Linkuri accesibilitate

Consiliul Fiscal. România - absorbție zero din bugetul multianual al UE. Slaba atragere a banilor europeni afectează deficitul și economia


Absorbția de fonduri europene la jumătatea perioadei bugetare 2021-2027 e zero, arată Consiliul Fiscal într-o analiză legată de rectificarea bugetară anunțată de Guvern. Consiliul Fiscal avertizează că de absorbția fondurilor europene depinde echilibrul bugetar și economia României.

Consiliul Fiscal atrage atenția asupra „slăbiciunilor instituționale în atragerea și absorbția fondurilor europene” în condițiile în care banii europeni primiți prin Cadrul Financiar Multianual și PNRR sunt singura forță care poate echilibra economia și bugetul.

„Absorbția în proporție cât mai mare a fondurilor europene este de o importanță vitală pentru România, reprezentând singura forță contra-ciclică de anvergură ce poate contracara efectele contracționiste ale consolidării fiscale, ajutând economia românească, prin reforme și investiții, să devină mai robustă, mai competitivă, având în vedere starea bugetului public și vulnerabilitățile balanței externe, într-un context internațional extrem de nefavorabil”, arată Consiliul Fiscal într-un document transmis Europei Libere.

Consiliul atrage atenția că, la jumătatea exercițiului financiar european 2021 - 2027, rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune este zero, în condițiile în care România poate depune proiecte în valoare totală de 31 miliarde de euro.

Fondurile structurale și de investiții europene sunt fonduri care acționează împreună pentru a sprijini coeziunea economică, socială și teritorială și a îndeplini obiectivele strategiei Europa 2020 ale Uniunii Europene. Aceste fonduri sunt principalele instrumente ale Uniunii Europene destinate promovării coeziunii economice şi sociale şi a solidarităţii.

Consiliul Fiscal remarcă, de asemenea, întârzierile și provocările semnificative în finanțările primite prin PNRR și afirmă că există riscul ca unele fonduri alocate prin acest program să fie pierdute.

„Este esențial ca autoritățile să țină seama că, spre deosebire de Politica de Coeziune a UE aferentă programării multianuale, care permite finanțarea proiectelor după finalul perioadei, în cazul PNRR toate jaloanele și țintele asumate necesită a fi atinse până la finalul lunii august 2026, iar cererile de plată aferente trebuind a fi executate până la finalul anului 2026, orice nerealizare putându-se transpune în pierderi sau chiar returnări de fonduri”, avertizează Consiliul Fiscal.

În lipsa banilor veniți prin PNRR, spune Consiliul, apar riscuri semnificative în economie, prin limitarea finanțărilor prin granturi și împrumuturi, scăderea investițiilor, întârzierea reformelor, cu efect direct asupra stabilității economice a țării.

Consiliul Fiscal atrage atenția că pierderea de fonduri europene, în general, ar complica și mai mult situația dificilă în care se află finanțele publice din România și ar afecta economia reală.

„România riscă să capete o dependență de fondurile europene ce se poate dovedi periculoasă. Aceasta și pentru că PNRR are o viață limitată (până în august 2026), iar fondurile structurale și de coeziune vor intra într-o altă logică de alocare. În plus, PIB pe locuitor al României va ajunge la un nivel care nu o va mai îndreptăți să primească fonduri nete de amploarea ultimului deceniu (ca procent din PIB)”, atrage atenția Consiliul Fiscal.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG