Linkuri accesibilitate

MAE l-a convocat pe ambasadorul Ungariei după acuzele că România blochează arborarea steagului secuilor


Arborarea legală a drapelului așa-numitului ținut secuiesc alături de steagul României este un vechi subiect de controverse.
Arborarea legală a drapelului așa-numitului ținut secuiesc alături de steagul României este un vechi subiect de controverse.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat marți la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru a i se comunica dezaprobarea față de comentariile preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Németh Zsolt.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook despre o pretinsă îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului aşa-numitului „Ținut Secuiesc”.

„Drapelul secuilor va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă a restricțiilor în toată România! Haideți secuilor! Hai Transilvania! [n.r. traducere automată Facebook]”, a scris politicianul maghiar FIDESZ.

„În România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire şi deci nici îndreptăţirea la vreun însemn oficial specific. Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-şi stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populaţiei rezidente în acea unitate administrativ-teritorială”, precizează ministerul român de externe.

Ministerul adaugă că „ordinea de drept din România consacră de dreptul persoanelor aparţinând tuturor celor 20 de minorităţi naţionale de a-şi folosi însemnele specifice în privat, precum şi în public, în cadrul unor manifestări culturale şi religioase specifice.”

MAE reia „insistent apelul la reţinere în declaraţiile din spaţiul public şi reaminteşte aşteptarea părţii române ca oficialii ungari să acţioneze cu responsabilitate”.

Cel mai recent, în noiembrie 2022, Ministerul Român al Afacerilor Externe a avut de asemenea o reacție de dezaprobare publică față de gestul premierului Ungariei, Viktor Orbán, care a purtat la un eveniment public o eșarfă cu harta „Ungariei Mari”.

MAE a transmis atunci că „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă şi contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria.”

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG