Linkuri accesibilitate

Consiliul European condamnă atacurile teroriste din Franța


Cei 27 de lideri ai Consiliului European au transmis joi seară o declarație comună prin care condamnă atacurile teroriste din Franța.

„Noi, liderii europeni, suntem șocați și întristați de atacurile teroriste din Franța.

Condamnăm în cel mai puternic termen posibil aceste atacuri care reprezintă atacuri asupra valorilor noastre comune.

Suntem uniți și fermi în solidaritatea noastră cu Franța, cu poporul francez și cu Guvernul Franței - în lupta noastră comună și continuă împotriva terorismului și extremismului violent.

Îi chemăm pe liderii din întreaga lume să lucreze mai degrabă decât la divizare, spre dialog și înțelegere între comunități și religii”, se spune în textul declarației comune a liderilor celor 27 de state membre UE.

Un atacator înarmat cu un cuțit a ucis joi trei persoane, inclusiv o femeie care a fost decapitată, la o biserică din orașul francez Nisa, transmite poliția pentru Reuters. Incidentul a fost catalogat de primarul orașului drept unul terorist. Un alt bărbat înarmat cu un cuțit a încercat să atace polițiștii pe o stradă din Avignon, informează presa franceză. El a strigat „Allah Akbar” și i-a amenințat pe polițiști, care l-au împușcat mortal.

Tot joi dimineață, un cetățean saudit a înjunghiat un membru al pazei la Consulatul francez din Jeddah. Atacatorul a fost arestat. Primarul din Nisa, Christian Estrosi, a transmis pe Twitter că atacul armat a avut loc la biserica Notre Dame, iar poliția a capturat atacatorul.

Atacul terorist vine la scurt timp după ce un profesor a fost decapitat de un tânăr musulman de origine cecenă care a vrut să se răzbune pentru că profesorul le-a arătat elevilor caricaturile Charlie Hebdo cu profetul Mahomed.

De la uciderea profesorului, oficialii francezi au reiterat dreptul la libertatea de exprimare, pentru ca respectivele caricaturi să fie afișate, iar ele au apărut de numeroase ori la marșuri de solidaritate în memoria profesorului.

Acest lucru a atras furia liderilor mai multor state majoritate musulmane care l-au acuzat pe președintele Macron de o politică anti-islam.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut turcilor să boicoteze mărfurile franțuzești pe fondul poziției mai dure a Franței față de islamul radical. Într-un discurs televizat, el i-a îndemnat pe liderii mondiali să-i protejeze pe musulmani „dacă există opresiune împotriva musulmanilor în Franța”.

Erdogan l-a criticat furios pe omologul său francez Emmanuel Macron pentru că s-a angajat să apere valorile secularismului. Franța „nu va renunța la caricaturi”, a spus președintele Macron la începutul acestei săptămâni.

Secularismul de stat - sau laicitatea - este esențial pentru identitatea națională a Franței. Limitarea libertății de exprimare pentru a proteja sentimentele unei anumite comunități subminează unitatea, spune statul.

Cu două săptămâni înainte de atac, Macron a descris islamul ca pe o religie „în criză” și a anunțat noi măsuri împotriva „separatismului islamic”.

Şeful statului francez a ordonat „acţiuni concrete" și rapide împotriva propagandei islamiste radicale online şi „a cerut să se treacă rapid la acţiune şi să nu li se lase niciun răgaz celor care se organizează pentru a se opune ordinii republicane", a informat Palatul Elysee, la finalul unei reuniuni cu şase miniştri şi procurorul naţional antiterorist, Jean-François Ricard.

Franța are cea mai mare populație musulmană din Europa de Vest.

XS
SM
MD
LG