Managerul IOB spune că totul se întâmplă din cauza lipsei unui contract- cadru care ar facilita achiziția de medicamente. Altfel, trebuie negociat lunar cu firmele de medicamente, negocieri care durează și așa apar întârzierile.
Pacienții vor avea medicamentele începând de săptămâna viitoare deoarece Ministerul Sănătății a adoptat, în regim de urgenţă, o procedură de negociere pentru medicaţia lipsă. Nu e prima data când lipsesc medicamentele pentru bolnavii de cancer. Frecvent, pacienții au rămas fără citostatice.
Bogdan Tănase, managerul de la IOB, numit de Ministerul Sănătății pe 23 martie 2021, arată că, punctual, achiziția de medicamente a fost prost făcută acum
„Referitor la ce s-a întâmplat la institut este rezultatul politicii de achiziții prost conduse, din cauză că noi am funcționat fără acorduri cadru. În mod normal noi trebuie să avem niște contracte în baza cărora să lucrăm cu furnizorii și aceste acorduri cadru au lipsit timp de un an de zile. Fără ele trebuiau făcute negocieri pe fiecare lună, dar negocierile astea durează o săptămână, două săptămâni, dacă sunt contestații, nu sunt contestații și așa mai departe. Practic, astea sunt niște lucruri care cer timp și în plus cer o muncă foarte mare. Pe când cu un acord cadru odată încheiat poți să cumperi oricând. Asta e diferența”, a explicat managerul IOB.
Tănase susține că, atunci când a apărut criza citostaticelor, negocierea privind medicamentele era deja în derulare.
„Acum s-a încheiat procedura. Era strict o treabă internă de aici, nu era o problemă de minister”, a spus Bogdan Tănase.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer arată că lipsa medicamentelor de la IOB are loc pe fondul certurilor dintre cei care au condus institutul prin interimate și a unui management care să rezolve problema.
„Managerul actual e director medical de un an de zile. Ne-a spus că nu erau atribuțiile lui, dar a sesizat ministerul despre faptul că nu merg lucrurile. În loc să ia atitudine, s-au pârât unul pe altul și noi am rămas fără medicamente - ăsta e adevărul. Medicamentele trebuiau cumpărate după ce se puneau ei de acord asupra achiziției. Eu cunosc institutul ăla de 20 de ani, acolo e „un viespar”. Se rezolvă problema după o lună de zile. Dar oare câți au murit în perioada asta? ”, a spus Cezar Irimia.
Pe de altă parte, managerul Bogdan Tănase nu este de acord cu Cezar Irimia. „Dacă vreți părerea mea personală, domnul Cezar Irimia are și dânsul o agendă personală și încearcă să și-o atingă”, spune managerul IOB
Ministerul Sănătății: Este o organizare defectuoasă a procedurilor
Ministerul Sănătății a precizat că bolnavii de cancer de la IOB vor avea medicamente începând de săptămâna viitoare. Lipsa medicamentelor are loc pe fondul unei discontinuităţi de aprovizionare la Institutul Oncologic Bucureşti pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer. Ministerul arată că lipsa medicamentelor are loc din cauza „unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent".
„Conform datelor furnizate de către cei responsabili, în prezent, în cadrul unităţii sanitare, există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer. Această situaţie se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare şi pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru", inprecizează Ministerul Sănătăţii într-o informare de presă.
Cine e Bogdan Tănase
Bogdan Tănase, medic chirurg și președintele Alianței Medicilor, a fost numit în 22 martie de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în funcția de manager al Institutului Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu din București. Bogdan Tănase ocupa, până atunci, funcția de director medical al spitalului. Este medic chirurg de chirurgie toracică și chirurgie generală și fusese numit, anul trecut, în funcția de director medical al spitalului. Bogdan Tănase o înlocuiește în funcția de manager pe Lidia Kajanto.
Potrivit ministerului, echipa de conducere a IOB „a luat deja" măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienţilor şi a informat Ministerul Sănătăţii că miercuri a fost finalizată, în regim de urgenţă, o procedură de negociere pentru medicaţia lipsă, urmând ca începând de săptămâna viitoare produsele să fie disponibile.
„Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziţie. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situaţii să nu mai apară în viitor şi pacienţii să beneficieze, la timp, de medicaţia necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor terapeutice", a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, citată în comunicat.
Ministerul Sănătăţii precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situaţii de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unităţile sanitare din ţară.
Medicii de la IOB sar în spijinul managerului
Medicii Institutului Oncologic București își arată ”susținerea și sprijinul necondiționat pentru actualul manager interimar al institutului, dr. Bogdan Cosmin Tănase, în condițiile în care s-a creat un curent de opinie defavorabil în mass-media, privind activitatea medicală de la institut". Într-o scrisoare deschisă ei spun că problema este veche de trei-patru ani și că niciodată nu a fost "rezolvată radical”.
"Actualul manager a preluat mandatul în urmă cu 3-4 săptămâni, într-o situație critică a activității institutului, încercând să facă în acest interval funcțională activitatea, timp în care institutul a preluat și pacienți COVID în serviciul de ATI. Considerăm inoportune și nefondate acuzațiile puse în seama actualului manager și inacceptabil și dăunător activității unui institut medical național modul în care anumite trusturi mediatice prezintă complet denaturat realitatea", se spune în scrisoare.
Criză nouă, probleme vechi
Criza citostaticelor nu este nouă în România.În urmă cu doi ani, Ministerul Sănătății a adoptat un ordin prin care un număr de 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare, necesare în tratamentul cancerelor şi în cazul persoanelor transplantate, nu au mai fost distribuite în afara ţării pentru o perioadă de şase luni.
Cele mai recente date statistice privind bolnavii de cancer din România au fost prezentate de Institutul Național pentru Sănătate Publică în 2019.
Potrivit acestor date, anual, 50.902 români mor de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 zilnic, din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii. În perioada 2009-2019, numărul deceselor de cancer s-a dublat. În 2020, 83.461 de noi cazuri de cancer s-au înregistrat în România.
Pentru anul 2020, Organizația Mondială arată că aproximativ 10 milioane de oameni au murit de cancer, iar România este una din țările cele mai afectate.