Linkuri accesibilitate

Strania nuntă a dlui Simion. Cristian Pîrvulescu: un eveniment politic menit să îl profileze drept candidat prezidențial


George Simion la nunta sa din 27 august 2022.
George Simion la nunta sa din 27 august 2022.

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, s-a căsătorit într-un eveniment pe care l-a dorit public și promovat, purtător al mesajelor politice al AUR – naționalism, „tradiție”, ortodoxism. Nunta a fost comparată cu cea a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu.

Nunta lui George Simion s-a dorit un eveniment „popular”, public, de mari dimensiuni, cu efect asupra electoratului.

Cu numeroase transmisiuni video în direct pe pagina de Facebook a lui George Simion, evenimentul a fost marcat de momente asociate unor tradiții populare de nuntă, cu muzică și costume și populare, o petrecere câmpenească pe care politologul Cristian Pîrvulescu o descrie în interviul pentru Europa Liberă drept un eveniment cu rol politic, dar care e posibil să nu îi fi adus liderului AUR toate câștigurile pe care și le-ar fi dorit.

Europa Liberă: Nunta a fost comparată, încă înainte de a avea loc, cu cea a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. S-a confirmat comparația?

Cristian Pîrvulescu: Este aceeași nuntă, la aproape 100 de ani diferență. Ca urmare, contextul este diferit, dar nunta este un eveniment politic, nu unul simplu, monden, este un eveniment „popular”, dar între ghilimele. Un eveniment care subliniază „bunele” și „sănătoasele” tradiții ale poporului român în raport cu obiceiurile „nesănătoase” ale elitelor. Elitele copiază, nu-i așa, nunțile occidentale, văzute în filme , la televizor etc.

Deci evenimentul a fost menit să adâncească prăpastia între popor și elite, exact același lucru pe care îl intenționau și cei care au organizat nunta [lui Zelea Codreanu n.r.] de la Crângu, de lângă Focșani, în 1925.

Da, contextul e altul, dar și atunci totul a fost despre „tradiții”: caii, carul cu boi, povestește chiar Codreanu drumul pe care îl face, pe cal alb, până la casa miresei.

Or, tradiții sau așa-zise tradiții care sunt, în mare măsură niște adaptări și niște invenții și împrumuturi, dar care au fost, la un moment dat recenzate de etnologi și care, aparent, au devenit tradiții ce deosebesc nu-i așa, specificul românesc de alogeni. Atunci era vorba despre evrei, acum e vorba de oricine nu este român.

Nunta lui George Simion a fost dublată de o sărbătoare câmpenească.
Nunta lui George Simion a fost dublată de o sărbătoare câmpenească.

Europa Liberă: Postările de la eveniment, live pe Facebook, au avut mii de reacții și comentarii. L-a ajutat nunta pe George Simion să câștige popularitate?

Cristian Pîrvulescu: Cu siguranță asta și-a dorit. E greu de spus cât a reușit, pentru că asta depinde de context, iar contextul este unul geopolitic complicat. Mai degrabă această nuntă era menită să scoată AUR de pe panta descendentă și să îl profileze pe George Simion într-un mare candidat vizibil și cu mare notorietate pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Europa Liberă: Cum evaluați prezența și participanții? La cununia de vineri fostul deputat Robert Turcescu a posta poze cu George Simion, Mirel Palada, Dan Diaconescu...

Cristian Pîrvulescu: Au fost exact cei care susțin într-un fel sau altul naționalismul, populismul și tradiționalismul.

Desigur, faptul că un fost parlamentar și lider cel puțin la nivelul prezenței publice a PMP s-a prezentat la această nuntă, ar putea fi surprinzător, dar, în realitate, vorbim despre personaje care vor să recupereze alături de Simion și care, într-un fel sau altul, susțin această idee, a faptului că există o prăpastie între poporul autentic și cei care încearcă să împingă România spre Occident.

Adriana Bahmuțeanu și Dan Diaconescu la nunta lui George Simion.
Adriana Bahmuțeanu și Dan Diaconescu la nunta lui George Simion.

Europa Liberă: Cum interpretați derogarea primita de la Biserica Ortodoxă pentru ca slujba să aibă loc la o pensiunea-hotel-spa de la Măciuca/ jud Vâlcea și prezența Arhiepiscopului Tomisului?

Cristian Pîrvulescu: Este o cedare a ierarhiei BOR. Ar fi putut face altfel în condițiile în care afișarea ortodoxismului este atât de evidentă?

Purtarea iei a fost recomandată la nunta lui președintelui AUR, George Simion.
Purtarea iei a fost recomandată la nunta lui președintelui AUR, George Simion.

Biserica a mai căzut în capcane de genul ăsta și altă dată. Să știți că și la nunta lui Codreanu au fost nenumărate fețe bisericești, la fel ca și foarte mulți ofițeri superiori ai armatei române în retragere, polițiști etc.

Putem vedea aici anumite comparații. Pur și simplu, dacă nu ar fi acceptat acest lucru, biserica se temea că va exista un val de critici în ceea ce o privește și atunci a preferat, din comoditate acest lucru.

George Simion (dreapta) lângă Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, un susținător al lui Vladimir Putin, care a oficiat nunta liderului AUR.
George Simion (dreapta) lângă Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, un susținător al lui Vladimir Putin, care a oficiat nunta liderului AUR.

Dar, nu e pentru prima dată când biserica dă astfel de facilități, nu e primul eveniment de acest gen. Se întâmplă în multe alte cazuri, fără să fie atât de discutate.

Prezența Arhiepiscopului Tomisului nu trebuie să ne mire, dar este un risc pe care și-l asumă Simion pentru că imaginea de reprezentat al intereselor ruse în Româna este pregnantă în cazul acestuia.

Europa Liberă: Cămașa tradițională, ia, așa numita Romanian blouse mai poate fi asociată acum cu altceva decât manifestările naționaliste?

Cristian Pîrvulescu: La un moment dat, această modă va trece. Același costum popular era purtat și în 1925. Codreanu se prezenta în costum popular în turneele lui politice prin satele românești și asta nu a compromis portul popular și ia.

E adevărat că în momentul de față este puternic politizată, dar să nu uităm că politizarea a început mult mai devreme, înainte ca AUR să îi acorde o asemenea importanță și de fiecare dată a ajut un scop politic, populist – și anume a sublinia diferența dintre elitele pro-occidentale care se îmbracă în haine de la marile firme și „poporul autentic” care, iată revine la straiele tradiționale.

Participant la nunta lui George Simion, 27 august 2022, Măciuca, județul Vâlcea.
Participant la nunta lui George Simion, 27 august 2022, Măciuca, județul Vâlcea.

În realitate însă, este vorba doar despre spectacol. Politica este un spectacol și nunta aceasta a devenit un spectacol.

Spectacolul e un început al politicii. Va mai trebui pus, dincolo de mesajul populist, și altceva pentru ca notorietatea să se transforme în vot. Dar, e un început și, cu siguranță, consilierii politici ai lui George Simion vor face toarte eforturile să profite de acest eveniment.

Europa Liberă: Au fost prezenți mulți artiști cu popularitate. Transmite asta că, poate, George Simion e mai iubit decât am crede? În anumite medii?

Cristian Pîrvulescu: Sunt contracte pe care le-au încheiat, dau exemplul Phoenix, care spuneau că nu știau că participă la o nuntă, sunt contracte și trăiesc din asta, explica liderul formației Phoenix, căruia i s-a cerut să nu participe.

Până la urmă, e o oportunitate și, dacă e public numeros, cu atât mai bine. Sigur că există lucruri contrastante acolo , dar în AUR încearcă să acopere toate categoriile de public, pe sistem „catch all”. AUR va deveni un partid „catch all”, va încerca să ia alegători de peste tot profitând de frustrare, de nemulțumire.

Are un potențial electoral mai mare decât arată sondajele acum, totul depinde de context.

Europa Liberă: Îi va dăuna lui George Simion că a făcut nunta intr-un loc considerat „de lux”?

Cristian Pîrvulescu: Depinde de dezbaterea publică care va fi în jurul subiectului, dar, pentru cei care îl susțin nu va avea niciun fel de importanță.

Nunta lui George Simion a avut loc într-o pensiune/hotel/spa din Vâlcea.
Nunta lui George Simion a avut loc într-o pensiune/hotel/spa din Vâlcea.

Iar pentru Simion, notorietatea câștigată din eveniment este mai importantă decât toate comentariile negative, pentru că toate discuțiile nu fac decât să îi crească notorietatea, inclusiv această discuție pe care o purtăm acum.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG