Linkuri accesibilitate

De Crăciunul pe rit vechi, Putin le promite sprijin soldaților care „apără cu arma în mână” interesele Rusiei


Președintele rus Vladimir Putin participă în ajunul Crăciunului pe rit vechi la o întâlnire cu familiile unor soldați care au murit în timpul „operațiunii speciale” din Ucraina, la reședința de stat Novo-Ogariovo din afara Moscovei, 6 ianuarie 2024.
Președintele rus Vladimir Putin participă în ajunul Crăciunului pe rit vechi la o întâlnire cu familiile unor soldați care au murit în timpul „operațiunii speciale” din Ucraina, la reședința de stat Novo-Ogariovo din afara Moscovei, 6 ianuarie 2024.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a promis, în ajunul Crăciunului ortodox pe rit vechi, să susțină soldații care apără interesele Rusiei „cu armele în mâini”. El a ordonat guvernului său un sprijin mai mare pentru cei care luptă și a făcut apel la poporul său să fie „milostiv și drept”.

„Mulți dintre bărbații noștri, băieții noștri curajoși, eroici, războinici ruși, chiar și acum, în această sărbătoare, apără interesele țării noastre cu armele în mână”, a declarat Putin la o întâlnire organizată sâmbătă seara, cu familiile soldaților ruși care au murit în Ucraina, conform Kremlinului.

Imaginile televiziunii de stat l-au arătat pe președintele rus participând împreună cu un mic grup oameni la o slujbă restrânsă la miezul nopții, organizată la o capelă de la reședința sa din Novo-Ogariovo, în afara Moscovei.

Spre deosebire de anul trecut, în acest an nu a existat niciun apel din partea lui Putin pentru o încetare a focului în Ucraina care să coincidă cu Crăciunul pe stil vechi, sărbătorit în multe țări ortodoxe pe 7 ianuarie.

În Rusia, Crăciunul este sărbătorește pe 7 ianuarie conform calendarului iulian, zi care corespunde datei de 25 decembrie în calendarul gregorian. Odată cu lansarea invaziei, în februarie 2022, Ucraina a trecut la sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie.

Pe 6 ianuarie, Ucraina a declarat că un atac cu rachete al Rusiei a ucis 11 persoane și a rănit alte zece în orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, în timp ce un oficial instalat de Rusia a acuzat Kievul că a bombardat părți din Donețk aflate acum sub controlul Moscovei.

Putin, care se confruntă cu alegeri în luna martie, și-a îndulcit discursurile pentru a se concentra pe valorile tradiționale și pe unitate.

El a ordonat întregului său guvern un sprijin mai mare pentru familiile militarilor uciși în războiul care durează de aproape doi ani.

„Aș dori ca întâlnirea noastră să fie un semnal clar și ușor de înțeles pentru toți colegii mei din întreaga Federație Rusă și de la toate nivelurile - un semnal clar pentru a mă asigura că colegii mei sunt întotdeauna și pretutindeni alături de voi, repet, la orice nivel de putere”, le-a spus el familiilor, potrivit Reuters.

Într-o urare separată publicată pe site-ul Kremlinului, Vladimir Putin i-a îndemnat pe ruși să urmeze valorile „de nezdruncinat ale bunătății, milei și dreptății” și pe Biserica Ortodoxă Rusă să contribuie la consolidarea „instituției familiei” și a patriotismului.

Putin s-a folosit de Biserica Ortodoxă, un aliat puternic al său, pentru a-și promova viziunea unei „lumi rusești” bazate pe valori tradiționale conservatoare, în contrast cu ceea ce el descrie ca fiind un Occident decadent.

Reflectând această tendință, Rusia a interzis anul trecut ceea ce a numit „mișcarea socială internațională LGBT” pe motiv de „extremism”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG