Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Muncitorii sezonieri pot veni în Germania, dar românii par reticenți să mai plece din țară  


Fermierii germani atrăgeau atenția că, fără forța de muncă venită în special din Europa de Est, ar putea fi mai puține fructe și legume pe piața germană, iar prețurile lor ar fi mai mari.
Fermierii germani atrăgeau atenția că, fără forța de muncă venită în special din Europa de Est, ar putea fi mai puține fructe și legume pe piața germană, iar prețurile lor ar fi mai mari.

Germania a anunțat că relaxează condițiile pentru intrarea în țară a muncitorilor străini care vin sezonier pentru a lucra în agricultură, după ce, cu doar o săptămână înainte, anunțase restricții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Specialiștii în piața muncii consultați de Europa Liberă spun că soluții există pentru ca românii să plece sezonieri, însă teama de îmbolnăvire îi face reticenți în a lua o astfel de decizie.

Anual, în Germania vin circa 300.000 de lucrători sezonieri pentru muncile agricole. Majoritatea sunt din Polonia, România și Bulgaria.

Președintele Asociației Fermierilor Germani, Joachim Rukwied, a salutat decizia autorităților de la Berlin, fără de care sectorul agricol german risca să aibă mari probleme. „Companiile noastre vor respecta cu strictețe recomandările Institutului Robert Koch, pentru a menține riscul de infecție cât mai mic posibil. Acest regulament ne ajută să rămânem în formă pentru muncă”, a spus Ruwied.

Inițial, măsura restricționării intrării în Germania a lucrătorilor sezonieri a fost dur criticată de fermierii germani care au spus că fermele lor au nevoie urgentă de lucrători. Ei aminteau atunci că una dintre consecințele faptului că lucrătorii din Europa de Est nu vor putea veni să lucreze în agricultură ar fi o cantitate mai mică de fructe și de legume puse pe piață și prețuri mai mari, au mai spus aceștia, potrivit Reuters.

Prin urmare, autoritățile germane au stabilit că:

  • În aprilie și mai pot intra în Germania câte 40.000 de lucrători sezonieri, dar aceștia vor fi selectați în funcție de munca pe care o depun și de standarde de igienă demonstrabile.
  • Muncitorii sezonieri trebuie să intre și să iasă din țară cu avionul, fiind excluse călătoriile prin Europa cu autocarul din motive de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, sosirea lor trebuie să fie organizată în grup, fiind excluse sosirile individuale.
  • Poliția federală, în coordonare cu asociațiile de fermieri, stabilește aeroporturile adecvate unde aceștia ar putea să aterizeze. Muncitorii sunt așteptați la aeroport de către compania care i-a angajat.
  • La intrarea în Germania, muncitorilor sezonieri li se face un control de sănătate. Dacă sunt depistați cu coronavirus, muncitorii nu vor fi lăsați să intre în țară. Oricum, noii sosiți trebuie să lucreze separat de ceilalți angajați timp de 14 zile și nu au voie să părăsească sediul companiei, fiind impusă astfel un fel de carantină cu posibilitatea de a munci.
  • Cazarea și lucrul în echipă trebuie să se facă în grupuri cât mai mici, recomandat între 5-10 persoane, iar maximul este de 20 de persoane.
  • Distanța de cel puțin 1,5 metri trebuie respectată în momentul în care se fac ședinte de lucru cu echipa sau trebuie să aibă loc în aer liber. De asemenea, muncitorilor trebuie să li se asigure dezinfectant, măști și mănuși.

Guvernul de la Berlin se gândește în schimb să acopere nevoia de muncitori sezonieri în agricultură cu persoane din Germania: șomeri, cum ar fi cei care lucrau în hoteluri și restaurante, rămași fără un venit, studenți sau chiar solicitanți de azil și speră să atragă circa 10.000 de persoane în aprilie și alte 10.000 în mai.

Până la impunerea restricțiilor, adică pe 25 martie, au intrat în Germania 20.000 de lucrători din statele membre UE pentru o ședere de cinci luni, adică de 115 zile de lucru sezonier, informează Ministerul Federal al Agriculturii.


România are însă suspendate zborurile aeriene către Germania. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că, potrivit Ordonanței Militare numărul 3, începând cu 25 martie, zborurile spre și dinspre Germania și Franța sunt suspendate timp de 14 zile. Măsuri similare au fost luate anterior pentru Spania și Italia, considerate zone roșii din cauza coronavirusului.

De la această interdicție sunt exceptate zborurile făcute de aeronave de stat, zborurile pentru transport marfă sau corespondență, zborurile umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizările tehnice necomerciale.

Alexandra Voinea, directoarea agenției de recrutare Qbis România, ne-a explicat că „sunt companii care pot închiria chartere și pot plasa personal pentru munca sezonieră”, cu toate că firma pe care o reprezintă nu se află în această situație.

Ea subliniază că există cerere din țară pentru a pleca la muncă sezonieră, însă „momentan, oamenii sunt reticenți ținând cont de situația actuală”.

La rândul său, Florin Godean, șeful companiei de recrutare Adecco, subliniază însă că situația creată acum ar putea fi o șansă pentru agricultura românească: „acum nu găsim oameni pentru agricultura românească și avem parteneri cu care stăm de vorbă care spun că au ajuns să plătească chiar mai mult decât plătesc în Olanda, de exemplu”.

În acest context, soluția ar putea fi una temporară, poate pe durata pandemiei, spune Florin Godean, care amintește că motivele pentru care pleacă românii în străinătate nu sunt legate strict de nivelul salarial mai ridicat, ci mai degrabă „problema este mediul social, sistemul de sănătate, sistemul educațional și contextul politic din ultimii 30 de ani”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG