Linkuri accesibilitate

Cum a ajuns deputatul Manole să împrumute PSD cu 225.000 de lei. „Eu sunt un om care strânge bani cash, nu doar în bancă”


Deputatul PSD, Florin Manole, se află la primul mandat de parlamentar, dar veniturile obținute în această calitate i-au permis să împrumute partidul cu 225.000 de lei la finele anului trecut. Social-democratul susține că economisește până la 10.000 de lei lunar și că veniturile sale provin exclusiv de la stat. El a făcut cel mai mare împrumut în nume personal în campania pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la prezidențiale.

PSD este un partid cu mulți oameni bogați, potrivit declarațiilor de avere, dar în campania de la prezidențiale puțini au fost cei care au dorit să împrumute partidul pentru susținerea candidaturii fostului premier Viorica Dăncilă. Surse de la vârful conducerii PSD au declarat pentru Europa Liberă că situația financiară de la finalul anului trecut ajunsese dezastruoasă, după ce partidul a cheltuit aproape peste 200 de milioane într-un singur an.

Între turul întâi al alegerilor prezidențiale și turul al doilea, staff-ul de campanie al Vioricăi Dăncilă a cerut parlamentarilor să aducă bani de acasă pentru partid. Suma strânsă de social-democrați din împrumuturile acordate de propriii membri a fost de 705.000 de lei. Singurul care a depășit la capitolul împrumuturi bariera de 100 de salarii de bază minime brute pe țară a fost deputatul Florin Manole.

Câți bani economisește lunar deputatul Manole

Florin Manole a declarat pentru Europa Liberă că din discuțiile interne a aflat că PSD are nevoie de bani în campanie. El susține că nu este un parlamentar bogat, mai ales că singura sa sursă de venit o reprezintă indemnizația de parlamentar și sumele aferente acesteia, dar că este „disponibil” pentru a ajuta partidul atunci când acesta are nevoie. Potrivit lui Manole, a economisit peste 50.000 de euro de când a obținut mandatul de deputat.

„Veniturile unui parlamentar sunt destul de mari. Eu nu cred că cheltui mai mult de 1000-1.500 de euro pe lună. Avem 10.000 de lei indemnizația (aproape 2.100 de euro), avem 4.600 de lei banii pentru chirie (circa 950 de euro), 1.400 de lei pentru transport, asta înseamnă deja 16.000 de lei. Avem bani de diurnă, care sunt o sumă variabilă, am avut luni și cu 2.000 de lei. Din 18.000 de lei (aproximativ 3.730 de euro), e foarte ușor să păstrezi și 10.000 de lei”, a fost calculul făcut pentru Europa Liberă de Florin Manole. Acesta precizează că nu are o mașină personală și stă cu chirie într-un apartament din Titan.

În declarația de avere din iunie 2018, în conturile deputatului PSD se aflau 97.000 de lei în două conturi. Peste numai un an, social-democratul trecea în declarația de avere două conturi: 26.500 euro, 132.000 de lei. O diferență de aproape 150.000 de lei între 2018 și 2019. Explicația oferită de parlamentarul PSD este că în declarația de avere din 2018 nu a trecut toți banii pe care îi avea, deoarece nu era obligat să declare și suma cash pe care o avea în casă.

„Nu am vreun venit extraparlamentar, eu sunt un om care strânge bani cash, nu doar în bancă. Și acum am bani cash, nu trebuie să îi trec în declarația de avere, este modul meu de a economisi. Orice om are bani în casă, în funcție de venituri, în cazul meu suma disponibilă în casă este mai mare”, a precizat Manole.

Deputatul PSD a subliniat că partidul i-a returnat în urmă cu zece zile suma împrumutată, deși data scadentă a contractului de împrumut era 20.11.2022.

Înainte să ajungă parlamentar, veniturile lui Florin Manole nu erau unele foarte mari. A lucrat în perioada 2007 – 2011 ca referent la Institutul pentru Studierea Holocaustului în România - Elie Wiesel, a fost consilier local la Primăria sectorului 5 (2012 -205) și apoi consilier personal al miniștrilor Doina Pană și Aurelia Cristea. Între 2015 și 2016 a fost membru al Colegiului Director la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Valoarea cotizațiilor membrilor de partid a fost anul trecut de 10.06 milioane de lei. Pe lista celor care au plătit în 2019 cotizații a căror valoare însumată depășește baremul a zece salarii de bază minime brute pe țară sunt: președintele PSD Iași, Popa Maricel, 59.140 de lei, Romeo Olteanu (PSD Iași) – 23.500 de lei și Emilian Pavel – 31.860 de lei. Doar doi membri PSD au făcut donații a căror valoare depășește zece salarii de bază minime brute pe țară: Dumitru Babu (PSD Constanța) – 25.000 de lei și Oana Crețu (PSD Sector 5) – 21.000 de lei.

PSD a încasat în primele patru luni ale acestui an din subvenția de la bugetul de stat peste 33 de milioane de lei.

Scandal în PSD după europarlamentare, proces câștigat cu AEP

Europa Liberă a scris anul trecut despre scandalul din PSD după ce Autoritatea Electorală Permanentă nu a rambursat sumele cheltuite la europarlamentarele din 2019. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că acesta a fost motivul pentru ca mulți social-democrați au refuzat să se implice financiar în campania de la prezidențiale, de teamă să nu rămână cu o pagubă.

În luna decembrie, conducerea interimară a PSD a decis să ramburseze banii celor care au contribuit la europarlamentare din fonduri proprii. Situația a făcut ca la începutul lunii ianuarie partidul să nu mai aibă bani pentru plata angajaților. Lucrurile au reintrat pe un făgaș normal după ce au venit banii de la Autoritatea Electorală Permanentă din subvenția de la bugetul de stat.

PSD a câștigat în această primăvară, în primă instanță, procesul cu AEP pentru sumele nerambursate de la europarlamentare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG