Linkuri accesibilitate

Consultări la Cotroceni. Cine va fi premierul și cum se împart marile funcții în stat

Președintele Iohannis primește partidele parlamentare la Palatul Cotroceni pentru consultări privind desemnarea viitorului prim-ministru și a formulei de guvernare care va cere votul de învestitură în viitorul Parlament.

Viitorul guvern va fi format de o coaliție din care vor face parte PNL, USR-PLUS și UDMR. După două zile de negocieri, cele trei formațiuni nu au ajuns la o înțelegere privind împărțirea funcțiilor. Principalul impediment stă în numirea noului președinte al Camerei Deputaților, funcție râvnită de Ludovic Orban și Dan Barna.

18:16 14.12.2020

Consultările pentru desemnarea viitorului premier vor continua, pentru că „deocamdată nu sunt întrunite condițiile pentru a desemna un premier”, a spus luni seară președintele Klaus Iohannis, la finalul unei zile de consultări cu toate partidele care au intrat în parlament la alegerile din 6 decembrie.

De asemenea, președintele a convocat noul parlament pentru data de 21 decembrie.

16:21 14.12.2020

Kelemen Hunor, liderul UDMR, după consultări:

  • Astăzi, la invitaţia preşedintelui, am fost prezenţi la prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi am spus că, după rezultatul oficial al votului din 6 decembrie, sunt mai multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamentală.
  • Din punctul nostru de vedere, cea mai bună şi poate singura formulă despre care putem discuta este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL – USR Plus şi UDMR. Asta ar însemna o majoritate solidă, nu constituţională (…), dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani.
16:16 14.12.2020

Au început consultările cu reprezentanţii minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Delegaţia este formată din Varujan Pambuccian, Ovidiu Ganţ, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler şi Cătălin Manea.

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament se încheie consultările şefului statului cu partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

15:07 14.12.2020

Delegația UDMR formată din Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Biro Rozalia și Antal Arpad a intrat la consultările de la Palatul Cotroceni.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG