Linkuri accesibilitate

Coronavirus, noua armă politică a PSD pentru a forța PNL să voteze Guvernul Cîțu


Marcel Ciolacu susține că ar urma să demisioneze din fruntea PSD dacă este învestit Guvernjul Câțu cu voturi ale social-democraților
Marcel Ciolacu susține că ar urma să demisioneze din fruntea PSD dacă este învestit Guvernjul Câțu cu voturi ale social-democraților

Social-democrații încearcă să pună presiune pe PNL pentru a-și asuma învestirea guvernului Cîțu la votul de joi din Parlament. Strategia PSD se bazează pe mesajul „sănătate, nu anticipate” și prin ea se încearcă aruncarea oricăror probleme legate de coronavirus în curtea liberalilor. PNL are majoritatea în Parlament alături de USR, PMP, UDMR și ProRomânia pentru învestirea Cabinetului Cîțu.

Marcel Ciolacu și-a anunțat colegii în această dimineață că PSD va solicita retragerea din Cabinetul Cîțu a miniștrilor care au primit aviz negativ în comisiile de specialitate din Parlament. Decizia a fost concretizată în Birourile Permanente reunite, premierului desemnat Florin Cîțu fiindu-i trimisă o scrisoare din partea Parlamentului în care i se cere să renunțe la șapte miniștri.

Cu toate acestea, votul privind învestirea guvernului Cîțu urmează să fie dat în forul legislativ joi, la ora 16. Președintele interimar al PSD nu a dorit să depășească termenul limită de 15 zile prevăzut în Regulamentele Camerelor reunite pentru un vot privind guvernul. Social-democrații susțin că așteaptă până mâine un răspuns din partea lui Florin Cîțu pentru retragerea miniștrilor avizați negativ.

Înaintea întâlnirii oficiale a conducerii Parlamentului, liderii PSD s-au întâlnit cu cei ai ProRomânia, delegația fiind formată din Victor Ponta, Adrian Țuțuianu și Nicolae Bănicioiu. Victor Ponta a insistat ca PSD să voteze guvernul Cîțu, acest lucru fiind transmis și lui Marcel Ciolacu.

Surse din PSD au declarat că a fost convocată o nouă ședință de urgență a conducerii partidului pentru ziua de miercuri, chiar înaintea votului pentru învestirea guvernului. În ea se va decide cum se va poziționa PSD la votul din Parlament.

Ciolacu își amenință colegii cu demisia din fruntea PSD

„Marcel Ciolacu a amenințat că dacă parlamentarii PSD votează învestirea guvernului Cîțu, el își va da demisia din funcția de președinte interimar. Ciolacu insistă să arate opiniei publice că PSD se află în opoziție și că guvernul Cîțu trebuie să fie învestit cu voturile celor din PNL. Mai mulți lideri din actuala conducere au amenințat deputații și senatorii că dacă votează guvernul Cîțu, fără să aibă aprobare, nu vor mai prinde un loc pe viitoarea listă pentru Parlament. Ciolacu dorește să existe o presiune publică asupra PNL pentru votarea propriului guvern, să nu pară că jocurile au fost făcute tot de PSD”, au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

Cu toate acestea, mai mulți parlamentari social-democrați au declarat că vor să voteze guvernul deoarece țara are nevoie să aibă rapid o conducere legitimă. Portița de scăpare o reprezintă ascunderea bilelor în momentul votului.

„Din clipa în care conducerea PSD a anunțat că vine să voteze împotriva guvernului Cîțu, a lăsat de înțeles că pot apărea și erori. Un partid care vrea să fie sigur că parlamentarii săi nu greșesc, îi ține în bănci sau nu îi lasă să se prezinte la vot. Conducerea PSD le-a cerut să vină în plen și să și voteze. În aceste condiții, e clar că și ei știu că pot ajuta cu câteva voturi noul Guvern. Condiția este însă să îi vadă pe liberalii care votează că își susțin propriul guvern. Nu poate trece Cabinetul Cîțu doar cu voturile PSD; trebuie să fie voturi și de la PNL”, a explicat un lider PSD din Parlament.

Social-democrații mizează pe faptul că de la nominalizarea lui Florin Cîțu, pe 26 februarie, și până în prezent opinia publică și-a schimbat percepția asupra coronavirusului.

„Cele 15 cazuri confirmate oficial, plus măsurile anunțate de autorități, încep să trezească în populație sentimentul că PNL se joacă cu anticipatele în loc să fie preocupat de problemele reale. Dacă PNL nu își votează propriul guvern în plină criză de coronavirus, nouă ne convine, arată că nu sunt preocupați de guvernare”, au declarat surse din conducerea PSD.

Liderii de organizații PSD au decis săptămâna trecută într-o ședință informală care a avut loc în biroul lui Marcel Ciolacu să nu voteze învestirea Cabinetului Cîțu. Cu toate acestea, social-democrații recunosc că lucrurile sunt într-o dinamică și că totul depinde de presiunea care va veni din partea opiniei publice, dar și de decizia Curții Constituționale privind Ordonanța de Urgență 26/2020. Aceasta prevede scurtarea termenului la care poate să fie anunțată data alegerilor anticipate de la 90 de zile la 50 de zile. Dacă Ordonanța va pica la CCR, va exista un motiv suplimentar pentru liberali să renunțe la varianta devansării alegerilor parlamentare. Fără această Ordonanță de Urgență în vigoare, este imposibil să fie organizate alegeri anticipate în luna iunie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG