Linkuri accesibilitate

Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce militarii sunt necesari în vreme de criză. Interviu cu academicianul Victor Voicu


Academicianul Victor Voicu, general în retragere
Academicianul Victor Voicu, general în retragere

Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, general maior în retragere, fost șef al catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie și Psihofarmacologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, explică într-un interviu pentru Europa Liberă de ce în situații de criză statele ar trebui să se bazeze pe militari. Din punctul lui de vedere cuvântul magic este „disciplină”.

Europa Liberă: La Spitalul Județean de la Suceava au fost trimiși patru înalți ofițeri pentru a pune lucrurile la punct. De ce credeți că militarii s-ar descurca mai bine decât civilii în asemenea situații, au fost greșeli pe care ei nu le-ar fi făcut?

Academicianul Victor Voicu: „Au fost trimiși să corecteze erorile, eu nu vreau să vorbesc despre greșeli. Ceea ce este important de subliniat e că nu te pregătești pentru o pandemie, pentru un accident nuclear, pentru un cutremur în momentul în care se întâmplă, ci înainte. Anticipezi, știi că ai nevoie de resurse materiale specifice pentru orice eveniment de tip catastrofă și de resurse umane. Ideea nu e să ridici ziduri, ci să organizezi și să gândești clar: tot timpul trebuie să ai niște soluții, niște variante, soluții de rezervă. E ceea ce spun militarii din totdeauna, să se pregătească și politicienii din timp.”

Europa Liberă: „Vreți să spuneți că România nu a fost pregătită deloc?”

Victor Voicu: „Se vede că nu a fost. Eu nu vreau să critic pe nimeni, în contextul dat, măsurile sunt corecte, dar avem nevoie de resurse materiale și de resurse umane. Au plecat din România peste 20.000 de medici și acest lucru se simte. Apoi, terapia intensivă nu e o specialitate unde se înghesuie lumea, fiindcă e o specialitate grea, cu mari responsabilități și care cere dedicație. Avem puține paturi, dar greutăți similare întâmpină și SUA, marea putere, și acest lucru mă surprinde foarte mult”.

Europa Liberă: De ce ar fi militarii mai de folos în aceste situații?

Victor Voicu: „Pentru că sunt mai deciși. În armată există întotdeauna o soluție și o soluție de rezervă, uneori chiar și a treia soluție, așa gândesc militarii. Militarul trebuie să se bazeze pe faptul că are o trupă care e bine echipată, care știe ce trebuie să facă și totul e bine organizat, adică există o comandă clară și unitară. Nu există datul cu părerea sau tergiversarea. În astfel de condiții armata are rol hotărâtor, de aceea se dau astfel de ordonanțe, pentru a unifica și disciplina comportamentul. Sigur că, în acest fel, libertatea individuală este știrbită, dar la ce folosește această libertate acum? Să te contaminezi? Singura măsură necesară este prevenția: nu avem vaccin, nu avem antivirale specifice, deci când nu ai alte soluții, ce poți face este să previi prin reducerea contaminării.”

Europa Liberă: Credeți că în Ungaria Viktor Orban a luat o decizie mai bună atunci când a numit în fruntea spitalelor importante manageri militari și comandă militară?

Victor Voicu: „În stare de urgență așa se procedează. Eu nu am o mare simpatie pentru el, fiindcă nu e un liberal”

Europa Liberă: Ar fi fost util și în România?”

Victor Voicu: „Deja se procedează astfel, l-au trimis la Suceava pe generalul Paul Oprea, chirurg militar, care este un om extrem de energic și care știe cum se face treaba: e un om cu forță morală și intelectuală și un om de decizie. Vom vedea în câteva zile ce reușește să facă. Nu-l invidiez deloc, fiindcă neglijențele de până acum sunt de neiertat.”

Europa Liberă: „Vreți să spuneți că mâna forte e cea mai importantă în situații de criză?”

Victor Voicu: „Nu mâna forte, ci disciplina și coerența abordărilor, deciziilor. Disciplină, unitate în comportament, sincronizare, de aceste lucruri e nevoie acum.”

Europa Liberă: Existau planuri în perioada în care erați general activ despre ce ar trebui să se facă în situații de urgență, cum este aceasta?

Victor Voicu: „Sigur că da, erau planuri de lucru și rezerve strategice. Din câte am văzut eu, însă, aceste rezerve au început să scadă, e vorba despre materiale sanitare, medicamente, antidoturi, mijloace de decontaminare, mijloace de intervenție, aparatură tehnică, toate aceste lucruri se regăsesc în spitalele de campanie. De armata nu mai e nevoie neapărat pentru a merge la război, ci pentru a apăra națiunile în situații de criză cum este aceasta.”

Europa Liberă: Ce-ar putea face armata mai mult?

Victor Voicu: „Face destul, se implică total, cu tot ce are, vom vedea în următoarele zile pașii care urmează”

Europa Liberă: Ați fost între altele și directorul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare, apoi ați fost trimis în Irak, credeți că se poate face vreo comparație, teoretic vorbind, între această epidemie atât de greu de oprit și efectele unei arme biologice?

Victor Voicu: „Se poate face, chiar dacă unii ar putea fi deranjați de o astfel de comparație. O armă biologică se caracterizează prin niște particularități. Pe de altă parte au fost și gripe, cum e gripa din 1918, care a avut 50 de milioane de morți. Revenind, dacă ai vaccin, ai medicamente împotriva virusului, boala e ușor de controlat. În cazul armei biologice, n-ai antidotul, deci n-ai antiviralul, n-ai tratamentul necesar, n-ai mijloace de control, se pune greu diagnosticul, se conservă în spații libere, adică rezistă destul de mult pe diferite suprafețe, rezistă la factori externi”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG