Linkuri accesibilitate

Vot de învestitură cu teamă de coronavirus. Deputat PMP: „O să zică unii <<dă-i în mă-sa de parlamentari, ăștia să moară>>”


Peste 600 de oameni se vor afla mâine în sala de plen reunit în care deputații și senatorii trebuie să-și exprime votul pentru învestirea Cabinetului Cîțu. Ședința va avea loc la o zi după ce autoritățile au anunțat măsura limitării prezenței la o sută de persoane în spații închise pentru activitățile culturale și științifice. Cu toate acestea, activitatea Parlamentului nu poate să fie blocată, votul va avea loc, susțin liderii forului legislativ. Nu toți deputații și senatorii sunt de acord cu această situație.

„Mergem la muncă, nu se schimbă nimic”, a precizat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru Europa Liberă. Parlamentarii au însă multe semne de întrebare. Mulți nu înțeleg de ce la spectacolele de teatru sau la cinematograf nu se pot reuni mai mult de o sută de persoane, dar acest lucru se poate întâmpla în Parlament.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a evitat să-și spună punctul de vedere despre această situație din Parlament.

„Aveți hotărârea noastră, vedeți acolo exact ce spune”, a fost singura remarcă făcută de secretarul de stat după care a închis telefonul. Hotărârea la care face referire Raed Arafat interzice adunările mai mari de o sută de persoane, dar nu include și întrunirile politice.

„Arafat ne-a transmis neoficial că nu poate bloca el activitatea Parlamentului, care este totuși un for legislativ. Activitatea Parlamentului nu poate să fie blocată nici de un aviz de la Direcția de Sănătate Publică”, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea Camerei Deputaților.

  • Printre măsurile decise la nivelul conducerii Parlamentului este ca sala de plen și cea a Biroului Permanent să fie dezinfectate înaintea ședințelor de mâine, iar bilele cu care se votează urmează să fie și ele dezinfectate. De asemenea, deputații și senatorii vor avea la dispoziție în lateralele sălii gel dezinfectant. De asemenea, se va face curățenie pe holurile Parlamentului.

Turcescu: Cred că în Parlament sunt oameni cu coronavirus

Ședința de plen va avea loc în pofida criticilor venite din partea unor parlamentari. Cel mai vocal a fost deputatul PMP, Robert Turcescu, care crede că activitatea Parlamentului ar trebui suspendată din cauza problemelor legate de coronavirus.

E un pericol, parlamentari sau șoferi, suntem oameni cu toții. O să zică unii <<să moară, domnule, politicienii>>, dar vă rog să vă gândiți că eu am doi copii acasă. Păi de unde să știu eu pe unde au călătorit colegii mei parlamentari în ultima perioadă, de unde să știu eu în ce stadiu sunt cei care vin de la Timișoara, de pe lângă vamă. Mi se pare o mare nebunie. În clădirea Parlamentului sunt mii de oameni care lucrează zi de zi acolo. Nu cred că în clădirea Parlamentului nu sunt oameni care nu au coronavirus, cred că există purtători de coronavirus”, a spus Robert Turcescu pentru Europa Liberă.

El a atras atenția asupra faptului că răspândirea coronavirusului se poate face foarte ușor dacă un membru al Parlamentului o să fie declarat pozitiv. Deputatul PMP a precizat că va fi prezent mâine în forul legislativ, dar nu o face cu inima împăcată.

„Mâine se va vorbi de la același microfon pe care vor scuipa o grămadă de inși în timp ce vorbesc, vom pune mâna pe același pupitru și pe aceleași bile. Ce o vrea Dumnezeu, aia o să fie bine. Unii vor muri, alții vor supraviețui, asta e viața. Dă-i în mă-sa de parlamentari, ăștia să moară și se mai duc acasă și mai îmbolnăvesc și familiile. Mâine nu ar trebui să aibă loc ședința plenului reunit. E o demență. Dacă unul singur dintre parlamentari e purtător de coronavirus și îmbolnăvește niște zeci de parlamentari mâine care se vor duce acasă la familiile lor, ne vom trezi cu situația din Iran. E o lașitate a unora care nu vor să spună că ședința nu trebuie să aibă loc”, a fost poziția exprimată de Robert Turcescu.

Senatorul PMP, Lucian Iliescu, a solicitat Comandamentului Situațiilor de urgență să trimită un termoscanner în Parlament pentru ședința de mâine.

„Limitarea accesului în Palatul Parlamentului să se facă pe o singură intrare pentru parlamentari, personalul auxiliar și invitați", susține senatorul PMP.

Alți deputați cred că specialiști trebuie să aibă ultimul cuvânt. Marius Budăi este deputat PSD și chestor al Camerei Deputaților și va trebui să împartă peste 900 de bile parlamentarilor. Acestea vor fi introduse în urnele de vot, iar apoi vor trece prin mâinile altor parlamentari care le vor număra.

„Nu am simptome până acum, am evitat aglomerațiile, am respectat tot ce s-a recomandat. La întâlnirile pe care le vom avea mâine dimineață, vom vedea dacă apar măsuri suplimentare. Specialiștii au spus că nu se impune o restricționare a activității în Parlament. Și eu am doi copii acasă și mă gândesc la siguranța lor, dar specialiștii sunt cei care ne spun ce să facem și trebuie să facem ce ne spun”, a declarat deputatul social-democrat.

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu, crede că nu vor fi probleme după ședința de plen de mâine.

„Mâine vom avea două ședințe de plen, prima o să fie a Camerei Deputaților, apoi cea a Camerei Deputaților și Senatului în plen reunit. Nu cred că este nevoie de măsuri speciale”, a afirmat Buicu, care a precizat că toți cei care împart bilele vor trebui să se spele bine pe mâini înainte.

Ședința Parlamentului pentru învestirea Cabinetului Cîțu este programată mâine pentru orele 16. Pentru a trece, guvernul are nevoie de 233 de voturi. Înaintea plenului reunit o să fie ședința Camerei Deputaților în care se va vota proiectul de lege care permite părinților să stea acasă dacă se închid școlile. Printre cei care se vor afla în Parlament mâine se află și ministrul Sănătății, Victor Costache.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG