Linkuri accesibilitate

Coronavirus: Acest ghimpe în coasta lui Vladimir Putin (Le Point)


Vladimir Putin, președintele Rusiei
Vladimir Putin, președintele Rusiei

„Totul e sub control”, asigură președintele rus. Există, însă, motive „foarte politice” care l-ar putea împinge pe Putin să minimizeze amploarea epidemiei din țara sa.

Denunțarea unei posibile situații reale din Federația Rusă vine de la cel mai mare aliat al său. „Ultimul dictator din Europa, așa cum este supranumit Alexander Lukașenko, președintele din Belarus. „Infecția cu coronavirus crește în Rusia”, spune Lukașenko, citat de ziarul francez Le Point.

Belarusul are o frontieră comună cu Rusia de 1.000 km, dar președintele Lukașenko nu aduce nicio dovadă pentru a susține afirmațiile sale.

Statistica oficială a Moscovei anunță 199 de cazuri și o persoană decedată la o populație de 145 de milioane de locuitori. Până și Luxemburg are mai multe cazuri pozitive anunțate (203) și, dacă ar fi să credem că 133.000 de persoane au fost testate în Federația Rusă, atunci Kremlinul are cea mai mică incidență din lume, notează Le Point.

Cum atunci a sărit noul coronavirus zece fusuri orare pentru a ajunge în Europa, fără să afecteze cel mai mare stat al lumii după suprafață? Greu de crezut că închiderea frontierei cu China ar fi putut avea un asemenea efect, scrie ziarul francez.

Un motiv ar putea exista: referendumul din 22 aprilie, care i-ar permite lui Putin să candideze din nou la președinție în 2024, când îi expiră mandatul. Și să rămână la putere până în 2036.

Și încă un motiv: parada militară de pe 9 mai, care comemorează 75 de ani de la victoria armatei sovietice asupra Germaniei naziste.

De aceea, Kremlinul s-a pus pe dezmințit și a acuzat, inclusiv rapoarte europene catalogate drept „minciuni flagrante”. Toate acestea, deși Rosstat, institutul de statistică al Rusiei, a raportat în ianuarie 2.000 de cazuri de pneumonie, o creștere de 39%. Cuvântul coronavirus nu este, totuși, pomenit deloc.

Pe de altă parte, atunci când amintește de noul coronavirus, Vladimir Putin îl trece în deja tradiționalul capitol de amenințări venite din Vest, cărora numai el are puterea să le țină piept.

Și, deși „totul este sub control”, președintele rus a dispus interzicerea manifestărilor mai mari de 50 de persoane și a cerut instalarea a 9.000 de camere de supraveghere stradale în plus față de cele care existau deja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG