Linkuri accesibilitate

Coronavirus România: Scenariul 4 ar putea schimba actualul sistem de izolare / carantină


Un document al Ministerului Sănătății consultat de Europa Liberă explică în ce fel se vor desfășura lucrurile în scenariul al patrulea, în care a intrat România după ce peste 2000 de oameni au fost infectați.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vorbise încă de sâmbătă într-un interviu la Digi24 că există o propunere avansată Ministerului de Interne conform căreia „persoanele afectate să nu mai meargă în izolare dacă au în familie persoane peste 65 de ani, ci să meargă în carantină”. Propunerea la care se referă Tătaru conține însă schimbări mai mari decât detaliul prezentat.

Documentul la care făcea referire noul ministru al Sănătății a fost elaborat săptămâna trecută și conținea următoarele:

  • „În punctele de frontieră și la nivelul tuturor județelor sunt semnalate situații de imposibilitate de punere în aplicare a indicațiilor de carantină (lipsa spațiilor, lipsa mijloacelor de transport către centrele de carantină)”;
  • „Trebuie stabilite clar și definitiv indicațiile de autoizolare / carantină pentru persoanele care sosesc în România în următoarele luni”.

Astfel se recomandă:

  • „Autoizolare la domiciliu pentru 14 zile a tuturor persoanelor care sosesc în România, indiferent de punctul de plecare”;
  • „Carantina să fie instituită doar pentru persoanele care declară că nu au unde să se autoizoleze sau nu doresc să pună în primejdie viața familiei la locul de izolare”.

Conform propunerii, spațiile de carantină ar putea fi reorientate către cele mai vulnerabile categorii, respectiv cele mai expuse la pericolul infectării:

  • Personalul medical care primește indicații de autoizolare;
  • Persoane în vârstă de peste 65 de ani, cu sau fără afecțiuni cronice, care nu pot fi izolate la domiciliu.

În prezent, conform listei oficiale, persoanele care vin din Spania, Italia, Germania, Franța sau Iran intră automat în carantină instituțională. Având în vedere numărul mare de sosiri din aceste țări, cu precădere din cele unde diaspora românească este foarte numeroasă, capacitățile de carantină începă să resimtă presiunea.

Asimptomatici și forme ușoare, tratatament în afara spitalului într-una dintre ipoteze

În același timp, protocolul de tratament ar putea să se schimbe și el în scenariul 4 al epidemiei. Chiar și documentul citat, din 25 martie, „reiterează propunerea (făcută deja înainte) ca persoanele asimptomatice sau cu formă ușoară de boală, în vârstă de 65 de ani și fără boli asociate” să fie izolate la domiciliu.

Între timp, surse oficiale consultate de Europa Liberă afirmă că un nou protocol de tratament, care trebuie stabilit prin ordin de ministru, conform legislației în vigoare, este în discuție și conține două etape.

Faza 1:

  • Persoanele diagnosticate pozitiv la infecția cu noul coronavirus, dar asimptomatice ar urma să fie plasate în carantină;
  • Formele ușoare ale COVID-19 ar urma să fie internate în spital pentru primele trei zile.
  • Dacă dau semne de amelioare, ar urma tot carantină instituțională;
  • Dacă nu există semne de îmbunătățire, atunci ar rămâne în spital.

Faza 2:

  • Dacă se înmulțesc cazurile de pacienți cu forme medii și grave ale COVID-19, atunci pacienții asimptomatici și formele ușoare ar urma să fie trimise în izolare la domiciliu - cu excepția cazurilor în care au în familii persoane din categoriile vulnerabile.

Urmărirea acestor pacienți - în ambele faze vehiculate în prezent - ar putea să fie efectuată fie de medici de familie, fie de medici din spitale, cu mențiunea că aceștia din urmă ar avea o povară în plus cu urmărirea cazurilor la distanță.

Ca modalitate de lucru se poate stabili un control telefonic, comunicarea imediată de simptome, respectiv vizite medicale pentru administrare de medicamente / tratamente dacă situația o impune.

Ministrul Sănătății nu a răspuns, până la ora publicării acestui articol, la încercările redacției de a obține un comentariu din partea sa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG