Linkuri accesibilitate

Firul scurt | Prima convorbire Biden – Xi Jinping după șapte luni


Președintele american și cel chinez încearcă să detensioneze situația pentru a nu se ajunge la un conflict neprevăzut. Imagine generică cu președintele SUA și președintele chinez.
Președintele american și cel chinez încearcă să detensioneze situația pentru a nu se ajunge la un conflict neprevăzut. Imagine generică cu președintele SUA și președintele chinez.

Președintele Biden a discutat telefonic cu președintele chinez Xi Jinping pentru a doua oară de când a preluat puterea la Casa Alba. Conversația vine pe fondul tensiunilor în creștere privind respectarea drepturilor omului, planurile militare, comerțul și epidemia de coronavirus.

După convorbirea de joi seara, ora Washingtonului, nu există informații sigure dacă cei doi președinți urmează să aibă și o întâlnire tête-à-tête în această toamnă.

Un înalt oficial american a declarat, sub protecția anonimatului, că discuția a avut drept scop sublinierea poziției președintelui Joe Biden conform căreia Statele Unite și China rămân competitori mondiali, dar pot coopera în acele domenii unde fiecare consideră că este oportun.

Într-o declarație venită de la Casa Albă, se precizează că Joe Biden și Xi Jinping au atins puncte strategice în domenii în care interesele celor două părți converg, dar și asupra unor subiecte sensibile în care interesele, valorile și poziționarea diferă.

Convorbirea telefonică a șefilor de stat a fost pregătită de întâlniri ale oficialilor de rang inferior, în care s-a încercat stabilirea anumitor reguli pentru a preveni concurența dintre cele două națiuni. Cu toate acestea, ele nu au avut succesul dorit, a susținut sursa care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Potrivit Casei Albe, președintele Biden a subliniat că dinamica în relația SUA – China trebuie să rămână una concurențială, dar situația nu trebuie să degenereze spre un „conflict neprevăzut".

Informațiile venite dinspre partea chineză au fost oferite de postul CCTV, televiziunea publică din China, iar președintele Xi Jinping susține că i-a transmis lui Joe Biden că ostilitatea Washintonului față de Beijing a provocat „dificultăți serioase" în relația între cele două state, potrivit AFP.

Printre domeniile în care se poate ajunge la o cooperare, potrivit președintelui chinez, se numără schimbarea climatică și lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Posibila detensionare a relației între China și SUA vine după mandatul președintelui Donald Trump, care a lansat un război comercial împotriva Beijingului și a reproșat declanșarea și gestionarea epidemiei de coronavirus.

Oficialii chinezii au avut mai multe poziționări dure la adresa SUA în ultima perioadă. Noul ambasador al Chinei la Washington a insistat asupra consecințelor dezastruoase pe care le pot avea acțiunile SUA, dacă relația cu Beijingul nu se detensionează. El a atras atenția ca SUA să nu depășească linia roșie în privința intereselor regionale ale Chinei: Taiwan, Xinjiang și Marea Chinei de Sud.

Președintele Biden a descris China, după preluarea mandatului, drept o „amenințare la ordinea mondială", iar competiția pentru superioritate tehnologică, economică și militară între cele două state este fără precedent. Printre acuzele aduse Chinei se numără și cea legată de nerespectarea drepturilor omului, subiectul fierbinte fiind legat de Xinjiang.

Dialogul Biden – Xi Jinping vine într-un moment în care SUA încearcă să redirecționeze politica externă spre amenințările și oportunitățile venite dinspre China, după ce a renunțat la războaiele din Afganistan și Irak.

Retragerea anunțată din Afganistan s-a complicat însă din cauza prăbușirii guvernului și a atentatelor teroriste în care și-au pierdut viața 13 soldați americani. Plecarea SUA ar putea să fie speculată de China, care încearcă să profite de bogatele resurse din Afganistan.

Beijingul a acordat un ajutor alimentar de 31 de milioane de dolari Afganistanului și încearcă să folosească baza militară de la Bagram, care a fost abandonată de SUA.

Precedenta discuție telefonică între Biden și Xi a avut loc în februarie și a durat aproape două ore.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG