Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală ce ar putea lovi inclusiv SUA


Un ecran TV arată, într-o gară din Coreea de Sud, o imagine de arhivă legată de lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord.
Un ecran TV arată, într-o gară din Coreea de Sud, o imagine de arhivă legată de lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord.

Coreea de Nord a lansat luni o rachetă balistică intercontinentală care are o rază de acțiune pentru a lovi oriunde în Statele Unite, potrivit specialiștilor militari din Coreea de Sud și Japonia. Este a doua lansare de rachetă a Phenianului în interval de câteva ore.

Racheta lansată de Coreea de Nord poate zbura mai mult de 15.000 km, ceea ce înseamnă că poate ajunge oriunde în Japonia și Statele Unite continentale, a declarat ministrul japonez al Apărării, Shingo Miyake, potrivit Reuters.

Consiliul Național de Securitate al Coreei de Sud a declarat că a fost o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid (ICBM) și a transmis că lansarea este un act destabilizator care ignoră avertismentele internaționale și mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Racheta de luni a fost lansată dintr-o zonă din apropierea capitalei Phenian spre mare, în largul coastei de est a Coreei de Nord, și a zburat aproximativ 1.000 km, a transmis Statul Major din Coreea de Sud.

În aceeași zi cu a cincea lansare a unei rachete balistice intercontinentale nord-coreene de tip ICMB din acest an, oficiali de rang înalt din China și Coreea de Nord s-au întâlnit pe 18 decembrie la Beijing. Beijingul, cel mai apropiat aliat al Phenianului, și-a reafirmat angajamentul de a dezvolta cooperarea cu Coreea de Nord.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că problema Peninsulei Coreene este complexă și a cerut dialog din partea tuturor părților implicate pentru a-și rezolva problemele.

„Încercările de a rezolva problema prin descurajare și presiune militară nu vor funcționa”, a declarat Wang Wenbin. „Nu vor face decât să se întoarcă împotriva lor, intensificând și mai mult contradicțiile și tensiunile", a mai spus oficialul chinez.

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China a sprijinit toate rezoluțiile care impun sancțiuni Coreei de Nord până în 2017 pentru dezvoltarea de arme. Din acel moment însă, Beijingul a refuzat să mai susțină aplicarea de sancțiuni pe motivul că acestea nu vor face decât să crească tensiunile.

Lansarea rachetei de luni a avut loc după ce Coreea de Nord a testat duminică noaptea și o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, care a zburat aproape 600 de km și a căzut în ocean.

Vineri, Washingtonul a avertizat că orice atac nuclear al Phenianului va duce la sfârșitul regimului.

Coreea de Nord declară că are dreptul suveran de a dezvolta un program de rachete balistice pentru autoapărare și respinge o interdicție în acest sens a Consiliului de Securitate, despre care spune că este un produs al politicii ostile a SUA.

După lansarea de duminică, Ministerul nord-coreean al Apărării a criticat „gangsterii militari” din Statele Unite și Coreea de Sud pentru că au crescut tensiunile în regiune cu exerciții și demonstrații de forță.

Oficialii nord-coreeni s-au referit și la sosirea, duminică, a unui submarin american cu propulsie nucleară, Missouri, în portul sud-coreean Busan.

Vizitele submarinelor nucleare americane au fost rare anterior, dar au devenit mai frecvente în urma acordurilor dintre Seul și Washington.

Portavionul american USS Carl Vinson a vizitat, de asemenea, Busan luna trecută, ca parte a efortului de descurajare împotriva programelor nucleare și de rachete ale Coreei de Nord.

SUA și Coreea de Sud au sporit intensitatea exercițiilor militare comune împotriva a ceea ce consideră amenințări tot mai mari din partea Nordului, care a testat o serie de rachete balistice iar în noiembrie a lansat primul său satelit militar de spionaj.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG