Linkuri accesibilitate

Exclusiv. Pusă sub acuzare de DNA, șefa achizițiilor publice și-a dat demisia


Cornelia Nagy, directoarea ONAC România, și-a dat demisia după ce a fost pusă sub acuzare de DNA.
Cornelia Nagy, directoarea ONAC România, și-a dat demisia după ce a fost pusă sub acuzare de DNA.

Directoarea Cornelia Nagy, președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și-a înaintat, marți, demisia, documentul urmând a fi analizat și aprobat de premierul Nicolae Ciucă.

„O să mă întorc la ministerul de Finanțe, acolo unde este job-ul meu de bază”, a declarat pentru Europa Liberă, Cornelia Nagy.

Ea a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pe 5 mai, sub acuzația de abuz în serviciu. Nagy, împreună cu o consilieră, ar fi semnat, în mod nelegal, un contract de achiziții cu firma SC Romwine & Coffee SRL pentru a cumpăra măști de protecție în valoare de peste 50 de milioane lei.

Din datele obținute de Europa Liberă, DNA anchetează, pe lângă achiziția de măști de la o firmă administrată de o bucătăreasă, achiziția de către ONAC a 200 de cutii de transport produse medicale cu data logger de temperatură de la firma SC Chronos Trade Medical SRL.

Alte fapte

Pe 31 decembrie 2020, în ajunul Anului Nou, ONAC trebuia să evalueze îndeplinirea condițiilor tehnice de către ofertanți pentru cumpărarea a 200 de cutii de transport produse medicale. La momentul respectiv, comisia a anulat procedura pe motiv că niciun ofertant nu îndeplinea condițiile tehnice.

În aceeași zi, două ore mai târziu, o nouă comisie de evaluare - formată din Mariana Constantinescu (cea care o înlocuia pe Cornelia Nagy, aflată în concediu), Alin Ion Izvoranu – director în cadrul ONAC și Claudiu Pîrvu – împuternicit director în instituție, au publicat fix același anunț în SEAP pentru încheierea unui acord cadru în vederea achiziționării celor 200 de cutii, fiind declarată câștigătoare firma Chronos Trade Medical, singura societate care a depus oferta.

Contractul a fost semnat în aceeași zi. Potrivit portalului de achiziții publice SEAP, valoarea totală a contractului a fost de 1.260.000 de lei.

Ulterior, cutiile speciale de transport medicamente au fost vândute, pe 2 ianuarie 2021, Ministerului de Interne prin prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Întrebată de circumstanțele semnării acestui contract, Nagy susține că atunci era stare de urgență și că tot ce a făcut a fost pentru binele populației.

„Achizițiile din pandemie s-au făcut în situație de criză, în situație de urgență. Am făcut tot ce a fost posibil pentru a aduce la timp marfa. Știți cum se spune. Nicio faptă bună nu rămâne nerăsplătită”, a mai declarat Nagy.

Profit de invidiat

Chrons Trade Medical este deținută de Mihai Răzvan Călin și Victoria Valeria Daradici. Potrivit confidas.ro, societatea cu 8 angajați a avut în 2020 o cifră de afaceri de 38 milioane de lei și un profit de 12,7 milioane de lei, obiectul de activitate fiind comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice.

Conform sursei citate, în ultimii opt ani, firma a încheiat 825 de contracte de achiziții publice cu diverse unități sanitare de stat, valoarea acestor contracte cadru sau individuale fiind de 27 milioane de lei.

Cornelia Nagy și-a început cariera în 1985, atunci când a fost angajată pe funcția de controlor general la birourile vamale Halmeu, Petea și Satu Mare. A stat pe funcție până în 1997, an în care a preluat șefia Biroului Vamal Petea.

La finalul anului 2000, s-a transferat la Direcția de Control Financiar de la ANAF. De acolo, a fost preluată și promovată de Daniel Chițoiu și Călin Popescu Tăriceanu în postul de șef de cabinet al ministrului Sebastian Vlădescu, la Ministerul Finanțelor Publice.

Din informațiile noastre, Nagy țintește postul de director al Directiei de achiziții din cadrul Ministerului Finanțelor, având susținerea necesară din partea conducerii instituției.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG