Fostul șef al MI6 felicită Ucraina pentru contraofensiva de la Herson
Fostul șef al serviciului secret de informații al Marii Britanii, MI6, a salutat contraatacurile Ucrainei de la Herson, declarând că este un moment cheie în război.
Sir Alex Younger a declarat pentru BBC că reacția Kievuluia rată că cele două forțe opuse „au atins un fel de echilibru, ceea ce este o situație neașteptată și sincer binevenită”.
El a adăugat că ajutorul occidental a consolidat capacitatea Ucrainei și că există o tendință pe termen lung care arată că capacitatea militară rusă a slăbit încet. El a spus că noua ofensivă din Herson a forțelor ucrainene denotă că Ucraina poate ajunge „pe primul loc”.
Comisia Europeană va dona Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu
Comisia Europeană a anunțat că va dona Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu, pe fondul temerilor că luptele din zona centralei nucleare de la Zaporojie, aflată sub control rusesc, ar putea duce la o catastrofă nucleară, scrie The Guardian.
Comisia a declarat că a primit o cerere de la guvernul ucrainean pentru tablete de iodură de potasiu „ca măsură preventivă de siguranță” pentru a crește nivelul de protecție în jurul centralei nucleare.
Comprimatele ar fi folosite „în scenarii limitate pentru a evita ca iodul radioactiv inhalat sau înghițit să fie absorbit de tiroidă”, a spus comisia.
UE livrează „preventiv” tabletele de iodură de potasiu Ucrainei pentru a oferi protecție oamenilor „în cazul expunerii la niveluri ridicate de radiații”, a declarat comisarul pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, într-un comunicat. „Nicio centrală nucleară nu ar trebui să fie folosită vreodată ca teatru de război. Este inacceptabil ca viețile civililor să fie puse în pericol”, a declarat el.
Ucraina acuză Rusia că a bombardat coridoarele pe care trebuie să ajungă echipa ONU la Zaporojie
Un important consilier prezidențial din Ucraina a acuzat forțele rusești că au bombardat în mod deliberat coridoarele pe care trebuie să ajungă o echipă de inspectori ai organismului de supraveghere nucleară al ONU la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei.
Mihailo Podoliak a declarat că Rusia a încercat să forțeze misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să treacă prin Crimeea și prin părți ale regiunilor Luhansk și Donețk, ocupate temporar de forțele Moscovei.
De asemenea, el a reiterat apelul ca Rusia să demilitarizeze zona din jurul centralei nucleare.
Kremlinul insistă că „operațiunea militară” decurge conform planului
Kremlinul a insistat, marți, că așa-numita sa „operațiune militară specială” în Ucraina se desfășoară conform planului, în ciuda anunțului că trupele ucrainene au lansat o contraofensivă în sudul țării.
În cadrul briefingului zilnic, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost rugat să răspundă la comentariile lui Volodimir Zelenski, potrivit cărora trupele rusești ar trebui să fugă după ce militarii săi ar fi străpuns marți mai multe dintre apărările lor.
„Operațiunea militară specială continuă, continuă metodic și în coordonare cu planurile actuale. Toate obiectivele vor fi îndeplinite”, a răspuns Peskov, potrivit Reuters.
De asemenea, el a comentat apelurile unor lideri europeni pentru interzicerea vizelor turistice pentru ruși, descriind propunerile ca fiind „iraționale” și numindu-le cea mai recentă manifestare a agendei antirusești a Occidentului.
„Desigur, astfel de decizii nu pot rămâne fără răspuns”, a continuat el, adpugând că acțiunile Europei față de Rusia sunt „la limita nebuniei”.