Linkuri accesibilitate

Coronavirusul trimite aproape 500.000 de oameni în șomaj tehnic. Ce OUG pregătește Guvernul?


Executivul lucrează la o Ordonanță de Urgență privind șomajul tehnic, iar o primă estimare arată că aproape 500.000 de contracte urmează să fie suspendate, potrivit unor surse guvernamentale. Cei care vor intra în șomaj tehnic vor primi 75% din câștigul salarial pe o perioadă estimată de trei luni.

Guvernul intenționează să elibereze prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri certificate pentru situații de urgență pentru firmele care își vor închide activitatea din cauza coronavirusului. Firmele vor trebui să obțină acest certificat pentru 30 de zile, perioada decretului privind starea de urgență, pentru a beneficia de banii de la stat în cazul șomajului tehnic. Certificatul va fi emis online.

O varianta prezentă pe masa Executivului este ca, în primă fază, plățile urmează să fie făcute de angajatori și decontate de stat pentru firmele care au acest certificat pentru situații de urgență. Estimările inițiale arată că este nevoie de aproape 200 de milioane de euro pentru o lună sau o lună și jumătate, dar suma poate crește. În acest sens, se pregătesc bani și la viitoare rectificare bugetară. Guvernul speră ca banii 200 de milioane de euro să vină din fonduri europene – POCU.

Guvernul vrea să impună o serie de criterii pentru obținerea certificatului de urgență de către companii. Firma va depune o declarație care conține datele companiei, motivul și justificarea solicitării și o declarație pe proprie răspundere pe baza unei semnături electronice.

Pentru a fi considerată eligibilă o firmă se iau în calcul: balanța contabilă, dovada contractelor suspendate, mărimea companiei. Criteriile urmează să fie aprobate prin ordin de ministru. De asemenea, firma nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat și trebuie să prezinte dovada contractelor de muncă și obligativitatea păstrării angajatului pentru cel puțin încă 6 luni.

Toate declarațiile pe proprie răspundere urmează să fie verificate ulterior și se va aplica legea penală pentru declarații false. Până la forma finală a Ordonanței de Urgență, Guvernul trebuie să decidă în privința contribuțiilor sociale, dacă le va plăti angajatorul sau urmează să fie subvenționate de la stat. Nu se vor plăti în continuare contribuțiile de șomaj.

Guvernul intenționează ca banii să fie plătiți angajatorilor și nu direct angajaților, iar plățile vor începe de la 1 aprilie, conform unei variante de lucru din Guvern.

Toate detaliile Ordonanței de Urgență urmează să fie discutate și cu oficialii europeni. Forma finală a Ordonanței de Urgență privind șomajul tehnic va fi definitivată în cursul zilei de astăzi, până la ședința de Guvern.

Șomaj tehnic în mai multe domenii

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat ieri seară că se suspendă activitatea de consum a produselor alimentare și băuturilor în restaurante, hoteluri, cafenele sau în alte localuri publice. Totodată, se suspendă activitățile culturale, științifice, religioase, sportive, balneare și de îngrijire personală, realizate în spații închise, a precizat Vela.

Aproape 14.000 de persoane vor intra în șomaj tehnic și la Dacia, după ce compania a decissă închidă să închidă uzina până pe 5 aprilie. O măsură similară a luat și Ford, care are aproximativ 6.000 de angajați.

La uzina Dacia nu există niciun caz de coronavirus, însă există angajaţi care au luat contact cu oameni din zone cu probleme şi care acum stau izolaţi la domiciliu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG