„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea pregătirii poziției țării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie 2025, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Consultările vor avea loc miercuri, 26 februarie 2025, după următorul program:
- Ora 09:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
- Ora 10:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
- Ora 11:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
- Ora 12:00 – Uniunea Salvați România (USR);
- Ora 13:00 – Partidul S.O.S. România;
- Ora 14:00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
- Ora 15:00 - Partidul Oamenilor Tineri (POT);
- Ora 16:00 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
Liderii Uniunii Europene se vor întâlni pe 6 martie pentru discuții privind sprijinul suplimentar pentru Ucraina, garanțiile de securitate europene și surse de finanțare pentru nevoile europene de apărare.
„Trăim un moment definitoriu pentru Ucraina și securitatea europeană. În consultările mele cu liderii europeni, am auzit un angajament comun de a face față acestor provocări la nivelul UE: consolidarea apărării europene și contribuția decisivă la pacea pe continentul nostru și la securitatea pe termen lung a Ucrainei", a declarat președintele Consiliului Europei, Antonio Costa, cel care a convocat reuniunea extraordinară.
Summitul are loc în timp după ce președintele SUA, Donald Trump, a inițiat discuții cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar fără a invita Ucraina sau Uniunea Europeană la masa negocierilor.
Administrația Trump a transmis, de asemenea, că europenii trebuie să investească mai mult în propria apărare și să nu își bazeze securitatea pe SUA.
Comisia Europeană estimează că investițiile UE în domeniul Apărării ar avea nevoie de 500 de miliarde de euro în următorii 10 ani.
De asemenea, Comisia Europeană ar putea decide ca toate investițiile în domeniul apărării să fie scutite de limitările impuse de UE privind cheltuielile guvernamentale din statele membre, pentru a evita penalizarea țărilor care se angajează în proiecte mari de Apărare.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.