Linkuri accesibilitate

Crypto-alocația. Părinții care strâng monede virtuale pentru zestrea copiilor


Anais, Alex și Vlad, trei copii care peste ani vor moșteni criptomonedele strânse astăzi de părinții lor
Anais, Alex și Vlad, trei copii care peste ani vor moșteni criptomonedele strânse astăzi de părinții lor

Un părinte care a pus deoparte pentru copilul său 250 de dolari în bitcoini acum 5 ani are astăzi o alocație frumușică: peste 40.000 de dolari. Deși nu există garanții, unii părinți din România cred că trenul nu e pierdut și economisesc în viitorul copiilor cumpărându-le criptomonede.

Popularitatea criptomonedelor a pătruns în ultimele săptămâni în tot mai multe paliere ale societății românești. Ceea ce în trecut părea a fi o lume dedicată specialiștilor în finanțe sau informatică, astăzi a devenit o piață liberă la care tot mai mulți români vor să participe. Unii vor să se îmbogățească rapid, alții să investească pe termen lung în ceea ce ei cred că reprezintă viitorul. Toți au un crez comun: monedele virtuale sunt profitabile.

Pentru unii români, viitorul înseamnă următoarea generație așa că s-au apucat, de pe acum, să investească în el. Europa Liberă a discutat cu trei părinți din diferite colțuri ale țării care cumpără de câte ori au ocazia criptomonede. Nu pentru a le folosi peste o lună sau un an, ci pentru a le strânge pe termen lung pentru copiii lor.

Fetița de 1 an cu zestre

Micuța Anais Pascu din București se numără printre românii care în deceniul următor va moșteni de la părinți criptomonede. Fetița nu a împlinit încă un an însă mama și tata au început deja să lucreze la zestrea pe care o va primi când va fi mare sub forma unui user și a unei parole.

Micușa Anais Pascu, alături de părinții săi
Micușa Anais Pascu, alături de părinții săi

Tată ei, Eduard Pascu, ne-a povestit că a intrat pe piața criptomonedelor de aproximativ 3-4 ani și în tot acest timp a studiat și s-a documentat despre acest fenomen. Eduard spune că vede investiția în domeniu ca pe o „ușiță spre viitor” și mărturisește că nu îi este teamă că pe viitor va pierde ceea ce pune deoparte astăzi.

Încă de la început am pornit cu gândul că am să investesc doar ce îmi permit să pierd. Anais, fetiță noastră minunata, are aproape 1 an de zile și depinde doar de ea când va dori să moștenească criptomonedele. Suma minimă pe care o investesc lunar este de 100 de lei și ajunge până la un maxim de 500 de lei”, ne-a spus Eduard Pascu, din București. Acesta spune că are un regret: că nu a intrat în piața criptomonedelor mult mai devreme.

Cadoul de majorat

Alexandra Mocanu locuiește în Constanța iar fetița ei, Silvia, are cinci ani. Femeia crede că „piața crypto reprezintă viitorul copiilor noștri”, însă mărturisește că investiția în criptomonede nu este singura resursă pe care o alocă celei mici.

„Mai multe riscuri mi-aș fi asumat dacă practicam day trading (n.r. schimb zilnic de criptomonede), dar noi am investit pe termen lung așa că riscurile, consider eu, sunt mai mici. Profitul durează mai mult până să ajungă la noi, dar este mai sigur. Fetița noastră are 5 ani și îmi doresc ca la vârsta de 18 ani să îi pot face cadou ceea ce am economisit dar și investit pentru ea”, ne-a spus mama.

Fetița noastră are 5 ani și îmi doresc ca la vârsta de 18 ani să îi pot face cadou ceea ce am economisit dar și investit pentru ea

Constănțeanca ne-a mai relatat că nu are o sumă prestabilită pe care să o învestească lunar în portofelul digital al copilului. Pune doar atât cât îi prisosește familiei.

Să nu uităm că, deși piața crypto promite mult, este încă instabilă momentan și e bine să ai și o opțiune de back-up. Majoritatea dorește un profit substanțial și rapid în urma investiției, deși ar trebui să se orienteze și către varianta unui profit lent, substanțial dar și sigur. Suntem destul de tineri pentru a face banii visați dacă suntem temperați și lucizi în investiții”, a încheiat Alexandra.

„Când copiii vor fi majori, criptomonedele vor fi ceva uzual”

Răzvan Pascu este un alt părinte care își vede copiii plătindu-și vacanțele în criptomonede. Consultantul turistic spune că folosește acest tip de investiție încă de pe vremea când monedele virtuale nu prea erau văzute cu ochi buni în România. „Cred că sistemul de crypto și blockchain va schimba viitorul, așa cum email-ul și internetul au schimbat prezentul nostru. Dacă îți dorești să fii printre early adopters, acum trebuie să intri în barcă”, spune Răzvan Pascu.

Razvan Pascu alături de soție și cei doi copii ai lor
Razvan Pascu alături de soție și cei doi copii ai lor

Întrebat despre riscuri, acesta a dat același răspuns ca Eduard Pascu și Alexandra Mocanu: nu investi decât atât cât îți permiți să pierzi.

Razvan Pascu și familia sa
Razvan Pascu și familia sa

E greu să cumperi mereu la cel mai mic preț și să vinzi la cel mai mare preț, nici roboții încă nu pot face asta, iar oamenii cu atât mai mult. Copiii mei au 3 și 5 ani acum și cred că atunci când vor fi majori criptomonedele vor fi ceva uzual, iar unele Guverne vor avea propriile lor monede digitale”, ne-a spus Răzvan Pascu.

Banii de la botez, băgați în crypto

În domeniul criptomonedelor, persoanele care le păstrează mai multă vreme de numesc „hodleri”. Termenul vine de la „HODL”, un paronim al cuvântului „hold” (păstrează) din limba engleză. Marius Morra, co-fondatorul LDV Crypto Exchange, care tranzacționează criptomonede, spune că, în ultima perioadă, „HODL” a fost rețeta câștigătoare pentru cei care au intrat în piața crypto. Explicația e legată de creșterile foarte mari pe care unele monede virtuale le-au avut în ultima perioadă.

Ce e moneda virtuală

Directiva 2018/843 a UE, adoptată în cursul anului 2018, definește „monedele virtuale” drept reprezentare digitală a valorii ce nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau autoritate publică, care nu este în mod obligatoriu legată de o monedă legală și care nu deține statutul legal de monedă, dar care poate fi acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și care poate fi transferată, stocată și tranzacționată prin mijloace electronice”.

Cumva acesta este și sfatul specialiștilor: cei care nu se pricep foarte bine, nu e recomandat să se joace toată ziua cu criptomonedele pentru că pot pierde sume substanțiale de bani. Investiția în crypto este una cu un grad mare de risc și atunci trebuie să avem cunoștințe de specialitate”, spune Marius Morra.

Acesta ne-a relatat că moda părinților care strâng monede virtuale pentru copiii lor devine din ce în ce mai populară. „Am auzit și eu de părinți care investesc în criptomonede pentru copii. Mi s-a părut foarte drăguță o altă tendință: la evenimente, cum ar fi botezul, banii primiți au fost investiți în criptomonede pentru când vor să crește copiii mari”, a spus Mora.

Economia și investiția sunt două termene oarecum contradictorii când vorbim despre criptomonede. La economie îți păstrezi banii, ba chiar aceștia sunt afectați de inflație – vorbim de banii fiat valută, RON, EURO, dolari. Aici e un pic altceva: în cazul proiectelor care sunt validate de piață creșterile pot fi substanțiale. Între economia în bani clasici și una, între ghilimele, în criptomonede, poate fi o diferență substanțială, dacă nu cumva uriașă. Criptomonedele cresc foarte mult pe când banii, având în vedere inflația, se depreciază”, a explicat Morra avantajul de a strânge criptomonede pe termen lung.

Evoluția celor mai populare 10 criptomonede, în ultima lună (Sursă: Coinbase)

Cele mai populare 10 criptomonede din lume, conform capitalizării de piață
Cele mai populare 10 criptomonede din lume, conform capitalizării de piață

*în RON este valoarea la zi a criptomondei
* procentul reprezintă creșterea sau scăderea criptomonedei din ultima lună
*cifrele sunt valabile pentru data de 11 februarie, ora 16.00.

CITEȘTE ȘI: Pariul Bitcoin, prin ochii a doi români câștigători. De ce nu cred finanțiștii în criptomonedă

Nu toată lumea crede în criptomonede
Într-un interviu telefonic acordat Radio Europa Liberă în luna ianuarie, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, preciza că cei care vor să investească în Bitcoini ar trebui să fie prudenți. Economistul a amintit inclusiv de Marea Depresiune de la finele anilor ‘20, provocată de supraevaluarea acțiunilor de la Bursa de la New York.
De când a apărut Bitcoin și de când au apărut alte monede virtuale, opiniile s-au împărțit în două: unii cred în importanța și în viitorul acestui tip de monedă, alții nu cred. Eu mă număr între cei care nu cred. Nu cred că este posibil ca într-un timp atât de scurt, pe căi normale, să se ajungă la o multiplicare de n ori a Bitcoin, care a plecat de la câțiva dolari și a ajuns la câteva zeci de mii de dolari. Bine ar fi ca timpul să mă contrazică”, spunea Vasilescu.
Eu când spun că nu cred în moneda Bitcoin, spun că nu cred pentru că este un decalaj imens între creșterea economică și creșterea acestei monede”, completa acesta, subliniind că părerea e una personală, fără legătură cu BNR, care nu s-a pronunțat încă pe „subiectul bitcoin”.
Analistul financiar Liviu Moldovan a avut o poziție similară. „O monedă a unei țări are în spate economia acelei țări. Prețul unei unei acțiuni reflectă o parte din valoarea și activele unei companii. În cadrul criptomonedelor, ele nu au nimic în spate. Nu există în cazul lor noțiunea de valoarea contabilă. Ce se întâmplă de două săptămâni încoace se bazează doar pe zvonistică și pe diverse personaje celebre din lumea financiară care lansează tot felul de ipoteze astronomice”, spunea Moldovan.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG