Linkuri accesibilitate

5 lucruri despre coronavirusul din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

CORONAVIRUS LIVEBLOG. Date și fapte verificate, din România și din lume

12 mai. Numărul de cazuri de coronavirus confirmate în lume a depășit 4,25 milioane, iar cel al deceselor este de peste 287.000, în condițiile în care mai mult de 1,5 milioane de oameni s-au vindecat. În România sunt confirmate 15.588 de cazuri și 982 decese.

10:07 28.4.2020

28 aprilie

Ludovic Orban despre posibile relaxări ale restricțiilor, după 15 mai

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seară, într-un interviu la Digi 24, că Guvernul este în etapa de analiză a măsurilor de relaxare care ar urma să se aplice după 15 mai. Nu este decis încă, însă se prefigurează

  • circulația fără restricții în interiorul orașelor
  • redeschiderea parcurilor, mai puțin probabil a locurilor de joacă
  • nu se reiau spectacolele
  • redeschiderea hotelurilor
  • în privința restaurantelor, premierul a spus că există încă riscul răspândirii coronavirusului

”Nu o să vă pot da toate detaliile, deocamdată este cert că se vor elimina restricţiile în interiorul localităţilor. La ora actuală, cetăţenii pot să părăsească domiciliul pentru anumite activităţi, sunt câteva situaţii care permit deplasarea. Aceste restricţii în interiorul localităţilor, vor dispărea. În ceea ce priveşte alte restricţii care vor fi eliminate, noi suntem într-o analiză cu INS, facem o analiză a riscului epidemiologic aferent fiecărei restricţii pe care urmează să o ridicăm şi a măsurilor de protecţiei a persoanelor. Ridicarea restricţiilor se va face în etape, gradual, vom lăsa un timp pentru a vedea dacă contextul epidemiologic evoluează într-un fel sau altul, apoi putem ridica şi alte restricţii. Există şi un sistem de evaluare a riscului epidemiologic”.

Premierul a afirmat că nu poate renunţa la restricţia legată de spectacole.

”Unde e un număr mare de persoane şi riscul de transmitere a riscului este foarte mare. În general, unde se adună multă lume, activităţile se vor relua mai greu”, a mai spus premierul.

Acesta a fost întrebat despre deschiderea parcurilor şi a precizat: ”În privinţa parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scăzut şi probabil vor face parte din măsurile de relaxare. Există o excepţie, locurile de joacă pentru copii unde există un risc epidemiologic mai mare”.
Premierul a prcizat că parcurile nu au fost închise prin ordonanţele militare, ci prin decizii ale autorităţilor locale: ”Şi când se vor deschide parcurile şi când se va relua circulaţia, va rămâne acea restricţie privind numărul de persoane - grupuri de 3 persoane”.

În ceea ce priveşte deschiderea reastaurantelor, Orban a spus: ”În privinţa restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că nu poţi să porţi mască, nu se poate face izolarea între cetăţeni. Se ştie că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, mai tuşim, particulele pot circula la distanţe mari, mai ales unde este aer condiţionat”.

În schimb, potrivit premierului, hotelurile pot funcţiona normal.

”Nu este momentul să ne relaxăm. Şi dacă ne mişcăm mai mult, va trebui să respectăm regulile stabilite: să purtăm mască în spaţiile închise, să păstrăm distanţa, să respectăm regulile de igienă, păstrarea unei reguli în ceea ce priveşte vorbirea, să nu vorbim înspre oamenii cu care comunicăm. Acestea trebuie respectate, trebuie să păstrăm o conduită responsabilă. Succesul pe care l-am avut a fost mai ales datorită respectării de către cetăţenii români a măsurilor luate. Fac recomandarea să nu lase garda jos, nu este momentul să ne relaxăm”, a mai declarat premierul.

00:40 28.4.2020

UE - Miniştrii Turismului din UE au căzut de acord luni să introducă aşa-numitele "paşapoarte Covid-19" precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii.

20:43 27.4.2020

România - Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordonanța militară 10, care relaxează restricțiile impuse vârstnicilor și prelungește suspendarea unor zboruri.

20:33 27.4.2020

România - Criza de coronavirus și instituirea stării de urgență au avut efect și asupra deficitului bugetar, de 1,7% în primul trimestru. Au contribuit: achizițiile pe care guvernul a trebuit să le facă în plină pandemie de coronavirus, după ce a primit fondul de rezervă gol, amânarea plății unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgenţă (7,7 miliarde lei) şi restituirile suplimentare de TVA de 3,17 miliarde lei nerealizate de guvernul anterior. De asemenea, pe partea de cheltuieli, acestea au crescut, pentru că au crescut și cheltuielile de investiţii cu aproximativ 1 miliard de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi avansurile date pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnic de aproximativ 1 miliard de lei.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG