Racheta lansată de Coreea de Nord poate zbura mai mult de 15.000 km, ceea ce înseamnă că poate ajunge oriunde în Japonia și Statele Unite continentale, a declarat ministrul japonez al Apărării, Shingo Miyake, potrivit Reuters.
Consiliul Național de Securitate al Coreei de Sud a declarat că a fost o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid (ICBM) și a transmis că lansarea este un act destabilizator care ignoră avertismentele internaționale și mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.
Racheta de luni a fost lansată dintr-o zonă din apropierea capitalei Phenian spre mare, în largul coastei de est a Coreei de Nord, și a zburat aproximativ 1.000 km, a transmis Statul Major din Coreea de Sud.
În aceeași zi cu a cincea lansare a unei rachete balistice intercontinentale nord-coreene de tip ICMB din acest an, oficiali de rang înalt din China și Coreea de Nord s-au întâlnit pe 18 decembrie la Beijing. Beijingul, cel mai apropiat aliat al Phenianului, și-a reafirmat angajamentul de a dezvolta cooperarea cu Coreea de Nord.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că problema Peninsulei Coreene este complexă și a cerut dialog din partea tuturor părților implicate pentru a-și rezolva problemele.
„Încercările de a rezolva problema prin descurajare și presiune militară nu vor funcționa”, a declarat Wang Wenbin. „Nu vor face decât să se întoarcă împotriva lor, intensificând și mai mult contradicțiile și tensiunile", a mai spus oficialul chinez.
În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China a sprijinit toate rezoluțiile care impun sancțiuni Coreei de Nord până în 2017 pentru dezvoltarea de arme. Din acel moment însă, Beijingul a refuzat să mai susțină aplicarea de sancțiuni pe motivul că acestea nu vor face decât să crească tensiunile.
Lansarea rachetei de luni a avut loc după ce Coreea de Nord a testat duminică noaptea și o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, care a zburat aproape 600 de km și a căzut în ocean.
Vineri, Washingtonul a avertizat că orice atac nuclear al Phenianului va duce la sfârșitul regimului.
Coreea de Nord declară că are dreptul suveran de a dezvolta un program de rachete balistice pentru autoapărare și respinge o interdicție în acest sens a Consiliului de Securitate, despre care spune că este un produs al politicii ostile a SUA.
După lansarea de duminică, Ministerul nord-coreean al Apărării a criticat „gangsterii militari” din Statele Unite și Coreea de Sud pentru că au crescut tensiunile în regiune cu exerciții și demonstrații de forță.
Oficialii nord-coreeni s-au referit și la sosirea, duminică, a unui submarin american cu propulsie nucleară, Missouri, în portul sud-coreean Busan.
Vizitele submarinelor nucleare americane au fost rare anterior, dar au devenit mai frecvente în urma acordurilor dintre Seul și Washington.
Portavionul american USS Carl Vinson a vizitat, de asemenea, Busan luna trecută, ca parte a efortului de descurajare împotriva programelor nucleare și de rachete ale Coreei de Nord.
SUA și Coreea de Sud au sporit intensitatea exercițiilor militare comune împotriva a ceea ce consideră amenințări tot mai mari din partea Nordului, care a testat o serie de rachete balistice iar în noiembrie a lansat primul său satelit militar de spionaj.