Linkuri accesibilitate

„Azilele groazei”. Unde e reforma promisă pentru protecția persoanelor vulnerabile?


Scandalul „azilelor groazei” a izbucnit în luna iulie 2023, după ce, în cazul a trei centre pentru persoane cu dizabilități din orașul Voluntari, județul Ilfov, procurorii DIICOT au descoperit nereguli grave cu privire la modul în care erau tratați pacienții aflați în îngrijire
Scandalul „azilelor groazei” a izbucnit în luna iulie 2023, după ce, în cazul a trei centre pentru persoane cu dizabilități din orașul Voluntari, județul Ilfov, procurorii DIICOT au descoperit nereguli grave cu privire la modul în care erau tratați pacienții aflați în îngrijire

După ce la început de iulie 2023 a izbucnit scandalul „azilelor groazei” din Voluntari, miniștrii și autoritățile au promis o reformă profundă și o lege care să schimbe din temelii sistemul de protecție socială a persoanelor vulnerabile. După jumătate de an, reforma mai așteaptă.

Cele două azile din Voluntari, Casa „Sfântul Gabriel cel Viteaz” și Casa Cora, unde la începutul lunii iulie 2023 au fost descoperite persoane vulnerabile care erau ținute fără hrană și în condiții inumane, au deschis o adevărată cutie a Pandorei în privința sistemului de protecție socială din România.

Cei care au dezvăluit primii ororile la care erau supuse persoanele fără apărare, care ar fi trebuit îngrijite în acele centre, sunt jurnaliștii de la Buletin de București și de la Centrul de Investigații Media - Bianca Albu și Ovidiu Vanghele - și activiștii de la Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), care au semnalat problemele încă de la începutul anului.

Timp de luni bune, autoritățile nu au avut nicio reacție.

Abia când Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a descins la cămine și a salvat practic peste 100 de bătrâni și persoane cu diverse probleme de sănătate care nu se puteau îngriji, Guvernul și Ministerul Muncii, condus la acea vreme de Marius Budăi, au început să aibă reacții publice.

Scandalul „azilele groazei”

Scandalul public a izbucnit în luna iulie 2023, după ce, în cazul a trei centre pentru persoane cu dizabilități din orașul Voluntari, județul Ilfov, procurorii DIICOT au descoperit nereguli grave cu privire la modul în care erau tratați pacienții aflați în îngrijire.

Două dintre aceste centre erau deținute de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, condusă de Ștefan Godei, despre care presa a scris că era un apropiat al Gabrielei Firea.

Din asociație a mai făcut parte și Ligia Enache, o prietenă de lungă durată și fostă consilieră a Gabriela Firea.

Aceasta din urmă a demisionat din funcția de ministru al Familiei, după apariția cazului de la Voluntari. Și ministrul Muncii de la acea vreme, Marius Budăi, și-a prezentat demisia, în urma acuzațiilor că ar fi știut de problemele respective.

Neregulile din azile:

  • persoane cu dizabilități ținute în mizerie,
  • persoane înfometate sau sechestrate împotriva voinței lor,
  • persoane bătute și chiar lăsate fără bani sau proprietăți.

Primele informații au apărut încă din luna ianuarie, după un control al Centrului de Resurse Juridice și o investigație de presă a publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

În total, aproape 100 de oameni au ajuns victime ale celor trei centre de îngrijire: „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, „Armonia” (ambele deținute de Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz) și „Casa Cora”.

Mai mult, după ce au apărut acest informații, 16 oameni aflați în grija statului, care au fost luați din aceste cămine, au fost pierduți de către autorități pentru câteva zile.

În urma acestor întâmplări, Centrul de Resurse Juridice a semnalat un nou cămin al groazei în județul Mureș. Acolo, oamenii dormeau pe saltele murdare de fecale și urină sau chiar într-un beci.

Autoritățile au demarat controale la presiunea societății publice și au găsit probleme la centre și cămine din mai multe județe.

Procurorii DIICOT au arătat că, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost „constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, iar victimele erau supuse la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică”.

Jurnaliștii de investigații au dezvăluit atunci că unul dintre patronii centrelor în care oamenii erau maltratați, Ștefan Godei, era un apropiat al Gabrielei Firea, încă de când aceasta conducea Primăria Capitalei.

Când a izbucnit scandalul, Gabriela Firea era ministrul Familiei în proaspătul cabinet condus de Marcel Ciolacu.

Marius Budăi și Gabriela Firea au demisionat

Premierul Marcel Ciolacu a cerut atunci demisia mai multor șefi de instituții din subordinea Ministerului Muncii, inclusiv pe cea a șefului Inspecției Muncii.

Primul care și-a dat demisia, pe 13 iulie, a fost ministrul Muncii Marius Budăi, în urma controlului făcut de Corpul de Control al premierului Ciolacu la instituțiile care ar fi trebui să supravegheze „azilele groazei” din județul Ilfov.

A doua zi, pe 14 iulie, și la 10 zile de la descinderile DIICOT la căminele de la Voluntari, Gabriela Firea și-a dat și ea demisia de la Ministrul Familiei și din toate funcțiile politice din PSD.

Renunțarea la funcția din Guvernul Ciolacu a fost „voluntară”, în urma unei discuții cu premierul, a spus ea.

Marcel Ciolacu declara atunci că sistemul de îngrijire al persoanelor vulnerabile va fi modificat din temelii, printr-o nouă lege privind asistența socială, lege care să schimbe modul în care sunt acreditate și licențiate căminele, lege care ar fi trebui să fie gata până pe 31 august 2023.

Elaborarea noii reforme a protecției sociale i-a revenit Simonei-Oprescu Bucura, actualul ministru al Muncii în Guvernul Ciolacu.

Legea promisă în vară nu a fost încă adoptată. Proiectul se află în Parlament.

Într-un interviu acordat Europei Libere la finalul lunii noiembrie, Simona Oprescu-Bucura a spus că prin această lege acreditarea și licențierea azilelor nu vor mai putea fi făcute din birou, pe hârtie, ci cu vizite în teren.

Ministrul Muncii a spus că reforma propusă pentru sistemul de asistență socială din România va fi „din temelii”.

„Vom ști exact situația fiecărui beneficiar și furnizor de asistență socială, având trasabilitatea acestora. Vom avea registre unice pentru beneficiarii de asistență socială, fiindcă datele pe asistență socială acum să știți că sunt fragmentate și la diverse instituții”, a spus Simona Oprescu-Bucura în luna noiembrie.

Patronii unora din „azilele groazei” încă sunt arestați

Patronii de la azilele groazei din Voluntari au fost arestați în iulie, dar ulterior, în urma proceselor, Ștefan Godei și Daniel Godei, au fost plasați în arest la domiciliu, unde se află și acum.

Presa a scris atunci că Ștefan Godei era unul din apropiații Gabrielei Firea, fapt pe care aceasta l-a negat mereu, cu toate că presa a publicat dovezi cum că era șoferul ei la Primăria Capitalei.

La câteva săptămâni după Voluntari, pe 20 iulie, a fost descoperit un alt caz la azilul de la Bărdeşti, din județul Mureș, unde polițiștii au descoperit constituirea unui grup infracţional organizat, iar persoanele cu dizabilități erau bătute, legate, sedate și închise în beciul centrului de îngrijire.

Printre cei care coordonau maltratarea persoanelor vulnerabile de aici s-ar fi afla și un polițist, potrivit anchetatorilor.

Cazul de la Mureș a fost descoperit chiar în timpul controalelor făcute de Ministerul Muncii.

Europa Liberă a scris atunci despre Cum au ratat autoritățile de trei ori să îi salveze pe oamenii ținuți captivi în subsolul azilului din Bărdești.

Și în acest caz au fost inculpați trei oameni aflați acum în a șasea lună de arest la poliție.

Georgiana Pascu de la Centrul de Resurse Juridice, organizația care a monitorizat și semnalat situația revoltătoare din „azilele groazei”, spunea pentru Europa Liberă că toate aceste rele tratamente aplicate persoanelor vulnerabile au putut avea loc din cauză că România nu are sistem independent de monitorizare a respectării drepturilor omului.

Pe lângă Voluntari și Bărdeşti, polițiștii au mai descoperit în luna august și alte „azile ale groazei”, unul din acestea fiind în Sectorul 4 al Capitalei, unde 18 persoane erau ţinute la demisol în condiții improprii.

Gabriela Firea, reabilitată politic

Între timp, la începutul lunii noiembrie, Gabriela Firea a fost reabilitată politic în interiorul partidului și și-a reluat funcția de președinte al PSD București și membru în forul de conducere al partidului, ca prim-vicepreședinte.

Reabilitarea politică a Gabrielei Firea avea loc în paralalel cu izbucnirea unui nou scandal la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, unde ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dispusese verificări privind modalitatea de acordare a certificatelor de încadrare în grad de handicap.

Gabriela Firea a negat orice amestec în acest nou scandal.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG