Linkuri accesibilitate

Costul plătit de România pentru pandemie în 2020: 4,85% din PIB


Aproape 5% din PIB a cheltuit România pentru a combate efectele Covid-19
Aproape 5% din PIB a cheltuit România pentru a combate efectele Covid-19

​​​​​​​Costul total al măsurilor de sprijin legate de COVID-19 în anul 2020 a fost de 4,85% din PIB se arată în proiectul legii bugetului, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

În document se menționează că pandemia va avea un impact semnificativ asupra bugetului României și în anul 2021. Guvernul estimează că 3,81% din PIB va fi cheltuit anul acesta pentru a combate efectele pandemiei.

„Măsurile adoptate de Guverne, printre care și Guvernul României, considerate de magnitudini istorice au reprezentat un răspuns coordonat, rapid, ambițios și direcționat, astfel încât să răspundă nevoilor celor mai acute, implementate în timp record au jucat un rol important. Alocarea și mobilizarea de resurse întreprinse nu țintește maximizarea profitului, ci susține factorul uman, sprijinirea celor care își pierd locul de muncă, precum și susținerea companiilor afectate”, se arată în proiectul de buget.

În 2021, România își propune să aloce 1,4 miliarde pentru vaccinare:

  • 900 milioane de lei din bugetul Ministerului Sănătății sunt destinați achiziției de vaccinuri împotriva COVID-19;
  • 500 milioane de lei din bugetul Ministerului Sănătății pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital necesare operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19

Cum s-au cheltuit banii pentru combaterea pandemiei. Măsurile Guvernului:

  • se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizația de care beneficiază salariații, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătite din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020;

    Pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţiile, acordarea indemnizației se prelungeşte şi după data de 31 mai 2020, până la ridicarea acestor restricţii.
  • obligația angajatorilor care beneficiază de măsura menționată mai sus de a menține raporturile de muncă ale persoanelor în cauză pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la data reînceperii activității după suspendarea raporturilor de muncă conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
  • acordarea unei indemnizații pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor potrivit prevederilor Legii nr.19/2020.
  • Începând cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajați au beneficiat de prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020, precum și angajatorii ai căror angajați au avut contractele individuale de muncă suspendate şi nu au beneficiat de prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 în perioada stării de urgență sau alertă, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părți din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020.

Angajatorii care în perioada 1 iunie 2020 - 31 decembrie 2020 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență și de alertă înregistrați ca șomeri, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

  • Angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani înregistrați ca șomeri primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.
  • Salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București beneficiază de acordarea indemnizației prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020. cu completările ulterioare.
  • Pentru persoanele care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, denumite zilieri, afectate de întreruperea sau restrângerea activităţii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă;
  • finanţarea serviciilor acordate de medicii de familie pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor în condiţiile art. 8 alin. (3^1) - (3^3) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie;​
  • finanţarea achiziţiei echipamentelor din domeniul tehnologiei informaţiei - IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice, se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 250 euro/tabletă; de asemenea se achiziţionează echipamente de protecţie medicală/dispozitive medicale, dezinfectanţi şi containere sanitare mobile în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru studenţii care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de burse sociale şi burse sociale ocazionale, decontate din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, în limita a 60 milioane euro;

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG