DNA trebuie să-i răspundă Înaltei Curți de Casație și Justiție dacă închide un dosar de luare de mită sau merge cu el mai departe. Este vorba despre un dosar din care Înalta Curte a eliminat o parte din probele depuse de DNA. Dosarul a fost deschis în 2017, în care Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA de luare de mită, 4,7 milioane de euro, de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Elena Udrea ar fi preluat cu acești bani Evenimentul zilei și revista Capital, iar omul de afaceri ar fi primit prelungirea unui contract între o firmă a sa Hidroelectrica. În dosar, Elena Udrea este inculpată pentru luare de mită, iar patronul Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă.
Dosarul este în cameră preliminară la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), adică este supus unui filtru în care se analizează datele procurorilor DNA. Iar magistrații au anulat o serie de probe, între care se află mai multe emailuri dintre Udrea și Andronic, precum și conținutul unor date informatice aflate pe un hard despre administrarea celor două publicații.
Probele adminsitrate în dosar au fost obținute la percheziție, dar într-un alt dosar. Este vorba despre privatizarea Fermei Băneasa, în care Dan Andronic este cercetat alături de Paul Lambrino și oamenii de afaceri israelieni, Benny Steinmetz și Tal Silberstein. Transferul de probe din dosarul Fermei Băneasa în dosarul Hidroelectrica este considerat de judecătorii de la Înalta Curte ca viciu de procedură. Practic, ar fi fost nevoie ca emailurile și informațiile despre preluarea și administrarea celor două administrații să aibă la bază un mandat separat de perchiziție, după cum spun magistrații pe care i-am consultat.
Instanța a invocat în eliminarea probelor o decizie a Curții Constituționale de la începutul anului trecut, prin care s-a statuat că probele care sunt extrase dintr-un dosar nu mai pot fi luate în considerare de judecători în momentul în care începe procesul. Pentru a nu influența magistrații, ele sunt eliminate pur și simplu.
Decizia magistraților nu oprește dosarul, decât dacă procurorul DNA renunță la caz. Există însă toate șansele ca procesul să meargă mai departe, în condițiile în care procurorul DNA mai sunt și alte probe, suficiente încât să susțină pe mai departe acuzarea la adresa lui Dan Andronic și a Elenei Udrea. Răspunsul DNA va fi dat în cinci zile de la data comunicării oficiale de către instanță. DNA a precizat, că încă nu are formulat un punct de vedere.
Decizia instanței este diferită de cazurile protocoalelor declarate neconstituționale de către CCR. În acele cazuri, vor fi extrase din dosar probele pe care procurorii le-au administrat cu ajutorul SRI, în baza protocoalelor încheiate între principalul serviciu de informații și diferite instituții din sistemul judiciar. În momentul în care vor fi puse în discuție de către inculpați probele aflate în dosar cu concursul SRI, și acelea vor fi eliminate fizic din proces, iar magistrații care vor judeca acele cauze nu vor avea acces la ele. În cazul cumpărării de către Udrea și Andronic a publicațiilor menționate, probele au fost culese de procurori, prin percheziții, numai că le-au administrat în mai multe dosare.