Linkuri accesibilitate

Contestat de profesori și studenți, Tudorel Toader vrea un nou mandat de rector


Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași
Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

Tudorel Toader, în prezent rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, a anunțat că își depune candidatura pentru un nou mandat și declară că nu înțelege de ce este contestat de profesori și studenți.

Anunțul a fost făcut într-un interviu acordat postului local de radio Hit, Tudorel Toader susținând că activitatea lui ca ministru al Justiției nu a afectat imaginea Universității și că nu trebuie confundate cele două demnități. „În interiorul Universității, ca în interiorul oricărei colectivități, pot fi abordări diferite (...) Să nu confundăm perioada cât am fost suspendat din funcția de rector și mă aflam ca ministru al Justiției cu funcția de rector. Sunt demnități diferite, competențe diferite, perioade de exercitare diferite”, a spus Toader.

Tudorel Toader a declarat că, dacă va fi ales pentru un nou mandat de rector, intenționează să păstreze aceeași echipă de conducere a Universității, prorectori și decani.

Încă din timpul mandatului de ministru al Justiției, Toader s-a confruntat cu proteste ale unor profesori și studenți din Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, care considerau că atacurile sale la adresa justiției afectează imaginea Universității. Protestele organizate de Liga Studenților au continuat și după ce Toader a plecat din fruntea Ministerului și s-a întors în fotoliul de rector.

De altfel, săptămâna trecută, pe poarta locuinței lui Toader din Iași și în zona Universității Alexandru Ioan Cuza au apărut mesaje prin care i se cere demisia din funcția de rector.

Tudorel Toader este și membru al Comisiei de la Veneția, iar Guvernul Orban ia în calcul schimbarea acestuia. Potrivit unor surse politice, Guvernul ar putea trimite în luna decembrie un memorandum de retragere a încrederii statului în prestația lui Tudorel Toader.

Alegerile pentru funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași vor avea loc în luna martie 2020.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG