Linkuri accesibilitate

„Crimă de onoare” | Dezbatere în Iran după ce o tânără de 17 ani a fost decapitată de soț


Mona Heydari a fost forțată să se căsătorească cu vărul ei, iar la doar 14 ani l-a născut pe fiul ei. Soțul o bătea adesea, iar pentru acest motiv voia să divorțeze.
Mona Heydari a fost forțată să se căsătorească cu vărul ei, iar la doar 14 ani l-a născut pe fiul ei. Soțul o bătea adesea, iar pentru acest motiv voia să divorțeze.

Decapitarea tinerei Mona Heydari de către soțul ei a reaprins dezbaterea despre violența împotriva femeilor din Iran. Sajjad Heydari și-a decapitat soția în vârstă de 17 ani și apoi a defilat capul tăiat pe străzile orașului Ahvaz, din sud-vestul țării, pentru a dovedi că este onorabil.

Bărbatul a postat apoi imagini cu macabra scenă pe internet.

Uciderea Monei Heydari a fost raportată pe 5 februarie. Este cel mai recent caz de „crimă de onoare” care este mediatizat.

O „crimă de onoare” înseamnă că, în majoritatea cazurilor de femei ucise, acestea au fost omorâte de rudele lor bărbați pe motiv că și-au dezonorat familia pentru o serie de presupuse abateri morale, inclusiv fuga, adulterul, cererea de divorț sau chiar acuzații nefondate de afectare a reputației familiei.

Crima din capitala provinciei Khuzestan a șocat națiunea iraniană și a reaprins dezbaterea despre violența pe scară largă împotriva femeilor și lipsa de protecție legală.

În privința motivului uciderii Monei Heydari, se pare că, în urmă cu câteva luni, femeia fugise în Turcia pentru a locui cu un bărbat sirian pe care îl întâlnise online. Tânăra soție și mama unui fiu de 3 ani a fost ucisă la câteva zile după ce s-a întors în Iran, după ce primise asigurări de la familia ei că va fi în siguranță.

În prezent, soțul ucigaș și fratele său care ar fi contribuit la comiterea crimei sunt în arest.

Potrivit autorităților, Mona Heydari a fost forțată să se căsătorească cu vărul ei, iar la doar 14 ani l-a născut pe fiul ei. Potrivit presei iraniane, ea era bătută de soțul ei, iar atunci când a vrut să divorțeze a fost refuzată.

Mulți iranieni dau vina pe sistemul juridic islamic, precum și pe cultura și tradițiile patriarhale ale țării pentru promovarea unui mediu care promovează astfel de fapte.

Crima vine la mai puțin de doi ani după ce Romina Ashrafi, în vârstă de 14 ani, a fost decapitată de tatăl ei, într-o provincie în nordul țării. Tatăl lui Ashrafi, care înainte de a o ucide, consultase un avocat pentru a afla ce pedeapsă ar putea suferi pentru crimă, a fost condamnat ulterior la opt ani de închisoare.

Sociologul Hossein Ghazian din SUA a declarat pentru Radio Farda al Europei Libere că mulți bărbați cred că femeile din familiile lor sunt proprietatea lor.

„Bărbații 'dețin' mintea și corpurile femeilor. Ei trag o linie și consideră că este o datorie societală să-și protejeze onoarea. Dacă eșuează, ei cred că trebuie să-și demonstreze onoarea și o fac ucigând femeile ale căror trupuri au fost violate”, a spus a spus Ghazian.

Deputata Elham Azad a spus că „nu există nicio lege cu o garanție executivă” care să protejeze femeile de violență în Iran. Aceasta și-a exprimat speranța că legislația viitoare privind protecția, demnitatea și securitatea femeilor împotriva violenței va preveni astfel de crime oribile.

În Iran, există un proiect de lege, adoptat de guvernul fostului președinte Hassan Rohani în ianuarie 2021, care așteaptă să fie adoptat de parlament. Proiectul incriminează violența împotriva femeilor, inclusiv acțiunile sau comportamentul care provoacă „vătămare fizică sau psihică” femeilor.

Organizația Human Rights Watch (HRW) arată însă că, în ciuda faptului că are „o serie de prevederi pozitive”, legislația propusă nu corespunde standardelor internaționale.

Cu referire la uciderea Monei Heydari, vicepreședintele Iranului pentru afacerile femeilor și familiei, Aniseh Khazali, a scris pe Twitter că parlamentul a urgentat o revizuire a proiectului de lege după ce a remediat „deficiențele”.

Aniseh Khazali a mai spus că justiția este hotărâtă să impună cea mai severă pedeapsă împotriva lui Sajjad Heydari și complicelui său, dar nu a oferit mai multe detalii.

Avocatul Ebrahim Nikdel Ghadam, care îl reprezintă pe tatăl adolescentei Rominei Ashrafi, a susținut la acea vreme în instanță că legea iraniană nu a creat un mijloc de descurajare împotriva unor astfel de crime. El a spus că tatăl lui Ashrafi nu a primit cea mai mare pedeapsă pe care o putea primi pentru uciderea unui copil, care este pedepsită cu trei până la 10 ani. El a fost scutit de legea „răzbunării”, adică pedeapsa cu moartea, deoarece conform Codului Penal Islamic era tutorele fetei.

Cu toate acestea, avocatul Nikdel Ghadam a spus că instanța nu a acceptat o pedeapsă suplimentară a exilului intern, care este permisă de legea iraniană.

„Deși mamei Rominei i-a fost groaznic de frică pentru ea însăși... și această îngrijorare a fost ridicată de multe ori în instanță, nu am obținut niciun rezultat. De ce? Pentru că sunt probleme în acest domeniu când vine vorba de lege”, a spus avocatul. El a mai sugerat că sentințele ușoare pentru cei care își ucid rudele de sex feminin deschid calea pentru mai multe astfel de crime.

„Vedem că nu s-au ocupat de o crimă brutală în mod corespunzător pentru a da un exemplu, iar rezultatul a fost că, la mai puțin de doi ani, asistăm la un alt eveniment tragic, la o altă viață pierdută”, avocatul Nikdel Ghadam.

Iran | Infrastructura proastă și precipitațiile scăzute lasă o provincie fără apă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

Hadi Ghaemi, directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Omului din Iran din New York, a declarat că autoritățile iraniene sunt „la fel de responsabile pentru moartea lui Heydari ca și ucigașii ei”.

„Copilul mireasă decapitat ar putea fi în viață astăzi dacă guvernul iranian ar fi promulgat legi împotriva practicii crude a căsătoriei copiilor și protecția împotriva violenței domestice”, a spus Ghaemi pe Twitter.

Activista socială Atefeh Baravieh a declarat luna trecută publicației Andishey Pouya că, în ultimii doi ani, 60 de femei din provincia Khuzestan au fost victime ale „crimelor de onoare”, în timp ce niciunul dintre vinovați nu s-a confruntat cu acțiuni judiciare. Ea a spus că numărul real de astfel de crime este probabil mai mare.

XS
SM
MD
LG