Linkuri accesibilitate

Vela: Ordonanța militară 10 relaxează restricțiile impuse vârstnicilor. Se prelungește suspendarea unor zboruri - document


Ministrul de Interne Marcel Vela
Ministrul de Interne Marcel Vela

Ministrul Marcel Vela a anunțat luni seară principalele prevederi ale ordonanței (vezi document). Ordonanța vizează, în special, relaxarea regimului de restricții impus persoanelor peste 65 de ani dar și prelungirea unor restricții de zbor către și din mai multe zone de risc.

Principalele declarații ale ministrului Marcel Vela:

  • Încep prezentarea Ordonanței Militare 10 adresându-vă mulțumiri, ați avut un comportament responsabil.
  • O veste bună peste persoanele de peste 65 de ani! Circulația este permisă în afara locuinței în următoarele situații: indiferent de intervalul orar pentru deplasare interes profesional, asistență medicală care nu poate fi amânată, activități agricole.
  • Persoanele peste 65 de ani pot circula de la 7.00-11.00 și de la 19.00-22.00 pentru cumpărături, îngrijirea de minori, activități fizice individuale, pentru nevoile animalelor de companie. E nevoie de declarație pe proprie răspundere.​

Ordonanța militară 10 (deschide documentul)

Ordonanța militară 10, 27 aprilie 2020
  • Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate vor organiza programul pentru a facilita accesul persoanelor peste 65 de ani în cele două intervale orare.​
  • Zborurile către țări care au fost deja suspendate 14 zile - Va trebui prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania, pentru încă 14 zile, din 28 aprilie. Am prelungit suspendarea zborurilor spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran pentru 13 zile, din 2 mai până în 14 mai inclusiv. Se prelungește suspendarea zborurilor către Italia din 3 mai, valabilă până în 14 mai. Tot aici intră și Franța și Germania, pentru zece zile, din 5 mai.
  • Rămâne valabilă permisivitatea pentru transporturile de marfă, de corespondență sau care asigură servicii medicale de urgență sau aterizări tehnice necomerciale.
  • La publicarea ordonanței, își încetează aplicabilitatea prevederi din ordonanțele anterioare care pot intra în contradicție cu cele de azi. Sunt abilitate să asigure aceste prevederi poliția, jandarmeria, poliția locală etc. În această seară, toate detaliile pot fi parcurse în Monitorul Oficial.

Mulți m-au întrebat cum va arăta relaxarea

  • Va fi graduală, iar după 15 mai trebuie să fim cu atât mai responsabili.
  • Știu că se apropie 1 mai, că vremea e frumoasă, dar e momentul să ne analizăm prioritățile și să ne dăm seama de ce contează cu adevărat: sănătatea și protejarea celor dragi.
  • Sunt sigur că veți da dovadă în continuare de responsabilitate, implicare, solidaritate și patriotism.

Citește și:

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG