Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România. Violeta Alexandru: Șomajul tehnic se poate prelungi și după 15 mai


Violeta Alexandru, ministra Muncii a explicat în ce condiții poate fi prelungit ajutorul dat de stat companiilor prin plata șomajului tehnic
Violeta Alexandru, ministra Muncii a explicat în ce condiții poate fi prelungit ajutorul dat de stat companiilor prin plata șomajului tehnic

Ministra muncii, Violeta Alexandru, a declarat sâmbătă seara la Digi24 că este aproape sigură în privința prelungirea șomajului tehnic pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricții după data de 15 mai. Decizia va fi luată după noi discuții cu partenerii sociali ai ministerului și va veni în decurs de o săptămână.

Ministra Muncii lucrează și la un set de măsuri de ajutorare a firmelor care au rezistat crizei și vor să își dezolte activitatea. Violeta Alexandru a spus că și cei care au reușit să își mențină activitatea în parametrii acceptabili, care au făcut eforturi și nu au cerut șomaj tehnic, deci nu au întrerupt activitatea, ar putea beneficia de unele măsuri, „astfel încât și activitatea lor să poată fi apreciată și văzută”.

În cazul în care o companie afectată de criză nu își poate relua activitatea din 15 mai, statul va acoperi o parte din costul salarial.

Circa 600.000 de români au beneficiat de șomaj tehnic în luna martie, iar în aprilie numărul lor este de circa un milion, potrivit evaluării ministrei Muncii:

La un bilanţ intermediar aferent perioadei 16 martie - 31 martie, peste 600.000 de români, concret, angajaţi au fost sprijiniţi prin această măsură a Guvernului Ludovic Orban denumită şomaj tehnic. Din cererile depuse de alţi profesionişti, după eliminarea dublurilor, după eliminarea cererilor depuse de mai multe ori, peste 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale, prin contracte de drepturi de autor, au fost în acest moment beneficiari, în sensul în care au primit sau primesc în cursul zilei de astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic”.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

Ministrul Muncii le-a cerut acum o săptămână celor care au fost trimiși în șomaj tehnic, dar au fost chemați înapoi la muncă de angajatori să spună cu voce tare acest lucru. Violeta Alexandru le-a solicitat acestora să se adreseze autorităților pentru că suspendarea contractului de muncă înseamnă că ei trebuie să rămână acasă.

Avem semnale şi nu mă feresc să o spun, de situaţii în care, deşi au declarat suspendare temporară a activităţii pentru angajaţii lor, adică înscrierea lor în şomaj tehnic, condiţie în baza căreia se putea adresa solicitarea de fonduri din partea Guvernului, în unele situaţii, angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă, suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se da sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale. Am cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic”, a declarat Violeta Alexandru.

Totodată, ea a făcut un apel către români şi le-a solicitat să nu mai lucreze la negru, ci cu forme legale.

Iată, cum o perioadă de criză, din păcate, ne arată cât de important este să lucreze cu forme legale. Orice activitate trebuie desfăşurată în baza unei forme legale de muncă. Statul este aici pentru a ajuta prin genul acesta de măsuri şi o face în măsura în care se lucrează cu forme legale, există o evidenţă a muncii, există o evidenţă a activităţii pe care o desfăşuraţi”, a spus Violeta Alexandru.

Numărul contractelor individuale de muncă suspendate de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă (16 martie) este de 1.035.585, dintre care 332.746 din industria prelucrătoare, 188.573 din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 112.714 din domeniul hoteluri şi restaurante.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă era joi de 250.554, dintre care 46.966 din domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 43.981 din industria prelucrătoare, iar 34.066 din zona construcţiilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG