Linkuri accesibilitate

CSM nu va tolera „sub nicio formă” subminarea independenței magistraților prin eliminarea pensiei de serviciu. Grefierii încep protestele


Sediul CSM
Sediul CSM

Consiliul Superior al Magistraturii susține că Parlamentul și Guvernul au obligația de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, dar şi a obligației de a le stabili acestora o remunerație adecvată.

Consiliul reiterează ferm că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu şi a remunerației adecvate ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. 3 din Constituția României”, precizează CSM, miercuri, într-un comunicat de presă ”privind subminarea independenței judecătorilor și procurorilor”.

CSM amintește că jurisprudența Curții Constituționale a stabilit ”fără echivoc” că independența justiției include securitatea financiară a magistraților.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează și subliniază cu tărie și fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora. Pensia de serviciu şi stabilitatea unei remunerații adecvate a judecătorilor şi procurorilor reprezintă garanții pentru a căror protecție Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun”, se arată în comunicatul de presă al CSM.

6000 de grefieri vor ieși în faţa instanţelor şi a parchetelor

Sindicatele grefierilor anunță o primă acțiune de protest pentru miercuri, de la ora 10.00, pe timpul ședinței Camerei Deputaților care urmează să supună la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale, inclusiv pensiile de serviciu pentru magistrați și personalul auxiliar.

Protestul grefierilor înseamnă că în instanțe vor fi închise arhivele și registraturile și ședințele de judecată vor fi suspendate.

Informăm public că sistemul judiciar urmează să fie blocat dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, precizează sindicatele personalului auxiliar din justiție.

Deputații din Comisia de Muncă au eliminat marți toate pensiile speciale cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor. USR a declarat că PSD a jucat la cacealma, deoarece legea o să fie declarată neconstituțională. Proiectele USR și PNL privind eliminarea pensiilor speciale au fost discutate în paralel. Au fost abrogate cu unanimitate de voturi pensiile magistraților, judecătorilor Curții Constituționale, parlamentarilor, aleșilor locali, ale foștilor președinți, ale personalului consular și personalului diplomatic. De asemenea, au fost eliminate pensiile speciale pentru Avocatul Poporului, dar și pentru cei de la Curtea de Conturi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG