Mai mult, SUA s-au abținut de la votul propriei rezoluții, după ce aceasta a fost modificată la cererea țărilor Uniunii Europene.
Proiectul de rezoluție al Ucrainei, înaintat săptămâna trecută, cere retragerea imediată a forțelor rusești „de pe teritoriul Ucrainei, aflat la granițele sale recunoscute internațional”.
Rezoluția a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 18 împotrivă și 65 de abțineri.
Rezoluția Ucrainei se referă, de asemenea, la ostilitățile în curs ca la un „război”, un cuvânt care este omis din textul rezoluției SUA și față de care Rusia păstrează distanța de când a invadat Ucraina în 2022, preferând sintagma „operațiune specială”.
SUA și Rusia au votat împotrivă.
SUA, care au depus propria rezoluție, nu susțin această cerere în formula sa inițială, iar oficialii Administrației Trump au sugerat recent că Ucraina ar trebui probabil să renunțe la un anumit teritoriu ca parte a unui acord de pace.
Proiectul inițial de rezoluție nu a numit Rusia agresor în război și nici nu a recunoscut integritatea teritorială a Ucrainei. Cu toate acestea, înainte de vot au fost adoptate o serie de amendamente pentru a consolida mesajul împotriva Rusiei și a reafirma integritatea teritorială a Ucrainei.
Un amendament a adăugat un paragraf cu „Reafirmând angajamentul său față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, extinzându-se și în apele sale teritoriale”.
Un alt amendament a schimbat „pierderea tragică de vieți omenești în timpul conflictului Rusia-Ucraina” cu „invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă”.
Statele Unite s-au abținut de la votul pentru propria rezoluție în Adunarea Generală după ce au fost adăugate amendamente la rezoluție de către statele europene.
89 de țări au votat pentru, 8 împotrivă și 70 s-au abținut, inclusiv SUA.
SUA au făcut lobby asupra țărilor din întreaga lume pentru a se opune rezoluției prezentate la Adunarea Generală a ONU de Ucraina și țările europene și să susțină în schimb un proiect de rezoluție al SUA. Scurta rezoluție americană văzută de NBC News este compusă din trei propoziții care cer „încheierea rapidă a conflictului” dintre Ucraina și Rusia.
O notă internă trimisă sâmbătă tuturor posturilor diplomatice americane îi instruia pe șefii acestor misiuni să „angajeze guvernele gazdă la cele mai înalte niveluri posibile” și să le îndemne să susțină rezoluția SUA și să încurajeze Ucraina să-și retragă propria rezoluție, „care nu promovează obiectivul Statelor Unite de a obține o pace durabilă”.
Diplomaților americani li s-ar mai fi spus, de asemenea, să ceară țărilor să voteze împotriva unui amendament rus propus la rezoluția SUA, potrivit notei diplomatice văzute de NBC News. Amendamentul rus vorbea despre „cauzele fundamentale” ale conflictului, care ar trebui, de asemenea, abordate.
Și rezoluția SUA a beneficiat până la urmă de votul împotrivă al Rusiei.
„Președintele Trump s-a angajat să pună capăt războiului Rusia-Ucraina și să adopte o rezoluție care să ducă la o pace durabilă, nu doar la o pauză temporară”, a declarat vineri secretarul american de stat Marco Rubio.
„Statele Unite au propus o rezoluție simplă, istorică în cadrul Națiunilor Unite, pe care îndemnăm toate statele membre să o susțină pentru a trasa calea către pace”, a adăugat el.
Statele Unite sunt acum pregătite să se confrunte din nou cu aliații lor europeni, luni, mai târziu, la Consiliul de Securitate al ONU, unde se așteaptă să introducă aceeași rezoluție care nu acuză Rusia pentru război.
Consiliul de Securitate al ONU este programat să voteze rezoluțiile luni după-amiază, la ora 15.00, ora locală, ora 22.00, ora României.
Pentru a fi adoptată, o rezoluție are nevoie de sprijinul a cel puțin nouă membri ai consiliului și nu trebuie să facă obiectul niciunui veto din partea SUA, Rusia, China, Marea Britanie sau Franța, care sunt membri permanenți în exercițiu.
În urmă cu câteva zile, o delegație americană la nivel înalt s-a întâlnit cu o delegație rusă, fără invitarea Ucrainei, care au discutat despre un proces de încheiere a războiului.
În urma acestei întâlniri, trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a fost la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
În acest timp, președintele Donald Trump și-a manifestat antagonismul față de președintele ucrainean, pe care l-a numit „dictator”, „negociator slab” în timp ce SUA face eforturi pentru un acord cu Ucraina.