Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc miercuri, 21 februarie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, transmite Administrația Prezidențială.
Președinția precizează că pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse discuții despre:
- Evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România;
- Progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare şi demersurile de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului;
- Raport privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023;
- Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2023.
Chestiunea gradului de înzestrare și pregătire ale Armatei Române au revenit recent pe agenda publică.
Într-un interviu la Europa Liberă, șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, a declarat că e nevoie de măsuri care să ducă la creșterea numărului de rezerviști tineri. Militarii din rezerva armatei sunt în acest moment prea puțini și media de vârstă este prea mare, a spus oficialul militar.
Guvernul pregăteşte o lege legată de serviciul militar voluntar, care să crească numărul rezerviștilor.
Analiști militari au confirmat această lipsă de rezerviști și au adăugat nevoie de înzestrare a armatei la lista de priorități în contextul conflictului din Ucraina.
De asemenea, ședința CSAT care va aborda și securitatea la Marea Neagră vine pe fondul intensificării atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv în zona Dunării.
Trei mesaje Ro-Alert au fost emise vineri spre sâmbătă noapte, pentru județele Tulcea și Galați, după un atac cu drone asupra sudului Ucrainei.
Ca urmare a atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Avioane NATO F-16 de la baza Fetești au fost ridicate pentru misiuni de poliție aeriană.
În iunie, România, Bulgaria și Turcia au semnat un acord privind deminarea Mării Negre care să ofere siguranță transporturilor maritime afectate de războiul din Ucraina.
Ultima întrunire a CSAT a avut loc în 12 octombrie. Atunci a fost abordată chestiunea consumului de droguri în rândul elevilor, dar şi evoluţia legată de situaţia de securitate în regiunea Mării Negre.