În România autoritățile anunță că cele circa 2000 de teste de care dispune pentru a-i verifica pe suspecți sunt suficiente și că totul e sub control, fiindcă există suficiente surse de aprovizionare. Un exercițiu simplu de aritmetică ar putea sugera, însă, că aceste teste sunt total insuficiente, de vreme ce pentru fiecare suspect sunt necesare 3 teste: unul la intrare și două la ieșire. În acest moment se află în carantină în spitale circa 40 de persoane și alte 11.000 izolate la domiciliu. Câți din acești oameni pot fi testați? Cât de pregătită e țara să prevină o eventuală extindere a virusului? E suficient stocul de medicamente și de echipamente necesare într-un astfel de scenariu?
În vreme ce în România oamenii sunt anunțați că totul e bine pus la punct, secretarul de stat pentru situații de urgență, Raed Arafat știe de la câte persoane infectate în sus totul devine periculos, iar înalții ierarhi ortodocși se contrazic în privința pericolului pupării icoanelor, marile puterile ale lumii iau măsuri concrete de protejare a cetățenilor lor. Specialiștii români au încercat să convingă populația că noul coronavirus este doar o altfel de gripă: chiar șeful Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că noul virus COVID-19 este "de 10 ori mai slab decât virusul gripal".
Totuși, Organizația Mondială a Sănătății susține că noul coronavirus are o rată de mortalitate mai mare decât tulpinile de gripă sezonieră, de 3,5 % față de 1%, iar statele dezvoltate iau măsuri serioase prin care încearcă să oprească răspândirea virusului.
80% dintre britanici ar putea să se îmbolnăvească de coronavirus, potrivit celui mai negativ dintre scenariile luate în calcul de guvernul de la Londra.
Pentru evitarea acestui scenariu, premierul Boris Johnson s-a pronunțat pentru măsuri dure care să oprească trendul crescător al contaminărilor, între care interzicerea evenimentelor la care participă multă lume (concerte, manifestații etc) și blocarea călătoriilor spre și dinspre orașele în care există persoane infectate.
În cadrul planului guvernului britanic se mai vorbește despre necesitatea stocurilor de medicamente și de echipamente medicale de protecție pe care e nevoie să le facă toate spitalele din insulă, despre eventuala implicare a ministerului Apărării, care în caz de nevoie trebuie să asigure susținerea serviciilor esențiale, dar și despre amânarea de către spitale a tuturor operațiilor și procedurilor care nu sunt urgente .
Prezentând deschis riscurile și eventualul răspuns al autorităților în cazul înrăutățirii situației, cabinetul de la Londra vrea doar să pregătească populația și pentru scenarii mai puțin fericite. Nu e vorba de panică, ci mai degrabă de necesitatea rațională a informării.
În Italia, cea mai afectată țară din Europa, unde au murit mai mult de 100 de persoane în două săptămâni din cauza coronavirusului, guvernul de la Roma a adoptat un decret cu noi măsuri de urgență, care prevede, între altele, „suspendarea evenimentelor de orice natură care presupun o adunare de persoane'' şi care nu permit respectarea distanţei de siguranţă de un metru. Se specifică în mod clar că toate cinematografele şi teatrele trebuie să îşi închidă porţile. Toate şcolile şi universităţile se vor închide de joi, 5 martie până cel puţin pe 15 martie. Este încurajată susţinerea online a cursurilor. Pregătirea medicilor şi lucrătorilor din sistemul naţional de sănătate, împovărat de criza coronavirusului, nu va fi, totuși, suspendată. Potrivit decretului, sălile de fitness, piscinele şi centrele sportive pot rămâne deschise dacă asigură menţinerea distanţei de siguranţă de un metru. Această distanță de un metru apare în toate prevederile acestui decret. Executivul italian a anunţat, de altfel, că va relaxa reglementările pentru munca la domiciliu, precizând că cine își poate face treaba din propria locuinţă ar trebui să i se permită să facă acest lucru.
Germania a decis să interzică exportul de echipamente de protecţie, cum ar fi măştile chirurgicale şi mănuşile de unică folosinţă, ca urmare a creşterii puternice a cererii din cauza epidemiei de coronavirus. Decizia autorităților germane a fost luată după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că la nivel mondial există o criză în aprovizionarea cu astfel de echipamente. Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarant chiar că „epidemia de coronavirus din China s-a transformat în pandemie mondială”. Germania a raportat până acum 244 de cazuri de Covid-19, în 15 din cele 16 landuri ale ţării.
În Franța, preşedintele Emmanuel Macron a anunțat că statul rechiziţionează toate stocurile şi producţia de măşti medicale de protecţie pentru a le distribui personalului medical şi persoanelor bolnave. În Franța au fost interzise toate evenimentele de peste 5000 de oameni, au fost anulate concerte, iar celebrul Salon al Cărții de la Paris nu va mai avea loc anul acesta. În plus, peste 120 de şcoli şi licee sunt închise în Franţa, în special în zona Morbihan, acolo unde se înregistrează un focar de coronavirus și circa 45.000 de elevi rămân acasă până când ministerul Educaţiei va decide redeschiderea şcolilor. În Franța sunt 285 de cazuri de contaminare și 4 decese.
Statele Unite, unde au fost înregistrate 11 decese cauzate de coronavirus, alocă 8 miliarde de dolari pentru a opri răspândirea epidemiei, banii au fost deblocați deja de Camera Reprezentanților, după ce republicanii și democrații au făcut „accord bipartinic” pe acest subiect.
Lucrurile par mai grave decât lasă guvernele să se înțeleagă, devreme ce președintele chinez Xi Jinping și-a anulat vizita în Japonia, iar reuniunile din aprilie ale FMI și Băncii Mondiale, vor avea loc în „format virtual”.
Facebook Forum