Linkuri accesibilitate

CORONAVIRUS. Măsuri de securitate și cazuri noi în Europa și în lume. Cum se pregătește România


Turiști în Piața San Marco, din Veneția, oraș aflat în una dintre cele două regiuni unde s-au depistat peste 224 de îmbolnăviri cu coronavirus și cinci morți. Fotografia datează din 24 februarie 2020
Turiști în Piața San Marco, din Veneția, oraș aflat în una dintre cele două regiuni unde s-au depistat peste 224 de îmbolnăviri cu coronavirus și cinci morți. Fotografia datează din 24 februarie 2020

Al cincilea mort de coronavirus în Italia, țară unde trăiesc peste 1 milion de români care circulă frecvent în țara de origine, repatrierea mai multor români din China au pus problema unor măsuri speciale luate de autoritățile de la București.

Raed Arafat spune că sunt șanse slabe ca România să fie ocolită de virus. „Trebuie să fim foarte sinceri. Probabilitatea este foarte scăzută. Nu putem să spunem că nu va fi. Eu cred că încet-încet, în toate ţările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România. Doar este vorba de timp, când apare într-o ţară şi când apare într-alta”, a spus Arafat într-o declarație pentru Mediafax.

Premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj de liniștire a populației, afirmând că „autoritățile își fac treaba”. El a spus că o atenție sporită este acordată monitorizării celor care vin din Italia, mai cu seamă cei din nordul țării. Premierul spune că nu se pune problema închiderii granițelor și nici a restricționării circulației spre și dinspre țările afectate de virus.

5 lucruri despre coronavirusul din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene.

Carantina de acasă. Primarul Gabriela Firea a anunțat că cei doi români care veniseră din China și au fost ținuți în carantină au fost declarați sănătoși și au plecat, după două săptămâni acasă. Se pune problema repatrierii românilor care au făcut parte din echipajul navei de croazieră ținute în apele Japoniei, unde mai mulți pasageri, între care și un român, au fost depistați cu virusul Covid-19.

Pe aeroportul Otopeni, cei care vin din țările afectate de Coronavirus sunt puși să dea declarații pe formulare tipizate, unde trebuie să răspundă dacă au simptome de febră. Pasageri care au ajuns duminică seara pe Otopeni, inclusiv cei care fuseseră la Bergamo, aflat într-una dintre cele două zone din nordul Italiei unde s-a declarat carantină din cauza epidemiei, s-au plâns că nu existau filtre pentru depistarea eventualelor cazuri de purtători ai virusului.

MAE a anunțat cetățenii români care se află sau vor să meargă în Italia că Guvernul de la Roma a decretat stare de urgență în urma „riscului sanitar produs de apariția de noi cazuri de infecție cu Covid-19, concentrate ăndeosebi în Lombardia și Veneto.

Românii care vin din Italia, mai ales cei care au trecut prin Lombardia și Veneto în ultimele două săptămâni vor fi supuși carantinei vreme de 14 zile.

În Italia a fost raportat al cincilea caz de moarte după infestarea cu coronavirus. Toate cele cinci persoane erau în vârstă - peste 75 de ani. Sunt 11 orașe în care nu se mai intră și nu se mai iese, cu școli și universități închise, străzi pustii și magazine goale, după ce panica a cuprins populația. Potrivit Corriere della Sera, 50.000 de oameni sunt, practic izolați, în aceste localități, unde nu doar carnavalul de la Venezia a fost suspendat, dar și meciurile de fotbal, sălile de cinema s-au închis.

O explicație a presei italiene pentru ravagiile din cele două regiuni din nordul Italiei ar fi existența unui volum masiv de schimburi comerciale cu China în aceste zone, cu oameni de afaceri italieni și chinezi care fac practic naveta între cele două țări.

Bursele, sensibile la Covid-19. La deschiderea bureselor europene, s-au înregistrat scăderi de index, iar Italia este cea mai afectată piață bursieră, unde, la Milano, scăderea a fost de peste 4%. La Londra, deschiderea bursei a arătat o scădere de 1,8%, la Paris, de 2,3%, iar la Frankfurt, de 2,5%.

Teama de o pandemie crește după ce țări ca Iran, Italia și Coreea de Sud încearcă să oprească răspândirea focarelor de infecție cu Covid-19. În China, țara de unde a pornit virusul, sunt peste 75.000 de persoane depistate, iar 2.600 au murit. Peste 25.000 de oameni s-au recuperat după ce au fost diagnosticați cu această infecție virală.

Sunt aproape 80.000 de oameni care au fost infestați în 30 de țări. Cele mai multe cazuri sunt în China, Coreea de Sud (763), Italia (224), Japonia (146), Singapore (89), Iran (43)

S-au raportat primele cazuri depistate în Afganistan, Irak, Bahrein și Kuweit, în toate aceste țări apariția bolii fiind legată de persoane care au venit din Iran.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG