Linkuri accesibilitate

CSM: Ordonanța privind reducerea cheltuielilor la stat nu se poate aplica sistemului judiciar


Președintele CSM, Daniel Grădinaru, și vicepreședintele Daniel Horodniceanu
Președintele CSM, Daniel Grădinaru, și vicepreședintele Daniel Horodniceanu

Consiliul Superior al Magistraturii spune că OUG de reducere a cheltuielilor la stat poate genera disfuncționalități în activitatea sistemului judiciar și că este necesar să se prevadă „expres” că unele propuneri cuprinse din proiectul de act normativ nu se aplică instituțiilor din sistem.

Ordonanța ar putea avea „consecințe devastatoare, pe termen lung”, asupra activității instituțiilor din sistemul judiciar, motiv pentru care „este absolut necesar” ca actul normativ să prevadă exceptarea expresă a sistemului judiciar de la aplicarea măsurii de anulare a posturilor vacante”, transmite CSM într-un comunicat remis presei luni.

Astfel, una dintre propunerile prevăzute în proiect se referă la anularea posturilor vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Aplicarea acestor dispoziții în cazul instanțelor judecătorești și parchetelor ar crea premisele unui blocaj în activitatea judiciară, cunoscute fiind dificultățile cu care acestea se confruntă în prezent, spun reprezentanții magistraților.

Posturile vacante în prezent în sistemul judiciar nu reprezintă un surplus dispensabil, spune CSM, ci constituie expresia unei situații de criză cu care sistemul judiciar se confruntă de mult timp, arată aceștia.

În aceste condiții, soluția o reprezință nu eliminarea posturilor vacante, ci, dimpotrivă, ocuparea lor în cel mai scurt timp, pentru a atenua dificultățile cu care autoritatea judecătorească se confruntă din cauza lipsei de personal, spune CSM.

La nivelul instanţelor judecătoreşti sunt vacante în prezent 1127 posturi de judecător, dintr-un total de 5065 posturi, iar la nivelul parchetelor sunt vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3040 posturi.

În total, la nivelul sistemului judiciar sunt vacante 22,25% din posturile de judecător și 29,70% din posturile de procuror. În aceste condiții, adoptarea măsurilor preconizate prin OUG de reducere a cheltuielilor la stat va duce la desființarea unor instanțe sau parchete, spune CSM.

Acestea funcționează în prezent exclusiv prin delegarea unor judecători sau procurori, în timp ce altele vor funcționa doar cu unul sau doi judecători ori procurori, fiind imposibilă asigurarea activității acestora cu respectarea exigențelor impuse de lege: celeritate și repartizarea aleatorie.

Un alt efect al desființării posturilor vacante de la nivelul instanțelor și parchetelor va fi imposibilitatea repartizării mai multor generații de auditori de justiție de la Institutul Național al Magistraturii, care în prezent urmează deja cursurile de formare inițială specifice, atrage atenția CSM.

În mod similar, „anularea” posturilor vacante de grefieri din cadrul instanțelor și parchetelor va bloca repartizarea cursanților actuali ai Școlii Naționale de Grefieri.

În egală măsură, la nivelul sistemului judiciar nu va mai fi posibilă organizarea concursurilor de promovare efectivă la instanțele și parchetele superioare, fiind blocată ascensiunea firească în carieră a magistraților.

De asemenea, „anularea” posturilor vacante face imposibilă exercitarea atribuțiilor legale ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la organizarea și funcționarea instanțelor și parchetelor, precum și cariera magistraților, nemaifiind posibile măsuri precum transferul, detașarea, delegarea acestora, spun magistrații.


CSM spune că într-o situație similară se va afla și Inspecția Judiciară, unde numărul mare de posturi vacante de inspector judiciar creează deja dificultăți majore.

Cât privește structura de personal a CSM, afectarea ei „s-ar repercuta asupra capacității acestei autorități publice de a-și îndeplini atribuțiile complexe în domeniul carierei judecătorilor și procurorilor și al organizării și funcționării instanțelor și parchetelor, prevăzute de lege în considerarea rolului constituțional de garant al independenței justiției”.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG