Linkuri accesibilitate

Victor Costache anunță că 4 milioane de măști de protecție ajung în țară până pe 12 martie


O familie purtând măști chirurgicale, pe aeroportul Otopeni din Bucuresti
O familie purtând măști chirurgicale, pe aeroportul Otopeni din Bucuresti

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, a declarat, miercuri, în comisiile reunite de specialitate, unde este audiat, că săptămâna viitoare ajung în țară 25 de tone de dezinfectant și sute de mii de mănuși și costume de protecție. Dintre acestea, măștile de protecție sunt la mare căutare în România, unde nu se mai comercializează în farmacii de mai bine de o săptămână.

Ministrul Costache a anunțat că 4 milioane de măști sunt așteptate în țară la mijlocul lunii.

„Am obținut o linie de finanțare pentru Unifarm și de săptămâna viitoare o să avem – cu termen limită 11 și 12 martie - vom avea pe teritoriul României 25 de tone de dezinfectanți, 300.000 de perechi de mănuși protecție sterile, 4500 de teste noi, 4 milioane de măști, 300.000 de costume de protecție”, a spus ministrul interimar al Sănătății.

Imediat după ce a fost declarată epidemia de coronavirus pe teritoriul Italiei, românii au pornit în goana după măști chirurgicale și dezinfectanți, a alimentelor mai greu perisabile.

Astfel, măștile chirurgicale au dispărut din farmacii în câteva zile, iar asociația furnizorilor de materiale sanitare a anunțat că este criză pe piața mondială. De remarcat că, odată ce a crescut interesul pentru măști chirurgicale, și prețul la care au fost scoase la vânzare a crescut simțitor. Dacă la finalul lui decembrie, o cutie de măști (cu 50 de bucăți) costa 20 de lei, înainte de a dispărea costau și 100 lei/cutia.

Surse oficiale spun că prioritate în privința echipamentelor care vin în țară la mijlocul lunii o vor avea spitalele și personalul care se află în prima linie de contact cu cei suspectați sau depistați cu coronavirus. Apoi, vor fi asigurate stocuri la rezervele de stat. „Este prioritar pentru noi să facem o repartizare judicioasă, astfel încât măștile de protecție să fie și la încemâna populației, care să le poată achiziționa din farmacii”, a declarat, pentru Europa Liberă, o sursă oficială.

În alte țări europene, criza măștilor a fost rezolvată prin trecerea la producția autohtonă, în condițiile în care până acum principalul furnizor al echipamentelor medicale era China, țară afectată de coronavirus, care a sistat exportul acestor produse.

Franța, de pildă, a rechiziționat toate măștile care se mai aflau în depozite și le-a pus la dispoziția personalului medical.

Ministerul german de Interne a anunţat, miercuri, că interzice exportul de echipamente de protecţie, cum ar fi măştile chirurgicale şi mănuşile de unică folosinţă, în contextul în care epidemia de coronavirus a dus la creşterea puternică a cererii pentru aceste produse, informează The Telegraph.

Decizia vine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că la nivel mondial există o criză în aprovizionarea cu astfel de echipamente.

Europa Liberă a pus problema producerii echipamentelor de protecție în România. Găsiți în materialul de mai jos amănuntele.

Costache a precizat că există, în România, capacitate de primire diagnostic și testare la nivel național pentru coronavirus, în centre din București, Iași, Constanța, Cluj, Timișoara și, de marți după-amiaza, la Craiova.

Victor Costache, ministru propus la Sănătate în Guvernul Florin Cîțu, este audiat, la ora transmiterii știrii, în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

5 lucruri despre coronavirusul din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG