Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord accelerează pregătirile de război. Kim Jong-un cere mobilizare militară și nucleară


Kim Jong-un vrea ca țara lui să producă mai mult armament.
Kim Jong-un vrea ca țara lui să producă mai mult armament.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, dorește mobilizarea militară și nucleară în pregătirea unui război.

Kim Jong-un, liderul nord-coreean, a cerut industriei militare și nucleare, precum și sectorului de apărare civilă, să accelereze pregătirile de război pentru a contracara provocările Statelor Unite, potrivit agenției de presă de stat, citată de Reuters.

Presa internațională nu a primit detalii privitoare la aceste pregătiri. Nu se cunosc informații nici despre capacitățile de atac nuclear ale Phenianului și cooperarea cu Rusia și China. Mai multe detalii sunt așteptate la finalul congresului, pe 31 decembrie.

Decizia a fost anunțată de liderul nord-coreean în timpul congresului anual al Partidului Muncitoresc. Vorbind despre planul pe cinci ani, el a spus că va extinde cooperarea strategică cu țările „independente anti-imperialiste”.

Guvernul de la Phenian și-a adâncit, în schimb, relațiile cu Rusia. Nord-coreenii au început să exporte armament către Rusia, anul acesta. Kim Jong-Un a și călătorit, în septembrie, până în Rusia, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Coreea de Nord a exportat peste un milion de obuze în Rusia din august până la sfârșitul lunii octombrie. Ele sunt atât de prost făcute, spun ucrainenii, încât soldații ruși ajung să se rănească încercând să tragă cu ele.

Guvernul de la Seul este pregătit să răspundă oricărei provocări din nord, a transmis președintele Coreei de Sud, în condițiile în care există pericolul unui potențial atac cibernetic din partea nord-coreenilor, înaintea alegerilor parlamentare din aprilie 2024.

În noiembrie, Coreea de Nord a lansat, pentru prima oară cu succes, un satelit militar pentru spionaj. Tot recent, a testat cea mai avansată rachetă balistică intercontinentală.

XS
SM
MD
LG