Gestul președintelui sud-coreean de a impune legea marțială a stârnit proteste pe străzile capitalei Seul și îngrijorare în rândul aliaților internaționali ai Coreei de Sud. Ministrul Apărării, care a recomandat măsura, a demisionat.
Parlamentarii Partidului Democrat de opoziție plănuiesc să obțină un vot în parlament pentru punerea sub acuzare a lui Yoon sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al partidului.
„Declararea legii marțiale de urgență de către regimul Yoon Suk Yeol a provocat o mare confuzie și teamă în rândul poporului nostru”, a declarat parlamentarul Partidului Democrat Kim Seung-won.
Partidul Puterii Poporului, al președintelui Yoon, este divizat în privința crizei politice declanșate, dar a anunțat că se va opune inițiativei de suspendare.
Partidul Democrat, de opoziție, are nevoie de cel puțin opt dintre cei 108 parlamentari ai partidului de guvernământ pentru a obține două treimi din voturi, necesare pentru suspendarea președintelui.
Președintele Yoon a acceptat joi demisia ministrului Apărării Kim Yong-hyun și l-a numit pe ambasadorul său în Arabia Saudită, Choi Byung-hyuk, ca înlocuitor.
Kim Yong-hyun a fost cel care i-a recomandat lui Yoon Suk Yeol să declare legea marțială, scrie Reuters, care citează diverși oficiali guvernamentali și din opoziție.
Președintele Yoon Suk Yeol a justificat impunerea legii marțiale prin nevoia de a elimina forţele „anti-statale”.
Anterior, Partidul Democrat, de opoziție, majoritar în parlament, a respins o moțiune a președintelui de demitere a unor procurori de rang înalt și o propunere de buget a guvernului.
Poliția confirmat în cadrul unei audieri parlamentare că investighează acuzațiile de trădare și alte infracțiuni conexe declarării legii marțiale. Plângerea a fost depusă de un partid de opoziție și de activiști.
Ancheta îi include pe Yoon, ministrul său de Interne și pe ministrul demis al Apărării.
Îngrijorări internaționale
Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat că „situația de securitate a Japoniei ar putea fi schimbată fundamental” în lumina instabilității din Seul și a acțiunilor militare în creștere ale Coreei de Nord.
Nu a existat încă nicio reacție din partea Coreei de Nord la criza politică din Sud.
Miercuri, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu au fost informate înainte de declararea legii marțiale. Adjunctul său însă, Kurt Campbell, a spus că Yoon a judecat greșit măsura de impunere a legii marțiale.
Statele Unite au 28.500 de soldați staționați în Coreea de Sud ca moștenire a prezenței militare din războiului coreean, desfășurat între 1950 și 1953.
Președintele Yoon este considerat de liderii din Occident un partener în efortul condus de SUA de a unifica democrațiile împotriva autoritarismului în creștere din China sau Rusia.
Pe străzile capitalei Seul au apărut manifestanți care au protestat față de o revenire la dictaturile și la legea marțială, realități care au marcat o mare parte din perioada postbelică a Coreei de Sud.
Criza politică de la Seul zguduit și piețele financiare globale.
Dacă suspendarea președintelui va trece în parlament, Curtea Constituțională a Coreei de Sud va decide dacă va susține moțiunea, un proces care poate dura până la 180 de zile.
Dacă Yoon demisionează sau este înlăturat din funcție, vor avea loc noi alegeri prezidențiale în termen de 60 de zile.
Yoon, un procuror de carieră, a obținut o victorie într-o lupta foarte strânsă în alegerile din 2022, profitând un val de nemulțumire față de politica economică, scandaluri și politici de gen.
Între timp, popularitatea lui a scăzut dramatic iar partidele de opoziție au obținut o majoritate confortabilă în alegerile din aprilie 2024.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.