Șeful grupului de mercenari Wagner a declarat marți că forțele sale controlează peste 80% din orașul Bahmut, din estul Ucrainei, după unele dintre cele mai grele și sângeroase lupte din timpul războiului.
Oficiali militari ucraineni de rang înalt nu au abordat în mod direct afirmațiile rusești, dar au declarat că forțele lor rezistă cu fermitate în fața atacurilor violente și țin sub control forțele rusești.
Mercenarii Wagner au condus eforturile de luni de zile ale Rusiei de a captura Bahmut. Războiul crâncen din tranșee și barajele constante de artilerie au atras comparații cu Primul Război Mondial din cauza pierderilor masive provocate de ambele părți, relatează Reuters.
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forțele sale, care au jucat un rol major în avansarea Rusiei în est, continuă să încercuiască Bahmut.
„În Bahmut, cea mai mare parte, mai mult de 80% este acum sub controlul nostru, inclusiv întregul centru administrativ, fabrici, depozite, administrația orașului”, a declarat el într-o înregistrare publicată marți.
Șeful instalat de Rusia în regiunea Donețk, una dintre cele patru zone declarate anexate de Moscova în septembrie anul trecut, a declarat că forțele rusești i-au pus la colț pe apărătorii ucraineni.
„În zonele vestice, unde unitățile lor sunt în tranșee, nu au altă opțiune decât să iasă în față și să se predea”, a declarat Denis Pușilin, citat de agențiile de presă ruse, pentru televiziunea de stat.
Serhii Cerevatîi, un purtător de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei, a declarat că situația din Bahmut este sub control, adăugând că Kievul nu va permite ca trupele sale să fie încercuite.
Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a recunoscut că Bahmut „a primit principala lovitură” în lupte. Ea a adăugat că forțele rusești „pierd în general în fața noastră în luptele de stradă, așa că pur și simplu distrug toate clădirile și structurile”.
Kievul spune că are nevoie de arme occidentale mai multe și mai bune pentru a învinge Rusia, iar înalții oficiali ucraineni au insistat în încercarea lor de a convinge aliații să deschidă stocurile.
Săptmâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va continua să apere Bahmut, dar a recunoscut că trupele ar putea fi retrase dacă ar fi în pericol de a fi încercuite.
Orașul Bahmut avea înainte de război o populație de circa 70.000 de locuitori.