Linkuri accesibilitate

STUDIU | Protecția vaccinului de la Pfizer scade mai repede decât a celui de la AstraZeneca


Fazli Jashari, pacient confirmat cu COVID-19, la o clinică din Pristina, Kosovo, 19 august 2021.
Fazli Jashari, pacient confirmat cu COVID-19, la o clinică din Pristina, Kosovo, 19 august 2021.

Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au afirmat într-un nou studiu că eficiența vaccinului Pfizer împotriva cazurilor simptomatice de infectare cu tulpina Delta scade la jumătate, la 4 luni după administrarea celei de-a doua doze.

Eficiența scăzută pe termen lung a Pfizer readuce în discuție necesitatea administrării celei de-a treia doze, luată în considerare deja de mai multe state.

Oamenii de știință au concluzionat, de asemenea, că protecția oferită de vaccinul Pfizer durează mai puțin decât cea dată de vaccinul AstraZeneca.

Tomas Hanke, profesor de imunologie, a explicat pentru Financial Times de ce există această diferență când vine vorba de imunitatea oferită de cele două vaccinuri.

„Vaccinul Pfizer eliberează un număr limitat de molecule de ARN mesager, care sunt în cele din urmă eliminate din sistem”, a punctat acesta. „Dar atunci când sunt este eliberat în organism adenovirusul, așa cum o face AstraZeneca, acesta livrează un șablon care apoi continuă să producă acești ARN mesageri ce produc proteina spike, deci nu exsită un plafon (cu privire la numărul de molecule ARN mesager create, n.r.).”

Eficiența vaccinului Pfizer împotriva noii variante Delta este, de asemenea, mai scăzută față de imunitatea dobândită de pe urma administrării a 2 doze de vaccin Moderna.

Potrivit studiului realizat în Qatar, după administrarea a 2 doze de Pfizer, oamenii erau protejați în proporție de 60 la sută împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 față de 86 la sută dintre cei vaccinați cu Moderna.

Comparațiile între eficacitatea vaccinurilor sunt, în schimb, dificil de realizat, avertizează experții.

În general, studiile efectuate la nivelul diferitor țări nu iau în considerare felul diferit prin care o tulpină se împrăștie în rândul populațiilor acestora.

Multe dintre țările care s-au confruntat cu o rată crescută a deceselor, precum India sau Peru, sunt state care se confruntă cu sisteme medicale precare, a susținut Yasmin Maor, directoarea Unității de Boli Infecțioase de la Wolfson Medical Center.

„Este dificil să prezentăm la nivel general cum se va comporta o anumită variantă într-o țară cu un sistem medical performant”, a evidențiat aceasta.

Totodată, studiile nu infirmă eficiența vaccinurilor în prevenirea deceselor rezultate de pe urma infectării cu una dintre tulpinile Covid-19.

În intervalul 1 ianuarie – 11 august 2021, aproximativ 3.187 de persoane au murit în urma infectării cu Covid-19 în Israel. Dintre acestea, potrivit ministerului Sănătății, 2.019 erau nevaccinate, în timp ce 284 erau vaccinate în totalitate, iar alte 884 erau vaccinate parțial

„În mod proporțional, vedeți mai mulți oameni nevaccinați decât cei vaccinați care mor”, a adăugat Maor, spunând că acest lucru este valabil și în cazurile grave. Potrivit acesteia, persoanele vaccinate fac în marea majoritate a cazurilor o formă ușoară a bolii.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG