Linkuri accesibilitate

SmartJob | Cristiana Oprea, pilot de raliuri: Fetelor, aveți încredere în voi! Ce greșeli fac șoferii români


Cristiana Oprea, pilot de raliuri: Fetelor, aveți încredere în voi! Mesaj pentru șoferii teribiliști
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:27 0:00

Cristiana Oprea, pilot de raliuri: Mesaj pentru șoferii teribiliști

Cristiana Oprea, prima româncă pilot din Campionatul Mondial de Raliuri – FIA WRC, a renunțat la arhitectură pentru motorsport în anul 2015. Vorbește la SmartJob despre discriminare într-o lume percepută ca fiind a bărbaților, dar și despre greșelile pe care le facromânii când se urcă la volan.

Cristiana a debutat ca pilot în Campionatul Național de Raliuri la vârsta de 23 de ani. A făcut școala de șoferi de trei ori înainte de a împlini 18 ani, pentru că mama ei voia să o știe în siguranță atunci când își va lua permisul, motiv pentru care a ajuns să conducă foarte multe mașini până în punctul în care și-a obținut permisul de conducere categoria B.

În 2018, Cristiana Oprea alături de copilotul Diana Hațegan au devenit primul echipaj feminin românesc din ultimii 50 de ani care a participat la un raliu în afara țării, iar anul trecut a devenit prima femeie pilot din România participantă la Campionatul Mondial de Raliuri, WRC. Mulți ani a fost singura femeie pilot din campionatul național.

Discriminarea fetelor „într-o lume a bărbaților”

Cristiana recunoaște că a simțit discriminarea pe propria piele în motorsport, dar a avut parte și de încurajări.

„E ca în societate, există oameni care fac mișto, care nu mă iau în serios sau care mi-au spus că n-o să ajung niciodată pilot adevărat, n-o să reușesc niciodată să fiu mai bună și sunt oameni care mă încurajează și-mi stau alături”, spune Cristiana.

Se întâlnește des cu prejudecățile obișnuite - o femeie nu știe, nu poate, nu e în stare, e slabă.

„Pe social media am citit comentarii cum că sigur am eu pe cineva în spate, că nu m-aș fi gândit eu singură, de capul meu, să merg la Mondial. Din păcate, multe femei din multe domenii încă se regăsesc în acest gen de tachinare”.

Are și o recomandare pentru fete: „Să ai încredere tu în tine și în ce ai învățat, să înțelegi să o iei treptat, sunt multe lucruri care te duc în punctul în care dorești să ajungi. Unul ar fi să nu te compari. Eu nu mă simt nici amenințată, nici nu sunt invidioasă pe alți piloți, pentru că am învățat să mă inspir de la ei”.

Locul din dreapta - pentru fete, la volan - joaca de băieți”

„Și în motorsport, și în societate ne lovim de exact aceleași stereotipuri. Nu vedem suficiente fete care să se afirme în anumite poziții, în domenii percepute ca fiind ale bărbaților. Vedem și influenceri care spun că locul din dreapta e joacă de fete, e pentru fete și că la volan e joaca de băieți”, spune aceasta.

Are și un sfat pentru fetelor care poate n-au curajul ei, dar ar încerca să-și urmeze o pasiune.

„Și dacă nu vor să treacă la motorsport și vor să treacă la altceva, gătit sau călătorii sau orice își doresc, le spun că primul pas este cel mai ușor. În cel mai rău caz te întorci de unde ai plecat!”, crede Cristiana.

Despre morții de pe șoselele din România

În România, anul trecut, în accidente auto au murit peste 1.600 de oameni și aproape 4.000 au fost răniți grav. România are cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, din Uniunea Europeană.

Cum conduce un pilot de raliuri pe șoselele din țară?

„Conduc foarte precaut, pentru că, de când m-am apucat de raliuri, am înțeles că eu, pe stradă, îmi las viața în mâinile celorlalți șoferi, care în 99% din cazuri sunt mai slab pregătiți decât mine”, susține Cristiana.

Ce greșeli fac șoferii români?

„Nu știu să-și regleze corect scaunul, poziția la volan, în așa fel încât, în cazul unei evitări de urgență, să poată manevra și mânui corect mașina. Sunt șoferi care nu-și verifică niciodată presiunea-n anvelope. Practic, anvelopele sunt cele patru puncte de contact cu șoseaua. Sunt oameni foarte obosiți care se urcă la volan și nu-și dau seama că, dacă ești obosit, ai aceleași reflexe ca și când ai fi beat la volan”, spune aceasta.

Cristiana Oprea concurează în prezent, ca pilot, în afara țării.

„Anul acesta se întrevede un sezon 100% internațional. Începem în Germania la începutul lunii mai, apoi avem Elveția, Franța, Austria și din nou Germania.”

Recunoaște că își dorește un titlu în campionatul european, dar și mai mult de-atât.

„Țintesc spre un sezon complet la European și asta înseamnă buget astronomic, nu știu, 200.000 euro. E un program complex. Știu ce aș putea să fac și sper să găsesc și banii. Îmi doresc apoi să trec la o mașină cu tracțiune integrală și să fac și un sezon în Campionatul Mondial de Raliuri. Cred că e visul oricărui pilot”.

În 2019, a fondat platforma online femeiînmotorsport.ro, unde se străduiește să facă vizibil efortul fetelor din România de a-și construi o carieră în domeniu.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG