Linkuri accesibilitate

MAE condamnă „afișarea” lui Viktor Orbán cu harta Ungariei Mari pe fular. Expert: Premierul ungar face jocurile lui Putin


Premierul maghiar Viktor Orbán s-a întâlnit cu fotbaliștii din echipa națională de fotbal în timp ce purta un fular pe care apărea harta Ungariei Mari.
Premierul maghiar Viktor Orbán s-a întâlnit cu fotbaliștii din echipa națională de fotbal în timp ce purta un fular pe care apărea harta Ungariei Mari.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a purtat, luni, cu un fular cu harta Ungariei Mari, care include și Transilvania. În luna mai a acestui an, el a clamat că părți din coasta mării Adriatice au fost rupte de Ungaria.

Viktor Orbán a publicat pe contul său de Facebook imagini în care apare purtând un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari, din care face parte și o parte din teritoriul României.

Gestul a provocat o reacție categorică a Ministerului român de Externe, care a transmis „dezaprobarea fermă” față de faptul că premierul Orbán s-a „afișat” cu fularul respectiv și a descris drept „inacceptabilă” orice manifestare „de tip revizionist”.

ACTUALIZARE - Viktor Orbán a răspuns ulterior pe Facebook: „Fotbalul nu este politică. Să nu vedem ce nu este acolo. Echipa națională a Ungariei aparține tuturor maghiarilor, oriunde s-ar afla”. Potrivit Reuters, premierul Cehiei, Petr Fiala, a declarat, miercuri, că tema purtării fularului cu „Ungaria Mare” va fi discutată la reuniunea Grupului Visegrád săptămâna aceasta. Și Ucraina a criticat categoric gestul premierului Orbán.

Profesorul de relaţii internaţionale Valentin Naumescu spune pentru Europa Liberă că, prin acest gest, Viktor Orbán „face jocurile” lui Vladimir Putin.

„Îmi pare rău să folosesc un cuvânt atât de direct și simplu, dar este un gest prostesc. Într-un context atât de complicat și sensibil, să vii cu asemenea teme slabe, care nu fac decât să alimenteze discuții absolut inutile în regiune înseamnă să faci în mod direct jocurile lui Putin, să te dovedești un 'mic putinist' în Europa Centrală, oricum fără sorți de izbândă”, spune Valentin Naumescu.

„Sunt lucruri care nici nu mai pot fi schimbate, nici nu ajută pe nimeni. Nu ajută nici Ungaria, nu ajută nici pe maghiarii care trăiesc în Transilvania, nu ajută nici relațiile bilaterale româno-ungare”, completează el.

Profesorul de relații internaționale adaugă că acest gest de imagine îi poate părea lui Viktor Orbán potrivit pentru susținătorii interni, dar nu face decât să extragă și mai mult Ungaria din discursul politic european și occidental.

Nu este prima oară când premierul Orbán folosește imagini și simboluri de dinainte de Tratatul de la Trianon, în fapt apeluri prost mascate la revizionism, care în contextul invadării Ucrainei de către Rusia capătă o altă simbolistică.

În plus, oficialii guvernamentali maghiari utilizează de câțiva ani în mod constant această hartă.

Viktor Orbán este, de altfel, unul dintre susținătorii președintelui Vladimir Putin. Ungaria s-a remarcat prin nenumăratele veto-uri la diversele sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei. Acesta este și unul dintre motivele pentru care, în septembrie, Parlamentul European a declarat Ungaria drept o țară nedemocratică cu o „autocrație electorală”.

De pildă, în luna mai 2020, Orbán a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei Mari, care îngloba și Transilvania.

Într-un interviu la radio din primăvara acestui an, Viktor Orbán spunea că acele țări care au „o mare și porturi sunt capabile să aducă petrol pe petroliere”, făcând referire la Croația, care ar avea „părți” din coasta de la Marea Adriatică ce au aparținut Ungariei Mari.

MAE: Orice manifestare de revizionism este inacceptabilă

Ministerul Afacerilor Externe a luat atitudine față de gestul lui Viktor Orbán și a transmis ambasadorului Ungariei la București „dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar”.

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, spune MAE într-un comunicat de presă.

Unul dintre cele mai mari scandaluri l-a produs discursul rasist și illiberal ținut în vara asta la Tușnad, când premierul Viktor Orbán a criticat „amestecarea” raselor și a spus că Ungaria nu vrea să devină o „rasă mixtă” și a vorbit despre „recuperarea națiunii maghiare”.

De altfel, aceasta este o temă recurentă, politica guvernului Orbán mergând pe diverse căi în această direcție.

O recentă reformă a materiei predate în școlile din Ungaria prezintă, profund ideologizată, prezintă Transilvania drept casa maghiarilor.

Mai mult, Orbán se prezintă frecvent ca fiind nu doar liderul celor aproape 10 milioane de locuitori ai Ungariei, ci și al „milioanelor” de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine și cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot.

XS
SM
MD
LG