânzare –cumpărare de energie electrică, pe durată determinată, reglementate (cantităţi şi preţuri stabilite de ANRE - Autoritatea Națională de Reglementare în Energie );
  • PZU - Piața pentru Ziua Următoare (piața SPOT) - Aici se tranzacționează surplusul sau deficitul de energie electrică activă. Adică, prin PZU se pun în acord consumul prognozat cu energia contractată. Surplusul sau deficitul de energie electrică activă se poate echilibra prin vânzarea sau cumpărarea acesteia pe PZU.
    În acest moment, aproximativ 35% din energia electrică folosită zilnic în România provine din tranzacțiile de pe PZU;
  • Piața de Echilibrare - Transelectrica (operatorul național de transport și distribuție) cumpără și/sau vinde energie electrică de la/către participanții la piață pentru a compensa abaterile de la valorile programate ale producției și consumului de energie electrică. Energia de echilibrare este folosită pentru a acoperi fie un deficit de producție, fie un exces de producție.
  • Piața serviciilor de sistem tehnologice.

Hidroelectrica s-a angajat acum trei ani și să separe, în cadrul companiei, activitatea de ofertare pe Piața de Echilibrare de cea de ofertare pe PZU. Scopul măsurilor era ca toți participanții la piețele de energie electrică să aibă beneficii directe și imediate.

La momentul acceptării angajamentelor, Consiliul Concurenței a stabilit o perioada de monitorizare a implementării lor de către Hidroelectrica care se întindea pe trei ani.

Înainte ca angajamente Hidroelectrica să fie acceptate de Consiliul Concurenței, ele au fost supuse de companie consultării publice, precum și consultării de specialitate a Autorității Naționale în Domeniul Energiei (ANRE).

Investigația Consiliului Concurenței, declanșată în septembrie 2018, a vizat un potențial abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice, „manifestat printr-un comportament de ofertare prin care a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal, pe PZU), în scopul realizării unor vânzări la prețuri semnificativ mai ridicate pe PE”, afirma în 2021 Consiliul Concurenței.

Bogdan Chirițoiu spune că, în prezent, în urma analizei rezultate, a trimis Guvernului, Ministerului Energiei și ANRE o serie de propuneri pentru îmbunătățirea funcționării PE.

Consiliul Concurenței crede că este necesar să fie clarificate entitățile de producere a energiei electrice care pot participa la PE, operațiune care va echivala cu creșterea ofertei pe diferitele segmente de piață și va conduce la prețuri mai reduse pe Piața de Energie.

Consiliul spune că piața ar trebui să fie mult mai transparentă - operatorul PE ar trebui să publice informații cu privire la tranzacțiile făcute pe PE, modul în care se realizează gestionarea dezechilibrelor sau algoritmul de calcul al prețului de dezechilibru.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG