Linkuri accesibilitate

Tensiuni și acuzații de confiscare a manifestației la mitingul AUR


Liderul partidului AUR, George Simion, în timp ce vorbește la portavoce în Piața Victoriei. El s-a certat cu senatoarea Diana Șoșoacă, fostă membră de partid, și s-au acuzat reciproc de confiscarea manifestației.
Liderul partidului AUR, George Simion, în timp ce vorbește la portavoce în Piața Victoriei. El s-a certat cu senatoarea Diana Șoșoacă, fostă membră de partid, și s-au acuzat reciproc de confiscarea manifestației.

Mitingul de duminică din Piața Universității a fost pregătit pe rețelele de socializare ale AUR. Fluturașii cu îndemnul de participare nu au purtat însemnele partidului, iar la eveniment au participat câteva mii de persoane.

Câteva mii de simpatizanți AUR au protestat duminică în Piaţa Victoriei, după ce au plecat în marş de la Piaţa Universităţii, blocând traficul în centrul Capitalei.

„Nu este al unui partid, nu este mitingul AUR”, a spus George Simion, președintele partidului, adăugând că ar mai urma să fie organizate manifestații și zilele următoare.

Declarația acestuia a venit în contextul în care protestatarii au ajuns în Piața Victoriei, iar acolo a avut loc o altercație cu Diana Șoșoacă, o fostă membră de partid.

Cei doi s-au huiduit și acuzat reciproc că au confiscat manifestația, senatoarea afirmând că liderul AUR are autorizată manifestația în Piața Universității. Suporterii celor două tabere s-au îmbrâncit, fiind nevoie de intervenția jandarmilor.

Ulterior, simpatizanții AUR au manifestat și la sediul PSD din apropiere.

Jandarmeria a anunțat în urma protestului că a dat șapte amenzi în valoare de 32.000 de lei, iar Poliția Capitalei a întocmit un dosar penal după ce un bărbat a fost depistat cu două arme albe.

Organizarea protestului

„George Simion a fost arestat”, „George Simion a fost reținut”, au fost mesajele care au început să inunde paginile de Facebook ale susținătorilor AUR și nu numai încă din noaptea de joi. Chiar liderul AUR a postat pe pagina sa că a fost reținut de Poliție și îndemna oamenii să meargă în Piața Victoriei.

De la Constanța, un deputat AUR, Dumitru Viorel Focșa, lansa mesaje alarmiste despre nevoia autocarelor să plece rapid către București, chiar înaintea zilei de duminică.

„Toți să vă organizați în noaptea asta și să fiți la București. Tot ce înseamnă județe la 200 – 300 de km de București. Fraților, revoluțiile nu s-au făcut în haine confortabile, revoluțiile s-au făcut prin pierdere de sânge, prin pierdere de vieți. Vă îndemn, de data asta, să fiți toți porniți să dăm jos acest sistem ticălos”, transmitea deputatul AUR pe pagina sa de Facebook în cursul zilei de vineri.

Sute de mesaje de susținere care mențineau tonul alarmist, grav și provocator erau lansate pe conturile de socializare controlate de liderii AUR. Dacă de la Constanța se transmitea mesajul de grupare încă de vineri seara, la București, George Simion spunea că merge să se culce, iar toți să fie pregătiți pentru ziua de duminică.

Toate aceste mesaje, dar și multe altele, se regăsesc pe conturile și paginile susținătorilor AUR. Oricine încerca să prezinte o altă versiune, conformă cu legea și realitatea, era pus la colț de simpatizanții lui George Simion. Panicați, susținătorii AUR dădeau mesaje că autocarul partidului a fost luat de autorități pentru a fi instalate microfoane în interior, iar laptopurile și telefoanele să fie ascultate.

Aceasta e starea de spirit și agresivitate, construită în crescendo de liderii AUR, înaintea mitingului de duminică din Piața Universități, remarcă analiștii consultați de Europa Liberă.

Cine se alimentează informativ de pe aceste conturi poate percepe partidul favorit ca aflat în fața unui pericol iminent, iar George Simion trebuie salvat. Victimizarea președintelui AUR face parte dintr-o campanie de comunicare menită a atrage de partea sa oamenii nemulțumiți.

„Când vedeți știri la o televiziune să îmi scrieți, adevărul nu e la televizor”, și-a instruit Simion simpatizanții și membrii de partid.

Arestarea și reținerea lui Simion, un fals ușor de demontat

„O minciună agresivă, care poate să fie ușor verificată, dar pe ei nu îi deranjează lucrul acesta. O minciună des repetată capătă valoare de adevăr, asta fac. Începe George Simion pe pagina lui cu video-urile, sunt retransmise de urmăritori sau fabricile de boți, se răspândesc în bulele lor și pentru oameni acela este adevărul. Primul element este minciuna evidentă și fără scrupule”, remarcă Oana Marinescu, consultant în comunicare strategică.

Articolul 72 din Constituție prevede că senatorii și deputații nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care face parte.

George Simion este deputat, iar reținerea și arestarea sa nu s-ar fi putut realiza în noaptea de joi spre vineri. Aceste informații nu au fost însă comunicate simpatizanților AUR, care au fost bombardați informatic cu texte legate de reținere și arestare. Scopul a fost victimizarea înaintea de mitingul de duminică.

În realitate, liderului AUR i s-a întocmit dosar penal pentru că a condus autocarul cu însemnele partidului, dar avea permisul suspendat. Polițiștii i-au cerut să îi însoțească la secție pentru a lămuri problema, iar George Simion s-a opus în primă fază.

„George Simion are nevoie să apară ca o victimă a celor care au puterea pentru ca oamenii să se coalizeze și din acest motiv în jurul lui. Se poate face un transfer emoțional pentru că oamenii se simt ei înșiși opresați de un stat care nu îi respectă și de o clasă politică care nu îi respectă și atunci fac legătura emoțională. Proiecția frustrării și a suferinței lor o pot face pe acest personaj politic: pot spune mă duc alături de el”, subliniază Oana Marinescu, expert în comunicare.

AUR nu a depus cerere de organizare a mitingului, fluturașii nu au însemnele partidului

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice și-a dat aprobarea pentru protestul din 2 octombrie, în Piața Universității, zona esplanada cu statui, între orele 12:00 – 23:00, pentru un număr de aproximativ 5.000 de persoane.

Organizatorul adunării publice este Jereb Mihai Florin. Pe pagina de Facebook, Jereb a trecut că este membru fondator AUR, iar protestul din 2 octombrie este promovat insistent. Jereb este consilier parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor.

AUR a anunțat ieri că de la ora 15.00 coloana de protestatari se va îndrepta spre Piața Victoriei, iar mitingul se va încheia la ora 24 în fața Guvernului.

Promovarea evenimentului s-a făcut și la gurile de metrou, în parcuri sau prin prezentarea unui banner care s-a plimbat în diferite sectoare ale Capitalei.

„Frig și întuneric sau alegeri anticipate! Facturi mai mari decât salariile! Prețuri record la carburanți și alimente! Avem două opțiuni: frig, întuneric și foame sau alegeri anticipate! Pe 2 octombrie cerem guvernului să plece. Duminică, 2 octombrie, ora 14.00, Piața Universității”, scrie pe flyer-ele împărțite în București.


Ele au culoarea albă, nu galbenul specific AUR, și nici nu au vreun însemn al partidului.

George Simion a susținut că se va protesta și împotriva ratelor la bănci, iar toți oamenii să aibă la ei o factură la energie. Practic au fost adunate toate temele posibile pentru a mobiliza cât mai multă lume, remarcă specialiștii consultați de Europa Liberă.

„Aruncă fiecăruia ce tip de nadă poate, încearcă să o folosească cu succes”, subliniază Raluca Alexandrescu, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice din București.

„Sunt evidente tonurile panicarde pe care încearcă să le promoveze. E ceva specific partidelor populiste tentativa de a capitaliza fricile oamenilor sau de a exploata frici pe care le proiectezi în viitor. Felul în care manifestă aceste tendințe duc spre extremism. Apelurile la revoluție nu vin de nicăieri. Genul de apeluri în stradă, în care menționăm violența pentru atingerea unor obiective politice, este o chestiune de natură extremistă”, explică George Jiglău, lector la Universitatea Babes Bolyai.

Oana Marinescu crede dacă vor apărea agresiuni la protestul de duminică, nu se poate spune că au fost întâmplătoare, ci au fost pregătite.

„E ca și cum îi pregătește, îi activează pentru un comportament violent”, a spus experta în comunicare pentru Europa Liberă.

Combustibil a turnat pe foc George Simion încă de la dezbaterile din Parlament legate de majorarea salariilor parlamentarilor și aleșilor locali, crede Raluca Alexandrescu.

Chiar dacă AUR a votat în Senat pachetul legislativ, în Camera Deputaților s-a erijat în opoziție cu privire la proiect.

Marinescu avertizează că AUR s-ar putea folosi de protestul de duminică pentru a îl aduce la același nivel cu cel din 10 august 2018, când jandarmii au intervenit în forță.

„Dacă provocarea AUR continuă, autoritățile vor fi în situația să intervină. Dacă va fi o intervenție în forță, probabil vom asista la un moment în care comunicarea lor va dori să facă o asociere între ce s-a întâmplat pe 10 august 2018 și ce se întâmplă la mitingul lor, o represiune a statului asupra unor oameni care sunt în Piața Universității”, a atras atenția consultantul în comunicare.

Mitingurile și alegerile din Europa încurajează AUR. Legătura cu Rusia

AUR a mai avut o tentativă de miting la începutul anului, pe 27 februarie. Evenimentul a fost unul modest, fără o participare largă, iar George Simion și AUR nu și-au atins ținta.

Specialiștii consultați de Europa Liberă cred că eșecul din februarie a fost legat de începerea războiului din Ucraina. Pe 2 octombrie se anunță însă o vreme caldă, iar mitingurile din alte capitale europene au strâns mii sau zeci de mii de oameni.

„În Cehia am văzut că apar legături între organizatorii protestelor de acolo și diverse canale de la Moscova. Narativele și acum sunt fix aceleași, sunt niște minciuni și dovadă de incompetență și populism care se duce într-o zonă periculoasă”, afirmă George Jiglău.

Raluca Alexandrescu spune că Simion nu crede în teoria alegerilor anticipate, care nu s-au realizat în România după 1990, dar le vehiculează pentru a mobiliza electoratul. „Discursurile foarte polarizante au mare succes electoral, momentul internațional e oportun pentru astfel de mișcări”, afirmă conferențiara.

Cel care îngrijorează cel mai mult specialiștii este agresivitatea discursului AUR, care depășește sfera populistă.

„AUR aduce în spațiul românesc o agendă profund rusofilă, toată agenda Rusiei e acolo. Rusia urmărește destabilizarea țărilor din NATO și Uniunea Europeană, urmărește exacerbarea nemulțumirilor față de degradarea economică care se produce în aceste țări. Știe că dacă se produce instabilitate politică, coerența și coeziunea politică a acestor țări în acțiunea lor de a susține Ucraina și de a alimenta Ucraina vor scădea. AUR servește agenda Rusiei, asta e realitatea”, este poziția Oanei Marinescu.

Experta în comunicare strategică subliniază că AUR a adus în mainstream discursul violent, „fascistoid”, care se „revendică de la legionarismul interbelic”.

„Inclusiv nunta din vară. De la nuntă până la violență, e un arsenal care are legătură cu legionarii”, spune Marinescu.

Comunicarea proastă a guvernului și cearta PSD-PNL ajută AUR

Un eventual succes al AUR poate fi și rezultatul unei guvernări proaste, este concluzia trasă de experții și profesorii consultați de Europa Liberă.

„Premierul face o non-comunicare”, spune Raluca Alexandrescu, de la Facultatea de Științe Politice din București.

De la Cluj, situația nu se vede foarte diferit. Lectorul Jiglău, de la Babeș-Bolyai, spune că instituțiile statului ar trebui să comunice mai clar și să denote prin acțiuni mai multă competență. Măsurile luate până în prezent nu au detensionat tensiunea din societate și teama de facturile din această iarnă.

„Pe acest val se urcă AUR. Asta fac populiștii, exploatează neajunsurile în care funcționează instituțiile statului. Partidele și guvernanții se comportă într-un mod care nu denotă competență, nu generează încredere. Lumea se uită la alternative, iar aceasta este alternativa gălăgioasă pe care o vedem în spațiul public”, a subliniat George Jiglău.

Pe lângă neîncrederea în guvernul român, sunt distribuite și mesaje care să șubrezească încrederea în Uniunea Europeană. Populația pro-europeană nu va fi atinsă de mesajele AUR, dar există un public care are îndoieli în privința capacității Bruxelles-ului de a acționa eficient.

Premierul Ciucă nu s-a manifestat nici el ca o voce puternică, cu mesaj de autoritate, constată analiștii. PNL și PSD s-au întrecut în mesaje populiste legate de majorarea pensiilor sau salariilor și nu și-au asumat criza.

„Câtă vreme un partid este la putere, dar nu își asumă leadershipul pentru a gestiona o criză, atunci criza se agravează. Oamenii pot vota AUR și ca o formă de pedeapsă pentru alte partide. Eu nu văd nici USR sau REPER. Câtă vreme nu vin cu propuneri, discurs constructiv, spațiul public e ocupat de discursul agresiv al AUR”, este concluzia Oanei Marinescu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG