Linkuri accesibilitate

Cristina Berteanu, medic primar ATI: Stilul de viață bate gena


„Doar 5 - 10% din cancere au o componentă genetică. 90% din cancere nu sunt dependente de o modificare genetică”, spune Cristina Berteanu.
„Doar 5 - 10% din cancere au o componentă genetică. 90% din cancere nu sunt dependente de o modificare genetică”, spune Cristina Berteanu.

Doctorița Cristina Berteanu vorbește la SmartJob despre cum stilul de viață poate duce la apariția cazurilor de cancer. Medicul insistă pe educație și prevenție pentru sănătate: „Până în 2035, 40% din populație riscă să se îmbolnăvească de cancer”.

Cristina Berteanu este medic primar ATI, doctor în științe medicale. Este directorul medical al grupului privat Memorial România. Lucrează de 13 ani în domeniul oncologic.

România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de sân și de col uterin din Europa, dar și a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

„Vârsta de apariție a cancerului a scăzut foarte mult, sunt foarte mulți tineri cu cancer de sân, cancer colorectal, cancer pulmonar, de aceea avem nevoie să susținem educația timpurie, încă din primii ani de școală”, spune medicul.

A lucrat ca medic anestezist în afara țării și mărturisește că această experiență a ajutat-o foarte mult atunci când s-a întors acasă:

„Am reușit să schimb lucruri în bine. Am avut multe propuneri de a rămâne în străinătate, dar m-am gândit că cineva trebuie să schimbe lucrurile și aici.”

Potrivit INS, România are peste 550.000 de români cu cancer, iar decesele sunt cu peste 45% mai multe față de media europeană. Cum ne explicăm asta?

„Românii ajung încă târziu la medic și de aici o mortalitate prevenibilă care este de două ori și jumătate mai mare la noi în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană”, spune Cristina Berteanu.

SmartJob | Cristina Berteanu, medic primar ATI: Stilul de viață bate gena
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:29 0:00

Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.

Doctorița vorbește și despre prejudecata conform căreia mai bine nu știi decât să trebuiască să te confrunți cu niște proceduri sau operații, dar susține că generațiile care vin din urmă sunt mult mai responsabile din acest punct de vedere.

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de col uterin, plămâni și vezică urinară, iar la bărbați – cancerul de prostată, cancerul de plămâni, cancerul colorectal și la vezica urinară.

„Cancerul nu mai este o condamnare la moarte, este ca orice boală cronică, dar asta în anumite condiții, și anume ca pacientul să respecte la o anumită vârstă niște investigații pe care trebuie să le facă, pentru a-l putea preveni sau pentru a-l diagnostica devreme”, spune Cristina Berteanu.

Până în 2035, 40% din populația lumii riscă să aibă cancer

Alimentația, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool sunt factori de risc în toate tipurile de cancer.

Doctorița insistă ca pacientul să se implice în propria-i sănătate, în luarea deciziei terapeutice, să aibă încredere în medici și să folosească orice resursă pentru a fi învingător.

Până în 2035, peste 35%, chiar 40% din populație riscă să se îmbolnăvească de cancer: „Și nu doar în România. Vorbim de țări mai avansate, care au deja strategie de prevenție și un nivel de educație mai crescut, dar sunt foarte mulți factori de risc în prezent.”

Doctorița vorbește despre pericolele din spatele consumului de alcool, fumatului, poluării, expunerii la ultraviolete, despre anumiți viruși sau boli infecțioase, cum sunt virușii hepatitei, virusul HPV, radioactivitatea crescută, prezența unor substanțe periculoase - azbest, radon.

„Fumatul este în creștere la noi în țară. Fumează 30% din populație, față de 20% în Uniunea Europeană și este în creștere în fiecare an, deși s-au introdus accize și taxe. Trebuie să știm că fumatul afectează toate organele”, spune Cristina Berteanu.

Stilul de viață bate gena

Stilul de viață este extrem de important, susține medicul, și explică că doar 5 - 10% din cancere au o componentă genetică, 90% dintre acestea nefiind dependente de o modificare genetică:

„E foarte important, însă, ca oamenii să fie avizați asupra bolilor care au existat în familie și în sensul acesta să-și facă investigații mai devreme decât alte persoane care nu au avut astfel de cazuri în familie.”

Stilul de viață bate gena? „Da, aceasta este concluzia. Un stil de viață activ, cu mișcare, o alimentație sănătoasă, o greutate normală și desigur de evitat alcoolul, fumatul, de făcut vaccinurile care sunt necesare, vaccinul anti-HPV, toate acestea bat gena.”

Doctorița dă exemplul Australiei, care a introdus încă din anul 2009 vaccinul anti-HPV: „Noi am opus rezistență. Acum, Australia a eradicat cancerul de col uterin. Avem nevoie să facem și noi toate aceste lucruri, pentru a avea grijă de sănătatea noastră.”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG