Linkuri accesibilitate

Comandant ucrainean: Noua contraofensivă va începe curând. Primele avioane slovace au ajuns la Kiev


Câteva mii de noi voluntari s-au alăturat armatei Ucrainei, pentru a lupta în noua contraofensivă împotriva forțelor rusești, spune conducerea armatei ucrainene.
Câteva mii de noi voluntari s-au alăturat armatei Ucrainei, pentru a lupta în noua contraofensivă împotriva forțelor rusești, spune conducerea armatei ucrainene.

Contraofensiva ucraineană va începe curând, conform comandanților ucraineni. Atacul rușilor trece printr-un moment nefavorabil, iar forțele ucrainene vor să profite de această oportunitate.

1.020 de soldați ruși au fost uciși în peste 80 de atacuti eșuate lângă orașele Liman, Avdiivka, Mariinka și Șahtarske, în ultimele 24 de ore, spune Statul Major General al forțelor ucrainene, conform Reuters.

Majoritatea celor uciși ar fi făcut parte din forțele paramilitare Wagner. Aceștia încercau să captureze Bahmutul, dar au fost respinși de forțele ucrainene.

Comandantul ucrainean Oleksandr Sîrski a precizat că trupele sale vor începe în curând contraofensiva, după ce au reușit să supraviețuiască iernii.

„Foarte curând, ne vom folosi de această oportunitate, așa cum am făcut în ultimul an și la Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk”, a declarat comandantul.

Între timp, Slovacia a livrat joi primele avioane de luptă MiG-29 promise Ucrainei, conform unui anunț al Ministerul slovac al Apărării.

„Primele patru avioane de vânătoare MiG-29 au fost predate în siguranță forțelor armate ucrainene”, a declarat ministerul, adăugând că transferul a fost efectuat de piloți ucraineni.

„În săptămânile următoare, restul avioanelor vor fi predate Ucrainei”, se mai arată în declarație.

Întreaga flotă de 13 avioane sovietice MiG-29 a Slovaciei a fost promisă Ucrainei.

Zelenski: Dacă Europa așteaptă, răul se va putea regrupa

Joi seară, președintele Zelenski a cerut aliaților europeni să livreze mai multe arme, mai rapid, în special rachete de rază lungă și avioane moderne.

„Dacă Europa așteaptă, răul se va putea regrupa și se va pregăti pentru ani întregi de război”, a avertizat președintele Ucrainei într-un anunț către liderii Uniunii Europene reuniți vineri la Bruxelles.

Zelenski i-a avertizat pe liderii europeni cu privire la cinci factori care ar putea prelungi războiul, printre care și întârzierea livrării rachetelor cu rază lungă de acțiune, lipsa aeronavelor moderne și sancțiuni occidentale prea blânde.

La summit-ul Consiliului European de la Bruxelles, șefii de stat au convenit să cumpere la comun un milion de obuze pentru Ucraina în următorul an.

Bulgaria s-a împotrivit acestei decizii și spune că se va ocupa doar cu producerea muniției pentru alți membri UE.

XS
SM
MD
LG