Republica Moldova a instituit cod roșu de urgență medicală și a solicitat sprijin României în vederea asigurării necesarului de medicamente în contextul epidemiei de coronavirus. Autoritățile de la București au acceptat solicitarea Chișinăului.
Ministerul Sănătății a emis joi, 12 martie, un ordin care suspendă pe o perioadă de șase luni exporturile de medicamente din România pentru a asigura necesarul propriu în contextul combaterii epidemiei de coronavirus.
Ordinul 428/2020 conține însă și excepții care se refer la „în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor piețe din afara teritoriului României, precum și a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor piețe”, arată Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.
Atât autoritățile sanitare, cât și diplomația de la București, afirmă că „România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat recent că România dispune de 10.000 de teste în timp real și 50.000 de teste rapide pentru detectarea infecțiilor cu noul coronavirus.
"Trăim vremuri care nu au mai existat nici în România, nici în Europa, nici în lume şi trebuie să avem grijă ca procedurile să nu ne omoare înaintea virusului. (...) În momentul de faţă, la nivel naţional, avem peste 10.000 de tip Real Time PCR iar în paralel avem teste rapide. Numai în depozitele UNIFARM sunt 50.000 de teste rapide. (...) Mai fiabile sunt testele de tip Real Time PCR, numai că acestea se realizează la indicaţiile epidemiologice strict. (...) În momentul de faţă se face Real Time PCR în Bucureşti, la 'Victor Babeş', 'Matei Balş', Spitalul Militar Central, am deschis un centru în plus la ANSVSA şi la Institutul 'Cantacuzino'. În plus, există trei centre private. La nivel naţional avem la Iaşi, Craiova, Constanţa, Cluj, Timişoara", a spus Costache.
Odată cu depășirea pragului de 100 de cazuri confirmate, România a intrat în scenariul 3 al acestei epidemii. Toate manifestările publice cu participarea a peste 50 de persoane sunt interzise.
În scenariul 3, valabil pentru înregistrarea a 101 până la 2.000 de cazuri, se mărește capacitatea de răspuns la coronavirus și se începe un triaj la fiecare spital: vor fi prioritizate cazurile din epidemie și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale. Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, bolnavii cu alte afecțiuni fiind transferați către alte centre medicale.
Vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduși medici suplimentari.
De asemenea, vor fi impuse noi restricții în ceea ce privește circulația.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat vineri că se așteaptă ca până săptămână viitoare să fie multe sute de persoane infectate cu coronavirus. „Va fi o creștere serioasă”.
Facebook Forum